profimedia-0808999589
Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

870457_151-vatikan
Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v Vatikan

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

6 nasvetov za zdravo lasišče in lepše lase

5. 4. 2024; 04.00
Avtor: Liza Maja
profimedia-0220468447

Dolgi lasje foto: Profimedia

Svetlolase osebe imajo največ las, in sicer okoli 145 tisoč, so pa njihovi lasje najtanjši. Drugi po gostoti las so črnolasci, ki s 110 tisoč lasnimi mešički presegajo človeško povprečje, medtem ko imajo ljudje z rjavimi lasmi okrog 105 tisoč, rdečelasci pa »zgolj« 85 tisoč lasnih mešičkov.

1. Vzpostavite redno rutino umivanja Lase si je treba redno umivati dvakrat do trikrat na teden, odvisno od tega, ali so bolj suhi ali se radi mastijo. Pri izbiri šampona upoštevamo, da ne vsebuje preveč barvil in dišav in da nam je šampon preprosto všeč. Uporabljajte majhno količino šampona in ga temeljito sperite. Ob vsakem umivanju poskrbimo, da si še temeljito zmasiramo lasišče, kar nam vzame 2-3 minute. Nato s toplo vodo šampon z las temeljito speremo.

2. Stran s prhljajem Prhljaj je zelo viden znak, da vaše lasišče ni zdravo, zato ga začnite zdraviti. Najprej poskusite s posebnimi šamponi za prhljaj in takimi, ki ne dražijo vašega občutljivega lasišča.

3. Redni piling Tako kot redno delate piling telesa in obraza, je pametno delati tudi piling lasišča. Tako se boste najhitreje znebili stare kože in vaši lasje bodo lažje rasli. Po vsakem umivanju vam priporočamo, da si naredite tudi masažo lasišča, ki vam bo pomagala tudi pri sprostitvi.

4. Redno uporabljajte balzam Veliko ljudi ne mara balzama, ker naj bi mastil lase. A pri dolgih laseh se priporoča uporaba balzama, ki ga nanesemo takoj po spiranju šampona. Balzam pustimo na laseh nekaj minut, nato pa ga temeljito speremo. Pri dolgih laseh priporočamo na koncu spiranja kratko spiranje las s hladno vodo. S tem poskrbite, da se lasne strukture »zaprejo«. Posledično so lasje bolj gladki in mehki ter se lažje razčešejo.

5. Zaščita pred soncem Sonce, morje in veter lahko povzročijo, da postanejo lasje krhki, razcepljeni in izgubijo lesk. Pojavi se lahko tudi prhljaj, lasje pa začnejo izpadati. UVžarki škodijo tako vaši koži kot lasem, zato kakšen klobuček na morju ne bo odveč, obstajajo pa tudi posebne kreme za lasišče, posebno za tiste, ki imajo manj las.

6. Preglejte svojo prehrano Na zdravje las vpliva prehrana. Izrednega pomena je, kaj jeste in koliko. Razne diete in odrekanje zdravi prehrani zagotovo ne bodo prispevali k zdravemu lasišču in sijočim lasem, kvečjemu bo obratno. Za zdrave lase in lasišče vam priporočamo, da si vsak dan privoščite obrok, ki bo vseboval minerale, vitamine, beljakovine in ogljikove hidrate. Ne pozabite na pitje vode!

prejšnji članek
Se je pevec Alex Volasko spet poročil?
Svet slavnih
Se je pevec Alex Volasko spet poročil?
naslednji članek
Z nakupovalnega seznama črtajte alkohol
Zdravje
Z nakupovalnega seznama črtajte alkohol