nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Domači piling: Pomladna nega za nežno in mehko polt

12. 4. 2024; 02.00
Avtor: M.K.
jagodni piling

Jagode so bogate z vitaminom C in zato kot ustvarjene, da jih dodate v pilinge. foto: Dreamstime

V hladnem delu leta veliko ljudi trpi za suho, poškodovano kožo, ki se lušči in stara. Vendar se s tem nikakor ni treba sprijazniti.

Če začnete že danes bolj vestno skrbeti za blagor svoje kože, ji boste še pred uradnim začetkom pomladi povrnili mehkobo, sijaj in zdravje. Najhitreje vam bo to uspelo s sladkornimi pilingi, ki odluščijo s povrhnjice odmrle kožne celice in razkrijejo rožnato, zdravo polt.

Zeliščni piling z medom in limono

Med je odlična sestavina, ki jo najdete v mnogih izdelkih za nego kože. Preprečuje akne in pomlajuje. Je naravno antibakterijski, zaradi veliko antioksidantov pa zavira staranje, izboljša polt, nahrani kožo in ji vrača sijaj. Sestavine: 1 skodelica sladkorja, četrt skodelice olivnega olja, 2 žlici medu, 2 čajni žlički suhega rožmarina, 15 kapljic eteričnega olja limone in 15 kapljic eteričnega olja sivke. Priprava: Zmešajte vse sestavine in shranite v stekleno posodo. Uporabljajte pod prho ali pred prhanjem.

Mavrični piling

Sestavine: kokosovo olje, mandljevo olje, sladkor, eterično olje lubenice, maline in limone, barve za živila. Priprava: Uporabite tri manjše posodice. V vsako dajte tri žlice kokosovega olja, dve žlici mandljevega olja in tretjino skodelice sladkorja. V vsako dodajte nekaj kapljic različnih jedilnih barv, nato pa še eterična olja. Zmešajte. Posamezno maso z žlico prenesite v večjo stekleno posodo, da dobite mavrični piling.

Sladki jagodni piling

Jagode so bogate z vitaminom C in zato kot ustvarjene, da jih dodate v pilinge. Kožo nahranijo in revitalizirajo, ker pa so v osnovi kisle, učinkovito odstranjujejo odvečni sebum, posvetlijo temne lise in regenerirajo brazgotine od aken. Sestavine: 1 skodelica zamrznjenih ali svežih jagod, 2 skodelici rjavega sladkorja, pol skodelice kokosovega olja, 12 kapljic eteričnega olja pomaranče. Priprava: Zmešajte vse sestavine in shranite v posodo s tesnim navojem, ki preprečuje dostop zraka v notranjost.

Zeliščni piling z medom in limono nahrani kožo in ji vrača sijaj. foto: Dreamstime

Pomarančni kremni piling

Sestavine: kokosovo olje, sladkor, eterično olje pomaranče, izvleček vanilje. Priprava: Zmešajte četrt skodelice kokosovega olja, tri četrt skodelice sladkorja, eno čajno žličko izvlečka vanilje in deset kapljic eteričnega olja pomaranče. Shranite v stekleni posodi z navojem.

Mastna koža zahteva bolj sveže sestavine

Po prhanju se nikar na grobo ne otirajte z brisačo. Domače luščilo je poceni in hitro narejen lepotni pripomoček. Večino sestavin najdete v kuhinji, lahko pa jih nadomestite tudi z drugimi, ki vaši koži bolj ustrezajo. Različni pilingi so primerni za različne tipe kože. Za suho kožo pilingu dodajte kokosovo olje, ki deluje antibakterijsko in antimikrobno, poleg tega odlično vlaži in diši. Mastna koža zahteva bolj sveže sestavine (pilingu dodajte med in limono), medtem ko so za utrujeno kožo odlične jagode, saj poskrbijo za regeneracijo in osvežitev. Izberite si torej piling po okusu svoje kože. Ko se boste kasneje oprhali, se nikar na grobo ne otirajte z brisačo, temveč kožo samo popivnajte. Tako vam ne bo treba nanjo nanašati še negovalnega losjona ali kreme. Če ob receptih ni navedeno drugače, je domač piling uporaben do tri tedne, najbolje pa ga je shranjevati v hladilniku oziroma v temnem in suhem prostoru.

prejšnji članek
Zakaj primulam odpadejo cvetovi in rumenijo listi?
Zdravje
Zakaj primulam odpadejo cvetovi in rumenijo listi?
naslednji članek
Manj znan podatek o ogljikovih hidratih v rižu
Kulinarika
Manj znan podatek o ogljikovih hidratih v rižu