pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Kako zaščititi kožo pred jesensko izgubo vlage?

15. 11. 2023; 03.00
Avtor: Tjaša Kokalj Jerala / revija Bodi zdrava
shutterstock_2206367887

Poskrbite za ustrezno nego kože v hladnejših mesecih. foto: Shutterstock

Jesen je počasi, a čisto zares prišla med nas in kraje obarvala v čudovito paleto barv. S seboj je prinesla edinstveno kuliso, svež val navdiha in delovnega poleta, precej pa je osvežila tudi ozračje, kar zagotovo vpliva na stanje naše kože.

Od spremenljivih temperatur in vlage v zraku do vetra in onesnaženega zraka – vse to je za kožo vsakodnevni izziv, mi pa ji moramo vsak dan zagotavljati svež, zdrav videz, ne glede na njene specifične potrebe.

Morda je koža razdražena in suha še od poletnega izpostavljanja soncu, morda bo njeno stanje poslabšal jesenski hlad – vsekakor velja, da intenzivnega vlaženja za kožo ni nikoli preveč. Zato je zelo pomembno, da jo preskrbite z izdelki, obogatenimi s sestavinami, kot so hialuronska kislina, vitamin B5 in glicerin, ki pomagajo zadržati vlago v koži in jo ohranjajo navlaženo ves dan.

HIALURONSKA KISLINA

Hialuronska kislina je naravno prisotna v koži, z leti pa se njena vsebnost v koži zmanjšuje, zato jo je koristno nadomeščati. Kot vlažilno sredstvo hialuronska kislina vnaša vlago v kožo in pomaga ohraniti raven vlage, s čimer vidno zgladi in napolni kožo. Izboljšana sposobnost zadrževanja vlage v koži popravlja poškodbe zaradi sonca, pomaga okrepiti kožo in s tem izboljšati njeno odpornost in prožnost ter napolniti drobne linije, ki nastanejo zaradi izsušenosti, rezultat pa je vidno bolj sijoča koža.

GLICERIN

Tako naraven kot sintetičen glicerin pripomore k uravnavanju vlage in je izredno higroskopski, kar pomeni, da nase zelo dobro veže vodo iz okolja. Zaradi svojih lastnosti glicerin vsrkava vodo iz okolja in iz spodnjih plasti kože (dermisa) ter tako poveča vsebnost vode v površinskih kožnih plasteh.

VITAMIN B5

Pantotenska kislina, znana tudi kot vitamin B5, je v vodi topen vitamin, ki ima ključno vlogo pri različnih telesnih funkcijah. Je nujno hranilo, ki ga naše telo potrebuje za presnovo energije, proizvodnjo hormonov in splošno zdravje celic. Pantotenska kislina je ključna pri ohranjanju zdrave kože. Pripomore k nastajanju koencima A, ki je nujen za sintezo maščobnih kislin. Te maščobne kisline so ključne za ohranjanje naravne kožne pregrade, preprečujejo izgubo vlage ter ohranjajo kožo navlaženo in voljno. Z zadostnim vnosom pantotenske kisline lahko podprete sposobnost kože, da zadržuje vlago, zaradi česar je bolj čvrsta in mladostna. Prav tako lahko pomaga pomiriti suho in razdraženo kožo, zmanjša rdečico in pripomore k bolj gladki polti.

IZBOR SERUMOV

Serumi so v zadnjih letih zavzeli pomembno mesto v kozmetičnih omaricah, predvsem zaradi učinkovitosti pri odpravljanju specifičnih težav in lahke teksture, ki se preprosto vključi v vsako negovalno rutino.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju! foto: revija Bodi zdrava

prejšnji članek
Sanjala sem o seksu z neznancem! Kaj to pomeni?
Odnosi
Sanjala sem o seksu z neznancem! Kaj to pomeni?
naslednji članek
Lazanja iz palačink? Zakaj pa ne!
Kulinarika
Lazanja iz palačink? Zakaj pa ne!