profimedia-0808999589
Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

870457_151-vatikan
Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v Vatikan

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Metode odstranjevanja, ki so veliko boljše od britja

27. 12. 2023; 03.00
Avtor: Simona Dakič / revija Lady
PORAŠČENOST, OBRAZ, BRITJE

PORAŠČENOST, OBRAZ, BRITJE foto: Dreamstime

Če ste nežnejšega spola in vam samozavest grenijo dlake na predelih brade in puh nad zgornjo ustnico, potem si lahko z naslednjimi nasveti pomagajte spet do gladke kože.

Približno 20–30 odstotkov vseh žensk se spopada s poraščenostjo obraza, nekatere le sem ter tja s kakšno črno dlačico na bradi, medtem ko imajo druge lahko tudi gosto brado in brke, primerljive z moškimi. V medicini temu pravijo hirzutizem ali čezmerna poraščenost, ki je lahko povezana s hormonskim neravnovesjem ali motnjami menstrualnega cikla, pogost vzrok so tudi genetske predispozicije.

Ker je poraščenost moteča, obstaja veliko različnih metod, kako se dlak z obraza odkrižati. Za katero možnost se boste odločili, je odvisno od tega, kako debele oziroma močne so dlake, kakšne barve so in tudi, koliko bolečine ste pri tem pripravljeni potrpeti, vsekakor pa se držite enega in edinega pravila: nikar se jih ne lotite z britjem!

Razlogov je več. Uporaba britvice je sicer najlažja in najhitrejša vojna napoved dlakam, a pri britju boste dlake odrezali samo na površini, zato bodo kmalu zrasle nazaj. Poleg tega lahko ženskam po britju brade na koži ostane modrikast sijaj, ki ga povzročajo pobrite temne dlake, ravno odrezane konice dlake pa so običajno videti močnejše in debelejše.

Šest boljših metod

Na srečo obstaja nekaj domačih trikov in naravnih sredstev, ki preženejo dlačice z zgornje ustnice in brade, pri trdovratnejših dlakah pa si lahko pomagate tudi s kemijo.

1. Sladkorna pasta

Sladkorna pasta je preizkušen način za odstranjevanje dlak. V ta namen zavrite 4 žlice limonovega soka, 4 žlice vode in ¼ skodelice sladkorja. Vse skupaj med mešanjem kuhajte deset minut, da dobite gosto lepljivo zmes. Izklopite ogenj in zmes gnetite tako dolgo, da postane svetlo rumena. Kožo napnite s palcem in sredincem, z drugo roko pa še toplo sladkorno maso (lahko tudi kupljeni vosek) nanesite proti smeri rasti in pustite, da se na kratko posuši. Nato hitro odlepite v smeri rasti dlak.

Pomembno: Ko ste sladkorno pasto skrbno segreli, jo morate najprej dovolj ohladiti, da se ne opečete.

Prednost: Postopek je neboleč, saj dlačice nežno izpulite iz kože. Toplota razširi pore, zato je odstranjevanje dlak manj boleče kot s pinceto ali nitkanjem, pa še vse sestavine so naravnega izvora. Dlake običajno potrebujejo približno štiri tedne, da spet zrastejo.

Pomanjkljivost: Preden lahko postopek ponovite, morate vedno nekaj časa počakati, saj morajo dlake doseči določeno minimalno dolžino, da jih lahko s sladkorno pasto sploh zajamete.

NITKANJE foto: dreamstime

2. Nitkanje

Na nitkanje so ženske prisegale že pred tisočletji, do danes pa se je ta metoda odstranjevanja dlak ohranila, ker je izredno nežna in prijazna do kože. V nekaj hitrih potezah lahko z obraza zgolj z nitko odstranite neželene dlačice, z rednim ponavljanjem postopka pa so nove dlačice vse mehkejše, svetlejše in redkejše. Nitkanje ne poškoduje in ne draži kože, zato lahko nemudoma uživate v gladkem videzu brez stranskih učinkov, poleg tega je zelo preprosto, konca iste nitke se med seboj prepleteta, in ko ju svaljkate po površini kože, medse lovita in vpletata dlačice. Ko potegnete za nitko, se dlake izpulijo s korenino vred, zato je koža potem izredno dolgo gladka.

3. Krompirjev sok

Sliši se nenavadno, ampak dlake lahko posvetlite s krompirjem. Krompir vsebuje encim, imenovan kateholaza, ki deluje kot belilo in lahko posvetli temno kožo, lase in ustnice. Uporaba je preprosta: prerežete krompir in z odrezano stranjo podrgnete po dlakah nad ustnico in na bradi. Z redno uporabo lahko rahle dlačice nekoliko posvetlite. Na žalost ta metoda ni tako obetavna za močne, gostejše dlake.

PINCETA foto: dreamstime

4. Pinceta

Posamezne dlačice na bradi in nad ustnico je mogoče zlahka urediti s pinceto. Običajno je dovolj, da populite samo debelejše dlake, saj so mehke in puhaste skoraj neopazne. Prednost uporabe pincete je ta, da gre za poceni in nezapleteno metodo. Slabost pa, da lahko cuka in boli, če se dlačice trgajo. Prepričajte se, da imate pinceto, ki se dobro prilega in ni preostra.

5. Limonov sok

Limonov sok je eno od domačih sredstev, ki posvetli dlake. Vsebuje namreč veliko citronske kisline, naravnega belila. Sveže iztisnjen limonov sok lahko razredčite z malo vode in nanesete na poraščene predele ali pa ga zmešate z malo medu, ki ščiti kožo pred izsušitvijo, saj citronska kislina iz nje odvzame veliko vlage. Zato je pomembno, da po vsaki uporabi limonovega soka na obraz nanesete tudi dobro vlažilno kremo. Večkrat kot boste postopek beljenja z limono ponavljali, svetlejše bodo vaše dlake na obrazu.

teta z limono obrez foto: Dreamstime

6. Beljakovine

Beljakovine vsebujejo tudi snovi, ki posvetlijo dlake. Od enega jajca ločite beljak, mu dodajte pol žlice koruzne moke in žlico sladkorja ter vse skupaj dobro premešajte. Maso nanesite na brado in nad zgornjo ustnico. Pustite delovati 30 minut in nato sperite.

 Ne dovolite, da vam neželene dlake na obrazu otežijo življenje. Zgornji recepti bodo usodni za marsikatero dlako, ob trdovratnejših pa lahko pomaga tudi strokovna roka, na primer dermatološka obravnava z laserjem in IPL-aparati.

Kaj pa, če se vse izjalovi? Tudi v tem primeru ni treba, da trpi vaša samozavest. Navsezadnje ni pomembno, kaj si mislijo drugi. V prvi vrsti morate opraviti sami s seboj – in ko se sprejmete takšni, kot ste, postane življenje veliko bolj brezskrbno. In takrat vam niti nadležna negotovost zaradi nekaj dlačic na obrazu ne bo pokvarila dobrega razpoloženja.

prejšnji članek
Kardamom odličen pri težavah z zgago in prebavo
Zdravje
Kardamom odličen pri težavah z zgago in prebavo
naslednji članek
Domač pripravek za topljenje trebušne maščobe
Zdravje
Domač pripravek za topljenje trebušne maščobe