stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Triki za nego obraza, ki jih preprosto morate poznati

22. 2. 2016; 12.30
Avtor: Tina Guček / Bodi zdrava
Koža
Prav vsaki izmed nas so verjetno znane težave s kožo, s katerimi se običajno srečamo nekje na začetku pubertete, nato pa se z njimi spopadamo še vse življenje. Na srečo obstaja nekaj trikov, s katerimi si lahko pomagamo.

Upoštevajte tip kože

Ženske z različnimi tipi kože se spopadajo z različnimi težavami, zato je ključno, da poznajo svojo kožo in na podlagi tega poiščejo rešitve za svoje težave.

Če imate mastno kožo:

Če imate mastno kožo s povečanimi porami, je za vas bolj kot karkoli pomembna zdrava prehrana, ki naj vsebuje ogromno sveže zelenjave in sadja, izogibajte pa se mastni in hitri hrani.

Kožo redno čistite, saj se vam sicer lahko pojavijo mozolji in akne – to še posebej velja v toplejših mesecih, ko se več potimo.

V hladnih mesecih je prav tako kot čiščenje (ali pa še bolj) pomembno, da uporabljamo kakovostne izdelke za vlaženje kože. Nekatere ženske zmotno mislijo, da mastna koža ne potrebuje kreme, ki bi jo še dodatno namastila, a se motijo, saj mastna koža prav tako kot suha potrebuje nego, vlago in hranilne učinkovine, ki jih vsebujejo kreme.

Če želite doma pripravljeno masko za nego mastne kože, si pripravite mešanico iz zrele banane, žlice medu in soka pomaranče ali limone. Vse skupaj zmešajte v homogeno zmes, jo nanesite na obraz, pustite delovati 15 minut in nato nežno sperete.

Če imate suho kožo:

Ženske s suho kožo bodo imele največ težav zlasti v prihajajočih zimskih mesecih, ko kožo še dodatno izsušijo centralno ogrevanje prostorov in prehodi iz mrzlega zunanjega okolja v tople notranje prostore. Pazite, da pijete dovolj vode in tako kožo hidrirate od znotraj.

Ne prhajte se s preveč vročo vodo in pazite, da mokrega obraza ne brišete preveč vneto, temveč ga samo popivnajte z mehko brisačo in po tuširanju na obraz vedno nanesite vlažilno kremo.


Pozimi svojemu obrazu enkrat na teden privoščite vlažilno masko, ki je lahko kupljena ali pripravljena doma. Za suho kožo so primerne maske iz avokada (ki vsebuje veliko maščob), odlično pa učinkuje tudi kokosovo olje v kombinaciji z banano.


Izberite čistilno sredstvo v gelu (sredstva, ki so na osnovi krem, kožo pogosto še bolj izsušijo).



Če imate suho kožo, izbirajte med izdelki, ki vsebujejo shea maslo, mandljevo olje ali olje iz grozdnih pešk.


Izogibajte se izjemno toplim prostorom, v ogrevanih sobah pa ne sedite preblizu radiatorja ali kamina.

Čiščenje je obvezno!

Ne glede na tip kože mora biti čiščenje del lepotne rutine vsake ženske. Odstraniti je treba vso umazanijo, ki se čez dan nabere na obrazu, seveda pa ne smete pozabiti na vse odmrle celice, ki mašijo pore in vplivajo na videz kože. Ko boste našli pravo čistilno sredstvo za svojo kožo, nikakor ne pozabite na luščilo za kožo (uporabite ga približno dvakrat na teden, pri tem pa nikar ne pozabite na vrat in dekolte), več sijaja boste dosegli tudi z redno uporabo tonika.

V boj proti staranju

Če se tudi vi bojite prvih znakov staranja na koži, potem veste, da nikoli ni prezgodaj za boj proti temu. Tudi jeseni pazite, da boste uporabljali izdelke z zaščitnim faktorjem, ki kožo ščiti pred sončnimi žarki. Zlasti veliko pozornosti in nege namenite koži okoli oči, saj je tu najtanjša in kjer se znaki staranja najhitreje pokažejo.




Poleg vseh lepotnih pripravkov in ritualov bodo na lepšo kožo dokazano vplivali tudi naslednji dejavniki:


*dovolj spanja (med spanjem se koža obnavlja)


*redna telesna aktivnost (poveča cirkulacijo in izboljša videz kože)


*zdrava prehrana in zadostna količina vode (za kožo je najboljša hrana, ki vsebuje beta karoten in likopen, na primer korenje in paradižnik)



*prenehanje kajenja (kajenje dokazano slabo vpliva na vaše zdravje, zelo veliko negativnih posledic pa ima tudi na videz kože)

prejšnji članek
Napovejte vojno herpesu
Zdravje
Napovejte vojno herpesu
naslednji članek
Napitnina? Da ne boste koga užalili ...
Življenjski slog
Napitnina? Da ne boste koga užalili ...