nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Se ubadate s herpesom?

20. 3. 2016; 06.06
Avtor: Mira Ćirović/revija Bodi zdrava
Se ubadate s herpesom?
V času prehladov, ko popusti obrambna moč telesa, ali v obdobjih velikega stresa se mnogim pojavi nadležna tegoba – herpes.

Srbi, peče in boli 

Ko se okužimo, se bolezen začne z značilnim srbenjem, pekočim občutkom in bolečino na ustnicah. Značilni mehurčki, ki se pojavijo že po šestih urah ali šele po nekaj dneh, nato počijo in se zacelijo v kraste, te pa se potem posušijo in odpadejo. Neprijetna bolečina je prisotna predvsem v času mehurčkov, povečane pa so tudi lokalne bezgavke. Bolezensko stanje mine v petih do desetih dneh. 

Enkrat herpes, vedno herpes 

Žal je tako, da po prvotni okužbi ostanejo virusi herpesa v organizmu prisotni vse življenje. Ob določenih dražljajih pride do aktivacije virusa in ponovnega izbruha herpesa, ki ga povzročajo različni dejavniki: stres, prebavne motnje, čezmerno izpostavljanje sončnim žarkom, hormonske spremembe, zmanjšana odpornost, zvišana temperatura, operacije, menstruacija, prehladi, pa tudi alkoholne pijače, cigarete, kava, ultravijolična svetloba in ponovna okužba. Spremembe se skoraj vedno pokažejo na istem oziroma skoraj istem mestu, kot je bila prvotna okužba. 

Ukrepajte takoj 

Takoj ko začutite neprijetno srbenje, v lekarni povprašajte po ustreznih mazilih oziroma zdravilih. Proti virusom ustnega herpesa pomagajo tako imenovani virustatiki, nekatere od njih je v lekarni mogoče kupiti brez recepta. Zdravljenje je treba začeti čim bolj zgodaj, ob prvih znakih herpesa. Kremo nanašajte petkrat dnevno in vztrajajte nekaj dni. Zdravilo lahko zavre razvoj herpesa ali pa vsaj skrajša potek bolezni. 

Domači nasveti

Še nekaj nasvetov iz domače lekarne: pri blažitvi herpesnega vnetja pomagajo nekatere rastline in njihovi izvlečki, ki so zaužiti ali uporabljeni zunanje (ameriški slamnik, melisa, sladki koren, ginseng), pomaga tudi česen, izvlečki iz ognjiča, mire, kamilice in nepozebnika, dovolj zaužitih vitaminov, cinka in železa. Kot prvo pomoč lahko uporabite tudi kocko ledu, ki jo pritisnete neposredno na prizadeto mesto, s čimer boste zmanjšali otekanje in začasno olajšali bolečino. Zeliščarji priporočajo mazilo, ki vsebuje limonin balzam.

prejšnji članek
V nosečnosti se temu raje izognite
Zdravje
V nosečnosti se temu raje izognite
naslednji članek
Zvezdniška delikatesa, ki topi kilograme!
Zdravje
Zvezdniška delikatesa, ki topi kilograme!