zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Dalije za vsake oči

14. 8. 2016; 04.00
Avtor: Stane Sušnik
dalije 2

Ena od tisočerih sort dalij v skupini pomponk nam razkriva, kako natančno simetrično se prekrivajo ovojkovi listi, torej tisti del deli socvetja, ki jih navadno imenujemo »cvet«. foto: profimedia

Barvna paleta dalij se razpre julija, zapro pa jo šele prve slane.

Polne štiri mesece lahko uživamo tolikšno pestrost barvnih odtenkov in oblik cvetov, kakršno nudijo le še vrtnice, orhideje, krizanteme in perunike.

Na vrtovih jih srečamo manj kot nekoč, ko je bila izbira okrasnega cvetja mnogo manjša. Je za njihovo manjšo priljubljenost kriva prevelika ponudbe ostalega cvetja? Ali pa se nam ne ljubi več vsako jesen izkopavati gomoljev, jih čistiti in hraniti na suhem do prihodnje pomladi, ko jih moramo znova vkopati? Kdo bi vedel?

Tu v sredini, med barvitimi ovojkovimi listi, tičijo cvetovi, ki jih čebele oprašijo in tako poskrbijo, da nastane seme. foto: Profimedia

Prišle so iz toplih krajev

Njihova »zmrzljivost« daje slutiti, da so doma v toplih krajih. V Mehiki, kjer so jih našli španski osvajalci, so dalije še danes najbolj priljubljene cvetlice, pravi nacionalni simbol. Azteki so jih nekoč gojili, da so jedli užitne gomolje, v njihovih votlih steblih so prenašali vodo, živobarvne cvetove pa so uporabljali kot okrasje. Za največjo pestrost sort se moramo zahvaliti nizozemskim žlahtniteljem, ki so ob koncu 19. stoletja načrtno vzgojili tisoče različnih dalij. V pestri barvni paleti manjkajo samo modri odtenki.

Razlikujejo se tudi po obliko socvetij in velikosti, saj so najnižje rastoče dalije visoke le 12 centimetrov, najvišje pa sežejo prek dveh metrov.

Deset glavnih skupin

Pri tej daliji moramo res dobro pogledati, mar ne gre v resnici za krizantemo? foto: profimedia

Na svetu so milijoni ljubiteljev teh privlačnih gomoljnic, mnogi med njimi so člani nacionalnih združenj. Ta so se dogovorila, da dalije za lažjo prepoznavnost razvrstijo v 10 glavnih skupin. Kriterij ni barva cvetov, saj barve naše oči zaznavajo različno, ampak oblika cvetov. Na tem prostoru ne morem podrobno opisati vseh 10 skupin, a približno velja, da gre za dalije z enojnimi cvetovi in vse ostale oblike cvetov, kot so vetrničasti, ovratničarski, potonikam podobni, kroglasti, pomponski, kaktejasti in podobno.

Šopirijo se z nepravimi cvetnimi listi

Na katero drugo cvetlico vas spominja tale dalija? foto: profimedia

Pri tem je treba vedeti, da dalije spadajo v družino nebinovk, pri katerih cvetove imenujemo koški. Pravi cvetovi so le tisti drobni na sredini cveta, skoraj nevidni, ki jih opazimo le pri dalijah z enojnimi cvetovi. Opazimo in pritegnejo pa nas zunanji ovojkovi listi, podobni venčnim listom siceršnjih cvetov. Podobno kot pri številnih drugih rastlinah so ti barviti listi namenjeni le temu, da vodijo opraševalce k drobnim cvetovom na sredini koška.

Za nas, ljudi, pa so prav ti zunanji obarvani listi glavna privlačnost, čeprav dalijam ne prinašamo nobene koristi …

V zemljo hkrati s krompirjem

Dalije so hvaležne tudi v šopku. foto: profimedia

Ker krompir sadimo v naši deželi v precej širokem časovnem razponu, glede na podnebje, je gornji nasvet primeren tudi za občutljive gomoljnice, kot so dalije. Če bo prve poganjke le ujela kakšna pozna pozeba, bodo zrasli novi, saj ima dalija v gomolju rezervne kalčke.

Anton Visinski, ljubiteljski gojitelj in žlahtnitelj dalij »Cvetenje dalij bomo spodbudili z dodatkom fosforja in kalija.«

Ko se bodo razvila prva stebla, jim odščipnemo vršičke in s tem spodbudimo gostejšo rast. Višje rastočim sortam ponudimo oporo v obliki palic ali rogovilastih vej, a to moramo storiti čim prej. Ko cvet oveni, ne odtrgamo le uvelega socvetja, temveč odrežemo njegovo steblo vse do tam, kjer prirašča na glavno steblo. Tako bomo spodbudili tvorjenje novih socvetij.

Na dalije sem želel opozoriti zdaj, ko nas navdušujejo njihovi pravilno oblikovani, a vendar tako raznovrstni cvetovi. Resda jih zdaj ne moremo saditi, lahko pa si njihove podobe vtisnemo v srce in prihodnjo pomlad poiščemo gomolje v trgovinah ali jih naročimo po spletu z bogato založenih tujih polic.

Pisani svet dalij ... foto: profimedia

prejšnji članek
Si želite boljši seks?
Odnosi
Si želite boljši seks?
naslednji članek
Eterična olja poživljajo ali pomirjajo
Zdravje
Eterična olja poživljajo ali pomirjajo