petelin, Glööckler
Svet24.si

Gasilci kokota Glööcklerja rešili pred loncem

borut petek
Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil luksuzno vilo v Poreču

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Lepotne navade, ki vas stanejo zdravja

18. 4. 2016; 12.30
Avtor: Lea Pufek/Bodi zdrava
makeup-564929_1920
Priznajmo si, da čeprav vemo, kdaj nekaj ni dobro za naše zdravje, včasih iz čiste lenobe sami sebi kdaj pogledamo skozi prste.

Zob si ne nitkamo vedno, ne mažemo se redno s kremo za sončenje in včasih ležemo v posteljo, ne da bi si odstranili ličila. Pri lepotnih navadah smo običajno še najbolj popustljivi, ker smo prepričani, da to najmanj ogroža naše zdravje. A so naše slabe lepotne razvade prav tako zdravju lahko precej škodljive.

Če do zdaj nikoli niste verjeli lepotnim strokovnjakom, ki so vas opozarjali na to, kako zelo škodljiva je lahko površna ali nepravilna raba ličil, vas lahko na trdna tla postavil tole dejstvo: zaradi lepotne razvade lahko pristanete na vozičku. Sliši se drastično, a gre za povsem resničen primer: Avstralka je pristala na vozičku zaradi okužbe s stafilokokom, ki jo je staknila od prijateljice, od katere si je sposodila čopič za ličenje. Nekatere lepotne navade nas torej lahko stanejo zdravja, pa naj se zdijo še tako nedolžne.

Delite svoja ličila

Vsaka od nas je že kdaj prijateljici posodila šminko, črtalo za oči, čopič, korektor, maskaro ali puder. Prav tako si je vsaka od nas to od prijateljice tudi že sposodila. Ali pa se pred zabavo naličila kar pri njej, z njenimi ličili. To nadvse prijateljsko dejanje se zdi povsem neškodljivo, a kot že omenjeno, nas lahko precej stane. Ličil namreč nikoli ne smemo deliti, saj je ta navada eden najpogostejših virov okužb. Deliti ličila s komer koli, tudi s prijateljico, ki jo poznate do obisti, nosi visoko tveganje za kakršno koli okužbo. Lahko gre zgolj za prenos dihalnih in črevesnih virusov, ki po nekaj dneh izzvenijo, ali pa za prenos veliko hujših, kot je herpes ali vnetje očesne veznice, ali celo okužb, ki lahko vaše življenje za vedno zaznamujejo, kot se je to zgodilo v primeru omenjene Avstralke.

Uporabljate stara ličila

Če do zdaj tega še niste opazili, boste morda zdaj, a ličila imajo tako kot drugi izdelki rok trajanja. Po tem roku jih je treba zavreči. Mnogi med nami pa ličila uporabljamo po več let, prepričani, da je z njimi vse popolnoma v redu. Četudi morda ličila na prvi pogled delujejo povsem taka, kot so še za čas uporabnega roka, vendarle vsebujejo snovi, ki po preteku uporabnega roka več niso dermatološko zanesljive. Zaradi tega se lahko pojavijo razne kožne in očesne težave, srbečica, draženje, rdečica, vnetje in okužbe. Poleg tega se v ličilih začnejo nabirati bakterije, ki naši koži in telesu prav tako niso prijazne. Maskar in črtal za oči bi se po priporočilu oftalmologov morali znebiti že po treh mesecih.

Spite z ličili

Če ste ena tistih, ki pred spanjem ne odstranijo ličil, takoj prenehajte s to slabo navado. Sčasoma se lahko namreč začne dogajati, da se zjutraj ne boste zbujali samo z razmazanimi ličili po obrazu in blazini, ampak bodo posledice lahko veliko hujše. Redno spanje z ličili namreč lahko močno škoduje vaši koži in očem. Vodi lahko v zamašene pore ter očesna vnetja in draženja. Zaradi nočnega obračanja lahko delci ličil zaidejo v vaše oči, ker pa ličila vsebujejo olja in voske, lahko ti zamašijo žleze, kar se kaže kot bulice na koži okrog oči ali celo kot očesni ječmen.

Imate podaljšane trepalnice

Modna muha zadnjih let so podaljšane trepalnice, zaradi katerih imate vedno sijoč pogled in vam pogosto ni treba uporabljati maskare. Čeprav se slednje zdi kot dober razlog za to, da si redno daljšate trepalnice, pa strokovnjaki vendarle opozarjajo, da morate biti pri tem previdni. Nikakor ni priporočljivo s podaljševanjem trepalnic pretiravati, saj to lahko vodi v izpadanje pravih trepalnic. Prav tako je treba, preden se odločimo za poseg, preveriti, ali smo alergični na katero od sestavin, ki jih vsebuje lepilo za trepalnice. Nekatera lepila namreč vsebujejo formaldehid, ki je precej dražeč za oči. Slab nanos trepalnic je prav tako lahko vzrok, da se trepalnice zlomijo ali da odpadejo in zaidejo v oko, zaradi česar se znova lahko soočimo z očesnimi težavami. Preden se naročimo na poseg, je torej treba preveriti tudi strokovnjaka, ki bo postopek izvedel. Samega podaljševanja trepalnic se vam ni treba izogibati, prej pa se vendarle pozanimajte o strokovnjaku in salonu ter o svoji morebitni alergiji, predvsem pa s postopkom ne pretiravajte.

Ličila nanašate na notranjo linijo vek

Večna dilema: začrtati po zunanjem robu veke ali po notranjem vlažnem delu. Mnogi se odločijo za črto na mokrem delu veke, ki je v neposrednem stiku z očesnim zrklom, kar pa strokovnjaki toplo odsvetujejo. Naše oči imajo namreč svojo mikrofloro – razmerje naravno prisotnih bakterij, ki ohranjajo zdravje naših oči. Kadar to razmerje zmotimo s prisotnostjo tujih bakterij in kemikalij, ki izvirajo iz ličil, lahko s tem povzročimo mnogo očesnih nevšečnosti. Od okužb in vnetij do zamašenih oljnih žlez. Zato nikar ličil ne nanašajte na notranjo linijo vek (pod trepalnice oziroma nad njih na spodnji veki). Raziskave so pokazale, da kar 15–30 odstotkov več delcev ličil zaide v zaščitno plast očesa, če ličila nanesemo na notranjo linijo, kot pa če jih nanesemo na zunanji del veke.

prejšnji članek
Sončenje po pravilih
Zdravje
Sončenje po pravilih
naslednji članek
Jennifer Aniston: Komaj poročena, mož na telefonu z bivšo?
Svet slavnih
Jennifer Aniston: Komaj poročena, mož na telefonu z bivšo?