Moda&Lepota
 

Zlati nasveti za nego kože in las po poletju

22. 8. 2024; 16.00
Avtor: Tjaša Kokalj Jerala / revija Bodi zdrava
ženska1

Po dopustu je čas, da lasem še intenzivneje povrnete sijaj, gladkost in mehkobo. foto: Shutterstock

Ste letošnje poletje z dopusta prinesli lepe spomine? Ali je kakšen »spominček« zajadral tudi na obraz ali lase? Je to suha, pordela, luščeča se koža s pigmentnimi madeži? Ali pa suhi in lomljivi lasje? Da boste na svojem obrazu spet kar se da hitro občudovali sijoč in napet videz kože ter močne, gladke in mehke lase, smo pripravili nasvete, ki jih upoštevajte pri negi kože in las po poletju.

Medtem ko se z dopusta vrnemo spočiti in prerojeni, tega ne moremo trditi za kožo in za lase. Zaradi dolgotrajnega izpostavljanja soncu, soli in kloru koža postane suha in z nekaj več pigmentnimi madeži kot običajno, lase pa suhi in lomljivi.

Vlaženje – lahko tudi večkrat na dan

Vlaženje je res eden od osnovnih korakov, če želite sijoč in pomlajen videz kože. Ta je sploh po poletju izžeta, zato posezite po izdelkih s hialuronsko kislino, pantenolom, alantoinom, glicerinom, sokom aloe vere in drugimi vlažilnimi sestavinami, ki koži dovajajo vlago, zato jo zapolnijo, napnejo in preprečujejo občutek zategovanja.

Kožo lahko vlažite s kozmetičnimi izdelki različnih oblik. Lahko izberete tonik (če je v pršilu, ga na obraz razpršite večkrat na dan), vlažni serum, kremo ali losjon za telo.

Če želite kožo resnično odžejati in ji zagotoviti globinsko vlaženje, je serum nujen korak v negi kože, ker vsebuje bistveno višje koncentracije vlažilnih sestavin, hkrati pa so te v obliki majhnih delcev, ki lažje prodrejo in dosežejo tudi najgloblje plasti kože. Da pa vlaga v koži tudi ostane, vlažilce vedno uporabljajte v kombinaciji z emolienti (masla, olja), zato naj serumu sledi še nanos kreme.

Bogastvo antioksidantov

Antioksidanti so »bombončki« v negi, ki naredijo za kožo res veliko dobrega. Preprečujejo oksidacijski stres in staranje, pospešujejo regeneracijo kožo, nekateri med njimi pa celo svetlijo in izenačujejo ten.
Pomembni antioksidanti, ki jih je treba iskati v izdelkih, so vitamin C, resveratrol, koencim Q10, izvlečki smilja, zelenega čaja, sladkega korena in rožmarina ter vitamin E.

Eksfoliacija kože

Ali imate pusto, poroženelo plast, ki kvari videz vaše kože? Najlažje se je znebite z uporabo pilinga. Pilingi temeljito odstranijo odmrle celice, kožo pa preskrbijo z antioksidanti in organskim maslom ali oljem. Koža bo v trenutku bolj gladka, hkrati pa bo brez odmrlih celic, zato bo lažje sprejela vlažilne in hranilne sestavine vašega najljubšega losjona.

UV-zaščita vse dni v letu je pomemben dejavnik pri upočasnitvi staranja kože!

Čeprav sonce ni več tako močno kot poleti, na kožo vseeno delujejo UVA-žarki, ki prodrejo zelo globoko v kožo in povzročajo propadanje kolagena. Rezultat? Koža, ki se hitreje stara, ima več gub, gubic in drugih znakov staranja.

Zato sončne kreme uporabljajte vse dni v letu, v zadnjem koraku nege pa jo vedno nanesite v primerni količini.

Globinska nega las

Že na morju lahko največ naredimo za nego las, ker se pod vplivom toplote in vlage las lažje odpre in negovalne sestavine lažje pronicajo vse do kutikule lasu. Zato vam svetujemo, da na plažo vzamete negovalna pršila, maske ali samo balzam in ga čim večkrat vtrite v lase – ne samo zvečer pod prho, ampak najbolje kar vsakič, ko pridete iz vode. Še večjo škodo kot morje lasem (sploh barvanim) napravi klor. Kopanje v kloriranih bazenih terja največji davek na laseh barvanih blondink, zato je priporočljivo, da si jih na bazenu spnete v visoko figo in jih ne namakate v vodi.

Po dopustu pa je čas, da lasem še intenzivneje povrnete sijaj, gladkost in mehkobo. To najlažje storite z redno uporabo negovalnih mask in olj za lase. Poleti čim manj posegajte po vročih postopkih sušenja in oblikovanja las. Lasje, ki so že tako izpostavljeni soncu, visoki temperaturi, slani in klorirani vodi, so bolj nagnjeni k temu, da se hitreje poškodujejo, če jih oblikujete z vročimi pripomočki.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Izšla je posebna izdaja revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!

Izšla je posebna izdaja revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju! foto: Revija Bodi zdrava

prejšnji članek
Bil je del Sanjskega moškega, zdaj vstopa v shujševalni šov
Resničnostni šovi
Bil je del Sanjskega moškega, zdaj vstopa v shujševalni šov
naslednji članek
Znaki, ki kažejo na to, da ste odvisni od alkohola
Zdravje
Znaki, ki kažejo na to, da ste odvisni od alkohola

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.