Konoplja
Svet24.si

Konoplja zmore dekontaminirati zemljo, onesnaženo z umetnimi kemikalijami

panvita
Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno pri sanjskem poslu družine Polanič?

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Izdelajte dišavo za dom in izboljšajte počutje

2. 7. 2023; 02.00
Avtor: Zoran Franc
osvežilne palčke 12

osvežilne palčke foto: Dreamstime

Odpravite neprijetne vonjave iz kopalnice in kuhinje, osvežite vonj pisarne in avtomobila z naravnimi, zdravju prijaznimi mešanicami, ki jih naredite sami.

Kaj vam pomeni vonj? Vas včasih določene vonjave, ki jih zavohate mimogrede na poti, odpeljejo denimo v poletje ali v hribe? Si želite prijeten vonj svojega doma, ki navdihuje z domačnostjo? Nikar ne kupujte dragih in nevarnih dišav, pripravite domače.

Koš za smeti

Če želite odpraviti neprijetne vonjave iz koša za smeti, preizkusite naslednje. Na papirnato brisačo nakapljajte deset kapljic eteričnega olja limone in deset kapljic eteričnega olja čajevca. Mešanica bo preprečila širjenje neprijetnega vonja smeti po vašem domu.

Umazana preproga

Se je vaš hišni ljubljenček po nesreči ponečedil na preprogo ali na tla stanovanja? Odpravite neprijetne vonjave z naslednjim receptom. V vrečki za zamrzovanje živil zmešajte 200 gramov sode bikarbone in 50 kapljic eteričnega olja po želji. Odličen izbor so antibakterijska olja iz limone, čajevca, sivke, lovora, evkaliptusa … Mešanico pustite v vrečki čez noč, da se sestavine dobro premešajo, nato pa prah posujte po preprogi oziroma na mestu, ki ste ga morali očistiti. Vtrite s suho krpo in pustite delovati pol ure, nato posesajte. Mešanico lahko uporabite tudi za čiščenje sanitarij; nekaj prahu nanesite na mokro krpo ter tako očistite straniščno školjko ali umivalnik.

Svežina iz hladilnika

Se je v hladilniku pojavil neprijeten vonj? Za stalno svežino hladilnika pripravite naslednji dišeči pripravek. V manjši skodelici zmešajte sto gramov sode bikarbone in deset kapljic eteričnega olja limone. Skodelico dajte v hladilnik in vsebino menjajte na štiri tedne. Soda bikarbona bo vpila neprijetne vonjave, eterično olje pa bo hladilnik prijetno odišavilo.

Nad neprijetne vonjave v kuhinji

Naj diši tako, kot mora. In naj vonji čebule in drugih ostrih začimb ne prevladajo. Zmešajte pol žlice alkohola, 50 kapljic eteričnega olja grenivke, 20 kapljic eteričnega olja lovora, deset kapljic eteričnega olja poprove mete in sto mililitrov destilirane vode. V steklenico najprej zlijte alkohol, nato dodajte eterična olja in zatem vodo. Pred uporabo dobro pretresite.

Osvežilnik za pisarno

Potrebujete pol žličke alkohola, 50 kapljic eteričnega olja limone, 20 kapljic eteričnega olja evkaliptusa in 100 mililitrov destilirane vode. V zapisanem vrstnem redu premešajte sestavine v razpršilniku.

Osvežilnik za avtomobil

Potrebujete pol žličke alkohola, 30 kapljic eteričnega olja limone, po 20 kapljic eteričnih olj limete in evkaliptusa ter 100 mililitrov destilirane vode. Premešajte in popršite.

neprijeten vonj 2.png foto: ARHIV

prejšnji članek
Znaki, da proizvedete preveč kortizola
Zdravje
Znaki, da proizvedete preveč kortizola
naslednji članek
Suši palačinke s sadno in čokoladno omako
Kulinarika
Suši palačinke s sadno in čokoladno omako