vinjeta, avstrijska, počivališče
Svet24.si

Novost pri vinjetah: na voljo tudi enodnevna

20200310-00994436
Necenzurirano

Nekdanja desna roka Bešiča Loredana dela za Hrvate

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

To je vzrok za pordelo obnohtno kožico

13. 9. 2023; 02.00
Avtor: V. M.
slika 1 nohti

Imate težave z obnohtno kožico? foto: Profimedia

Redno negujete obnohtno kožico, a je slednja kljub temu suha, pordela, morda celo vneta? Če vaši prsti niso izpostavljeni zunanjim dejavnikom, ki bi lahko povzročali poškodbe kože, lahko vzrok tiči v pomanjkanju hranilnih snovi.

Vas pestijo nevšečnosti s pordelo, suho in vneto obnohtno kožico? V kolikor vzrok za pojav ne tiči v izpostavljenosti rok vlažnemu ali/in hladnemu okolju, potem lahko poškodovana koža razkriva pomanjkanje omega 3 maščobnih kislin.

Slednjih naše telo ne more tvoriti, zato je zelo pomembno, da jih v telo vnesemo s primernim jedilnikom. Med glavni vir omega 3 maščob sodi morska hrana (ribe in drugi morski sadeži), veliko teh hranil pa se nahaja tudi v orehih, brstičnem ohrovtu, cvetači, bučkah, lanenem semenu, sojinih kalčkih, tofuju in špinači.

Pomen obnohtne kožice

Obnohtna kožica predstavlja zaščitno bariero med okoljem in korenom nohta, zato je zelo pomembno, da preprečite nastanek zarezic, v katerih lahko nastanejo bakterije ali glivice. Razpokana in poškodovana obnohtna kožica se izjemno počasi celi, kar lahko povzroči nemalo neprijetnosti.

foto: Dreamstime

prejšnji članek
Recept: Breskova pita z mandlji
Nasveti
Recept: Breskova pita z mandlji
naslednji članek
Po poletju lasem vrnite naravni sijaj, nežnost in voljnost
Lepota
Po poletju lasem vrnite naravni sijaj, nežnost in voljnost