Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar
Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zvezdniška delikatesa, ki topi kilograme!

20. 3. 2016; 05.07
Avtor: Luna Hribar
Omleta s šparglji
Kaj imajo skupnega Britney Spears, Jessica Biel, Victoria Beckham in Matthew McConaughey?

Ko pride pomlad, se prepustijo uživanju v špargljih, eni najbolj iskanih delikates. In še zdaleč niso edini, ki z užitkom posegajo po njih, saj šparglji slovijo kot naraven afrodiziak in odlično dietno živilo. Tudi pevka Katy Perry, ki skrbno pazi na svojo težo, na turnejah za kosilo najraje je »lahke juhe, kos pečenega piščanca s kvinojo in na žaru pečene šparglje«.

Tudi mi vam ponujamo recept za šparglje na žaru in še nekaj drugih predlogov za pripravo divjih ali gojenih, belih, zelenih ali vijoličastih špargljev, ki so imenitni s testeninami, v juhah, solatah, rižotah, pitah, mesnih jedeh in sladicah – da o klasični kraški frtalji ne govorimo.

Šparglji z jagodami

Sestavine (za 4 osebe):

- 500 g špargljev
- 500 g jagod
- 175 g kisle smetane 
- 75 g sladkorja v prahu
- 1 čajna žlička kristalnega sladkorja
- 2 žlici sveže stisnjenega limoninega soka

Priprava:

Šparglje skuhamo v vodi, ki smo ji dodali limonin sok in sladkor. Kuhane odcedimo, prelijemo z mrzlo vodo in še enkrat dobro odcedimo. Narežemo jih na 1 cm velike koščke. Kislo smetano zmešamo s sladkorjem v prahu. Jagode operemo, odstranimo peclje, narežemo na četrtine in jih zmešamo s šparglji ter sladkano kislo smetano. Po okusu dodamo še malo limoninega soka. Zraven prija sladoled ali sorbet.

Namig:

Šparglji so neverjetno okusni, tudi če jih pripravimo izredno preprosto: skuhane zabelimo samo s krušnimi drobtinami, prepraženimi na maslu, odlični pa so tudi zabeljeni samo z olivnim oljem in kisom. Lahko pa pripravimo imenitnejšo solato, za katero potrebujemo 1 kg špargljev, 2 trdo kuhani jajci, 1 šalotko, 2 žlici vinskega kisa, 4 žlice olivnega olja, 1 žlico kaper, 2 žlički sesekljanega peteršilja, sol in poper.

Šparglje skuhamo in narežemo na manjše kose. Trdo kuhani jajci razrežemo in damo skupaj z zelenjavo v skledo. Iz preostalih sestavin zmešamo preliv. Polijemo ga po špargljih in jajcih ter na rahlo premešamo.

Puranji zrezki s šparglji in gorgonzolo

Sestavine (za 4 osebe):

- 600 g puranjega fileja
- 500 g špargljev
- 250 g češnjevega paradižnika
- 4 mlade čebule
- 250 g gorgonzole
- 4 žlice olja
- maslo za pekač
- sol, poper

Priprava:

Pečico segrejemo na 220 stopinj. Šparglje očistimo, odrežemo oleseneli spodnji del in po potrebi olupimo spodnjo tretjino. Nato jih tri minute blanširamo v slani vodi. Vodo odlijemo, šparglje prelijemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo. Paradižnike umijemo in osušimo, čebulo narežemo na tanke kolobarje, gorgonzolo narežemo na kockice. Iz puranjega fileja napravimo 4 tanke zrezke in jih začinimo. V ponvi segrejemo olje in na njem popečemo zrezke, da rahlo porjavijo. Pečene zrezke naložimo v namaščen pekač. Nanje naložimo blanširane šparglje in paradižničke, potresemo s čebulo in gorgonzolo ter 10 minut pečemo na srednji rešetki v pečici pri 180 °C oziroma toliko časa, da se gorgonzola stopi. Postrežemo z mladim pečenim krompirjem.

Namig:

Šparglji so izjemno zdravo živilo s številnimi vitamini, minerali in antioksidanti. Odvajajo vodo iz telesa, čistijo ledvice, mehur, kri, črevesje, jetra, pospešujejo prebavo in krepijo imunski sistem. Ker so sestavljeni iz več kot 90 odstotkov vode in veliko vlaknin, vsebujejo pa zelo malo ogljikovih hidratov in maščob, so priljubljeni v številnih dietah.

Postrv s šparglji

Sestavine (za 4 osebe):

- 4 očiščene postrvi
- 2 šopka špargljev
- 6 bio limon
- 4 vejice rožmarina
- 4 žlice olivnega olja
- 4 ščepci soli

Priprava:

Postrvi dobro operemo pod tekočo vodo in jih osušimo. Limone operemo in
narežemo na kolobarje. Vejice rožmarina speremo z vodo. Po vsem dnu pekača položimo limone. Postrvi zunaj in znotraj natremo s soljo in položimo v pekač. Prelijemo jih z olivnim oljem in na vsako položimo vejico rožmarina. Pečico segrejemo na 180 °C. Pekač s postrvmi postavimo v ogreto pečico in pečemo 25 minut. Na polovici pečenja ribe z lopatko previdno obrnemo in jih pečemo naprej.
Medtem očistimo šparglje. Operemo jih in jim odrežemo olesenele dele. V ponvi segrejemo malo olja, na katerem šparglje na hitro popečemo, da lepo zadišijo. Pečene postrvi previdno vzamemo iz pekača in jih preložimo na krožnike. Po želji jih posujemo s sesekljanim peteršiljem, okoli pa razporedimo šparglje.

Namig:

Sezona špargljev se začne z aprilom in ponekod traja vse do sredine junija, vrhunec pa doseže na začetku maja. Nabiramo lahko divje, gojeni pa so nežnejši beli, ki jim pravimo beluši, vijoličasti ali zeleni. To rastlino so cenili že stari Rimljani, ki so jo sprva uporabljali kot zdravilo, nato pa se jih je prijel sloves afrodiziaka oziroma čudežnega živila, ki izboljšuje moško spolno moč. Takrat so jih začeli uporabljati tudi v kulinariki. Krožijo legende, da so si veliki francoski ljubimci večer pred poroko privoščili tudi do tri obroke te čudežne zelenjave, Rimljani pa so špargljev sok mešali v ljubezenske napoje.

Špargljevi zvitki

Sestavine (za 4 osebe): 

- 24 špargljev


- 4 rezine dimljenega lososa
- 80 g nastrganega parmezana
- 80 g masla
- 4 rezine kruha
- sol

Priprava:

Špargljem odstranimo spodnji trši del, jih operemo in skuhamo. Po šest skupaj jih zavijemo v rezino lososa. Zavitek položimo v premazan pekač, potresemo s koščki surovega masla in postavimo za 15 minut v pečico, segreto na 200 °C. Rezine kruha na hitro popečemo na maslu po obeh straneh in nanje položimo špargljeve zvitke.

Namig: 

Šparglje lahko spečemo tudi na žaru, ovite v pršut. Šparglje najprej temeljito operemo in osušimo, spodnji oleseneli del odlomimo in vržemo v kompost. Vsak špargelj posebej po sredini ovijemo z rezino pršuta in pečemo na dobro segretem žaru na zmerni vročini približno 10 minut. Med pečenjem jih večkrat obrnemo, da se zapečejo z vseh strani.

Kraška frtalja z divjimi šparglji

Sestavine:

- večji šopek divjih špargljev
- 6 jajc
- ščepec soli, malo olivnega olja

Priprava:

Špargljem odlomimo vršičke in jih shranimo. Nato lomimo tricentimetrske koščke, vse dokler se še krhko odlomijo, spodnji oleseneli del vržemo med bio odpadke.


Razžvrkljamo jajca z malo soli. Segrejemo ponev z oljem, vanj stresemo šparglje in pri nizki temperaturi med nenehnim mešanjem pražimo 3 minute. Povišamo temperaturo, šparglje prelijemo z jajci in pečemo 2 minuti. Po vrhu potresemo vršičke špargljev. Za 2 minuti pokrijemo, da omleta zakrkne, nato odkrito pečemo še nekaj minut. Obrnemo in jo 1 minuto pečemo še na drugi strani, nato jo na deski še vročo razrežemo in postrežemo.

Namig: 

Frtaljo obrnemo tako, da ponev pokrijemo s pokrovko in na hitro obrnemo, tako da omleta ostane na pokrovu. Nato pokrovko nagnemo, da ometa nežno zdrsnenazaj v ponev. Postopek ponovimo, ko frtaljo stresemo iz ponve.

prejšnji članek
Se ubadate s herpesom?
Zdravje
Se ubadate s herpesom?
naslednji članek
Domači lepotni recepti
Moda&Lepota
Domači lepotni recepti