Gurmanske praznične predjedi foto: revija Bodi zdrava
Mini pice
Sestavine za 20 kosov:
Za testo:
10 g svežega kvasa
250 g moke
2 žlici olivnega olja
sol
Za paradižnikovo omako:
500 g zrelih paradižnikov
1 žlica olivnega olja
sol, sveže mleti črni poper
origano
10 lističev bazilike
1 lovorjev list
1 žlica drobno mletega sladkorja
In še:
125 g mocarele
300 g češnjevih paradižnikov
80 g črnih oliv
olivno olje za pokapanje
sveža bazilika
Priprava:
V skledi zmešajte 185 ml mlačne vode in kvas. V drugi skledi zmešajte moko, olje in ščepec soli. Dodajte mešanico s kvasom in vse skupaj zgnetite v mehko in voljno testo. Če je potrebno, dodajte vodo. Testo pokrijte s folijo za živila in ga na toplem pustite vzhajati 60–90 minut, da podvoji količino. V tem času pripravite paradižnikovo omako. Paradižnike poparite z vrelo vodo in jih olupite. Zrežite jih na kocke in jih popražite na olivnem olju. Dodajte sol, poper in ščepec svežega origana, lističe bazilike in lovor. Kuhajte, da se omaka lepo zgosti in poveže ter jo na koncu začinite s sladkorjem. Testo na pomokani delovni površini na tanko razvaljajte in ga razdelite na 20 kvadratov. Položite jih v pekač, obložen s papirjem za peko. Vsak kvadrat premažite z omako, dodajte nastrgano mocarelo, rezine češnjevih paradižnikov in olive. Mini pice približno 10 minut pecite v pečici, segreti na 220 stopinj. Pokapajte jih z olivnim oljem in začinite s svežo baziliko.
Burgerji s klobaso
Sestavine za 4 osebe:
800 g pečenice
sol, sveže mleti črni poper
4 žlice olja
1 rdeča paprika
100 g slanine
4 čebule
2 žlici drobno mletega sladkorja
4 bombete
maslo
50 g rukole
4 žlice zrnate gorčice
Priprava:
Klobaso zarežite in jo iztisnite iz črev. Maso začinite s soljo in poprom in premešajte. Oblikujte 4 polpete in jih z vsake strani na hitro popecite na vročem olju. Očiščeno papriko zrežite na večje kose in jih skupaj z rezinami slanine popražite z vseh strani. Ponev nato za 10 minut postavite v pečico, segreto na 180 stopinj. Očiščeno čebulo zrežite na obročke in jih malce popražite v naoljeni ponvi. Dodajte sladkor in čebulo karamelizirajte. Primešajte vodo in čebulo dušite do mehkega. Prerežite bombete, jih namažite z maslom in jih malce popecite v pečici. Spodnje dele premažite z gorčico, obložite z rukolo, papriko in karamelizirano čebulo. Dodajte slanino in polpet iz klobase. Pokrijte z vrhnjim delom bombete in spnite z zobotrebci.
Kozice z avokadovo kremo
Za 4 osebe potrebujete:
Za kozice:
sol
200 g olupljenih in očiščenih kozic
Za avokadovo kremo:
2 zrela avokada
½ limone
160 g kremnega smetanovega namaza
2 žlici olivnega olja
sol, sveže mleti črni poper
V srednje veliki kozici zavrite vodo, ki ste ji dodali malo soli. Vanjo nato stresite kozice in kuhajte 2 minuti, v tem času pa jih nekajkrat premešajte. Ko se kozice obarvajo rožnato, jih vzemite iz vode in oplaknite pod hladno vodo. Avokada prepolovite, odstranite koščico, izdolbite meso sadeža in ga nakapajte z limono. Del zrežite na rezine in jih prihranite za konec, preostalo meso sadeža pa pretlačite s kremnim smetanovim namazom in kremo začinite z oljem, soljo in poprom. Kozarčke napolnite s kremo, dodajte osušene kozice in okrasite z rezinami avokada. Postrezite s kruhom ali krekerji.
Lososova pastetka
Sestavine za 4 osebe:
Za pastetke:
250 g dimljenega lososa
200 g kremnega smetanovega namaza
100 g svežega sira
2 žlici smetane
sol, poper
1 list želatine
wasabi v prahu
In še:
1 kumara
1 žlica limonovega soka
2 žlici olivnega olja
1 žlica limonove lupinice
koprc
Priprava:
Modelčke obložite s folijo za živila in vanje položite rezine lososa. V skledi zmešajte smetanov namaz, sir in smetano. Začinite s soljo in poprom. List želatine za 10 minut namočite v vodi, ga ožemite in stopite na nizki temperaturi. Dodajte 1 žlico kremne mešanice, premešajte in dodajte preostalo kremo. Odvzemite četrtino kreme in ji primešajte wasabi v prahu. V modelčke nesite sloj kreme, wasabijevo kremo in svetlo kremo. Zapognite konce rezin lososa in modelčke pokrijte s folijo za živila. Postavite jih v hladilnik, da se krema strdi. Kumaro zrežite na tanka kolesca in jih uporabite za dno vsake pastetke. Kolesca kumar nakapajte z mešanico limonovega soka in olja, nanje razporedite pastetke in jih potresite z limonino lupinico in koprcem. Postrezite s svežim kruhom.
Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.