nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Recepti za odlične praznične predjedi

27. 12. 2023; 01.00
Avtor: L. M. / Revija Bodi zdrava
Gurmanske praznične predjedi

Gurmanske praznične predjedi foto: revija Bodi zdrava

Presenetite svoje goste z nekoliko drugačno gurmansko praznično pojedino. Verjemite, da si bodo na koncu upravičeno obliznili svoja usta, vam pa pričarali nasmeh na obraz.

Mini pice

Sestavine za 20 kosov:

Za testo:

10 g svežega kvasa

250 g moke

2 žlici olivnega olja

sol

Za paradižnikovo omako:

500 g zrelih paradižnikov

1 žlica olivnega olja

sol, sveže mleti črni poper

origano

10 lističev bazilike

1 lovorjev list

1 žlica drobno mletega sladkorja

In še:

125 g mocarele

300 g češnjevih paradižnikov

80 g črnih oliv

olivno olje za pokapanje

sveža bazilika

Priprava:

V skledi zmešajte 185 ml mlačne vode in kvas. V drugi skledi zmešajte moko, olje in ščepec soli. Dodajte mešanico s kvasom in vse skupaj zgnetite v mehko in voljno testo. Če je potrebno, dodajte vodo. Testo pokrijte s folijo za živila in ga na toplem pustite vzhajati 60–90 minut, da podvoji količino. V tem času pripravite paradižnikovo omako. Paradižnike poparite z vrelo vodo in jih olupite. Zrežite jih na kocke in jih popražite na olivnem olju. Dodajte sol, poper in ščepec svežega origana, lističe bazilike in lovor. Kuhajte, da se omaka lepo zgosti in poveže ter jo na koncu začinite s sladkorjem. Testo na pomokani delovni površini na tanko razvaljajte in ga razdelite na 20 kvadratov. Položite jih v pekač, obložen s papirjem za peko. Vsak kvadrat premažite z omako, dodajte nastrgano mocarelo, rezine češnjevih paradižnikov in olive. Mini pice približno 10 minut pecite v pečici, segreti na 220 stopinj. Pokapajte jih z olivnim oljem in začinite s svežo baziliko.

Burgerji s klobaso

Sestavine za 4 osebe:

800 g pečenice

sol, sveže mleti črni poper

4 žlice olja

1 rdeča paprika

100 g slanine

4 čebule

2 žlici drobno mletega sladkorja

4 bombete

maslo

50 g rukole

4 žlice zrnate gorčice

Priprava:

Klobaso zarežite in jo iztisnite iz črev. Maso začinite s soljo in poprom in premešajte. Oblikujte 4 polpete in jih z vsake strani na hitro popecite na vročem olju. Očiščeno papriko zrežite na večje kose in jih skupaj z rezinami slanine popražite z vseh strani. Ponev nato za 10 minut postavite v pečico, segreto na 180 stopinj. Očiščeno čebulo zrežite na obročke in jih malce popražite v naoljeni ponvi. Dodajte sladkor in čebulo karamelizirajte. Primešajte vodo in čebulo dušite do mehkega. Prerežite bombete, jih namažite z maslom in jih malce popecite v pečici. Spodnje dele premažite z gorčico, obložite z rukolo, papriko in karamelizirano čebulo. Dodajte slanino in polpet iz klobase. Pokrijte z vrhnjim delom bombete in spnite z zobotrebci.

Kozice z avokadovo kremo

Za 4 osebe potrebujete:

Za kozice:

sol

200 g olupljenih in očiščenih kozic

Za avokadovo kremo:

2 zrela avokada

½ limone

160 g kremnega smetanovega namaza

2 žlici olivnega olja

sol, sveže mleti črni poper

V srednje veliki kozici zavrite vodo, ki ste ji dodali malo soli. Vanjo nato stresite kozice in kuhajte 2 minuti, v tem času pa jih nekajkrat premešajte. Ko se kozice obarvajo rožnato, jih vzemite iz vode in oplaknite pod hladno vodo. Avokada prepolovite, odstranite koščico, izdolbite meso sadeža in ga nakapajte z limono. Del zrežite na rezine in jih prihranite za konec, preostalo meso sadeža pa pretlačite s kremnim smetanovim namazom in kremo začinite z oljem, soljo in poprom. Kozarčke napolnite s kremo, dodajte osušene kozice in okrasite z rezinami avokada. Postrezite s kruhom ali krekerji.

Lososova pastetka

Sestavine za 4 osebe:

Za pastetke:

250 g dimljenega lososa

200 g kremnega smetanovega namaza

100 g svežega sira

2 žlici smetane

sol, poper

1 list želatine

wasabi v prahu

In še:

1 kumara

1 žlica limonovega soka

2 žlici olivnega olja

1 žlica limonove lupinice

koprc

Priprava:

Modelčke obložite s folijo za živila in vanje položite rezine lososa. V skledi zmešajte smetanov namaz, sir in smetano. Začinite s soljo in poprom. List želatine za 10 minut namočite v vodi, ga ožemite in stopite na nizki temperaturi. Dodajte 1 žlico kremne mešanice, premešajte in dodajte preostalo kremo. Odvzemite četrtino kreme in ji primešajte wasabi v prahu. V modelčke nesite sloj kreme, wasabijevo kremo in svetlo kremo. Zapognite konce rezin lososa in modelčke pokrijte s folijo za živila. Postavite jih v hladilnik, da se krema strdi. Kumaro zrežite na tanka kolesca in jih uporabite za dno vsake pastetke. Kolesca kumar nakapajte z mešanico limonovega soka in olja, nanje razporedite pastetke in jih potresite z limonino lupinico in koprcem. Postrezite s svežim kruhom.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju! foto: revija Bodi zdrava

prejšnji članek
Domač pripravek za topljenje trebušne maščobe
Zdravje
Domač pripravek za topljenje trebušne maščobe
naslednji članek
Kdo bi skočil v novo leto z Žanom Serčičem?
Svet slavnih
Kdo bi skočil v novo leto z Žanom Serčičem?