Moda&Lepota
 

Domači lepotni recepti

20. 3. 2016; 14.02
Avtor: Maša Rener/revija Bodi zdrava
krema

foto: Arhiv Svet24

Naravni recepti, ki jih lahko preizkusite kar sami doma!

Vlažilna krema za normalno kožo

Ta odlična krema z lahko sestavo vsebuje šipkovo olje, ki ima protivnetne in protialergijske lastnosti. Kot dopolnitev trojice vrtnic nastopa olje krvomočnice, ki kožo obarva, medtem ko jo rožno olje zdravi in zavira staranje.
Potrebujete: 2 žlici jojobinega olja, 2 žlici šipkovega olja, 1 žlico naribanega čebeljega voska, 1000 miligramov kapsul svetlinovega olja, 250 IU vitamina E v kapsulah, 1 žlico rešilnega zdravila (iz trgovine z zdravo prehrano), 2 žlici rožne vode, 5 kapljic eteričnega olja krvomočnice, 5 kapljic rožnega olja

Jojobino in šipkovo olje, čebelji vosek ter obe vrsti kapsul dajte v gornjo posodo dvojnega lonca nad vrelo vodo. Sestavine mešajte, da se stopijo, medtem v drugi pogrejte rešilno zdravilo in rožno vodo. Oljno mešanico odstranite z ognja in ji dodajte pogreto mešanico rešilnega zdravila. Močno stepajte z majhno metlico ali električnim mešalnikom, nastavljenim na majhno hitrost, dokler se krema ne zgosti. Dodajte eterični olji in ponovno premešajte. Preden kremo z žlico prestavite v tubo ali kozarec, pustite, da se nekoliko ohladi. Hranite na hladnem in v manjših količinah uporabljajte kot vsako drugo kremo.

Citrusna para za kožo, ki ni brezhibna

Para odpre pore, zelišča in eterična olja razstrupljajo, limona obarva kožo, rožmarin pa spodbudi krvni obtok.

Potrebujete: 1 narezano limono, 6 svežih vejic rožmarina, 5 kapljic eteričnega olja limonske trave
V skledo z vrelo vodo dodajte limono, rožmarin in olje. Glavo in ramena si prekrijte z brisačo, tako da naredite majhen šotor. Nagnite se nad skledo in obraz za 10 minut držite 10 centimetrov nad vodo. Nato se splahnite z mrzlo vodo in obraz nežno posušite.

Zeliščno olje za nego kože okrog oči

To olje plemenite sestave vsebuje vitamin E, ki navlaži trepalnice in upočasni proces staranja, ter jojobo, ki zmanjša vidnost tenkih gubic.

Potrebujete: 1,5 žlice jojobinega olja, 3 kapljice rožmarinovega olja, 2 kapljici eteričnega olja bosvelije, 500 IU kapsul vitamina E

V temni steklenici zmešajte obe olji, eterično olje in vsebino kapsul. Nekaj malega mešanice zjutraj in zvečer kanite na prstanec ter nežno razmažite okoli oči.

Aromaterapijsko olje za pokožnico

Eterična olja v tej mešanici blažijo razpokano in grobo pokožnico na rokah. Eterični olji ognjiča in komifore razkužujeta in preprečujeta pogoste okužbe nohtov, sivka pa učinkuje proti vnetjem in celi.

Potrebujete: 1 žlico jojobinega olja, 1 žlico avokadovega olja, 5 kapljic eteričnega olja komifore, 5 kapljic sivkinega eteričnega olja, 10 kapljic ognjičevega eteričnega olja

Jojobino in avokadovo olje nalijte v majhno temno stekleničko in dodajte eterična olja. Na stekleničko privijte pokrovček in pretresite, da se olja dobro premešajo. Mešanico dobro pretresite tudi pred vsako uporabo. Nekaj kapljic vsak dan vtrite v nohte in pokožnico okrog njih, da jo zmehčate in preprečite cepljenje nohtov.

Dišeča lasna voda

Kopriva obnavlja, preslica vsebuje veliko kremena, jabolčni kis obnovi naravno pH-vrednost las, sandalovec in muškatna kadulja pa jim dodata dolgotrajen vonj.

Potrebujete: 1 žlico posušenega repinca, 1 žlico posušene koprive, 1 žlico posušene preslice, 10 kapljic eteričnega olja sandalovca, 5 kapljic eteričnega olja muškatne kadulje, 375 mililitrov vrele vode, 125 mililitrov jabolčnega kisa

V skledi zmešajte vsa zelišča, olji in vodo, nato mešanico pokrijte in pustite, da se ohladi. Ko je mešanica hladna, jo precedite in vanjo vmešajte še jabolčni kis. Po vsakem šamponiranju s to tekočino splaknite lase in jih ne izpirajte več.

Osvežilne ingverjeve vrečke za kopeli

Ingver je popolno poživilo. Topla pikantna mešanica v tej vrečki za kopel ublaži zaspanost, pomirja živce in sprošča bolečine ter utrujenost v mišicah.

Potrebujete: 60 gramov sončničnih semen, 70 mililitrov grenke soli, 6 žličk posušenega rožmarina, 6 žličk posušene nasekljane pomarančne lupine, 1 žlico posušenega ingverja v prahu, 10 kapljic eteričnega olja sandalovca, 10 kapljic pomarančnega eteričnega olja, 6 kosov muslina ali finega bombaža velikosti 15 x 15 centimetrov

V električnem mlinčku zmeljite sončnična semena v drobno moko. V skledi dobro zmešajte grenko sol, sončnično moko, rožmarin, pomarančno lupino in ingver v prahu. Po več kapljic naenkrat dodajajte eteričnima oljema in vsakič dobro premešajte. Eno ali dve žlici mešanice dajte na sredo kosa muslina, nato zberite njegove robove in jih zvežite skupaj z vrvico ali trakom. Ko boste pripravljali kopel, vrečko obesite tako, da bo voda tekla skoznjo. Nato jo odvežite in pustite, da plava na vodi, po petnajstih minutah pa odstranite.

prejšnji članek
Zvezdniška delikatesa, ki topi kilograme!
Zdravje
Zvezdniška delikatesa, ki topi kilograme!
naslednji članek
Potovanje med zvezde
Življenjski slog
Potovanje med zvezde

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.