nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Kako z oblačil odstraniti madeže kreme za sončenje

8. 6. 2022; 03.00
Avtor: Zoran Franc
ŽENSKA, SONČNA KREMA, MAZANJE

ŽENSKA, SONČNA KREMA, MAZANJE foto: dreamstime

Začeli so se topli dnevi, bliža se zaključek šole, še malo, pa gremo na dopust. V tem času je treba kožo še posebno dobro zaščititi, uporaba kreme z zaščito pred soncem naj bo samoumevna. Kaj pa, če se znajde na oblačilih? Kako jo odstraniti?

Pranje oblačil, ki smo jih umazali s trdovratno kremo za sončenje, je lahko pravi izziv. Obstojnost sredstev za zaščito kože tu povzroča težave. Vzrok je predvsem v UV-filtru, ki ga vsebujejo in je pri sončenju nujno potreben, ob klasičnem pranju v pralnem stroju pa ga je z oblačil težko odstraniti. Višji je zaščitni faktor kreme, težje jo boste odstranili z oblačila.

Kako madeže preprečimo

Če se želimo oblačila ohraniti čista in si tako prihraniti dodatne opravke, je dobro vedeti naslednje ... Ob nakupu izdelkov za zaščito pred soncem pozorno preberite deklaracijo, in če so na voljo, izberite takšne s formulo proti madežem. Ob nanosu kreme pustite, da se ta v kožo dobro vpije, in oblačila nadenite šele 10 ali 15 minut pozneje. In še to: kadar uporabljate zaščitna sredstva, ne nosite občutljivih oblačil oziroma oblačil iz svile.

Obstajajo tudi rešitve pri pranju

Če so se na oblačilih kljub izjemni pazljivosti znašli madeži, oblačila nemudoma operite. Uporabite mlačno vodo in oblačil nikar ne sušite na soncu, sicer se lahko madež, če je na tkanini ostal, še globlje zažre vanjo. Kar zadeva pralna sredstva, pa preizkusite naslednje:

Pecilni prašek ali natron

Uporabite ju lahko predvsem pri čiščenju madežev s svetlih oblačil. Na madež nanesite najprej nekaj vode, nato pa še pecilni prašek ali natron. Pustite delovati dobro uro, nato pa po madežu nežno podrgnite in oblačilo kot sicer operite v pralnem stroju.

Sončne kreme na kopalkah rade povzročijo trdovratne madeže. foto: Dreamstime

Detergent za ročno pomivanje posode

Mastne madeže bo učinkovito odstranil detergent za ročno pomivanje posode. Nanesite ga na madež in oblačilo operite na roke.

Mešanica kisa ali citronske kisline z vodo

Pri pranju manj občutljivih oblačil lahko uporabite tudi mešanico kisa ali citronske kisline z vodo. Kis in vodo zmešajte v razmerju 5 : 1, pri mešanici citronske kisline in vode pa litru vode dodajte 15 gramov kisline. V mešanici oblačila namakajte približno dve uri, nato jih ožemite in operite v pralnem stroju. Mešanica ugodno vpliva tudi na barvo tkanine.

prejšnji članek
Če Deželak izgubi ta izziv, dva dneva ne sme jesti
Moda&Lepota
Če Deželak izgubi ta izziv, dva dneva ne sme jesti
naslednji članek
Deželak Junak: Po najhujši toči so šli naprej za otroke
Svet slavnih
Deželak Junak: Po najhujši toči so šli naprej za otroke