ris, slovenija
Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj izjemnega, brez strahu so pritacali po cesti

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Osvežite dom s svežimi dišavnimi zelišči

11. 2. 2016; 09.59
Avtor: Maja Poljšak/revija Anja
zelišča
Svežih dišavnih zelišč oziroma dišavnic ne uporabljamo le pri kuhanju, ampak z njimi tudi okrasimo in osvežimo dom.

Bazilika, timijan, origano, žajbelj, rožmarin, peteršilj in druge dišavnice zaradi prijetnih vonjav in listov različnih velikosti, oblik in barv lahko nadomestijo cvetlične aranžmaje in šopke rezanega cvetja ne zgolj v kuhinji, ampak prav tako v drugih prostorih, če jih damo v primerne okrasne posode. Lično okrašene lončke dišavnih zelišč lahko tudi podarimo, še posebno tistim, ki jih bodo posadili na vrt ali v večje posode, in vsem, ki radi kuhajo.

Po več lončkov različnih dišavnic sestavimo v lične in hkrati uporabne aranžmaje. Damo jih v različne posode, na primer v kovinski zabojček za orodje, v veliko staro posodo za perilo ali v manjše lesene zabojčke, in postavimo na svetel prostor, najbolje na okensko polico in kasneje kar na balkon ali teraso.

Ob družinskem ali kakšnem drugem praznovanju vsakemu gostu prostor določimo tako, da postavimo kozarec s platnenim prtičkom, vanj zataknemo listek ali leseno paličico z imenom in manjši šopek dišečih zelišč, kakor so limonin timijan, meta, melisa, žajbelj in popki drobnjaka.

Če bomo lončke z dišavnicami podarili, jih ovijemo s kosom jute in povežemo z vrvico ali rafijo. Vsi, ki radi kuhajo in vrtnarijo, jih bodo zelo veseli.



Okrasne lončke lahko nadomestijo pločevinke, ki smo jim odstranili papirnate nalepke. Še posebno se podajo v sodobno kuhinjo s kovinskimi policami in detajli.

Vejice svežih zelišč povežemo v manjše šopke in jih v kuhinji ali jedilnici obesimo na vrvico ali na lestenec. Ko se dišavnice posušijo, jih shranimo v dobro zaprtih posodah ter jih porabimo pri kuhanju.

Ob kakšni posebni priložnosti, na primer poroki ali rojstvu, na vrata obesimo venec iz svežega cvetočega rožmarina, ki bo lepo dišal tudi kasneje, ko se bo že posušil.


Aromatična olja, ki jih uporabljamo pri pečenju na žaru, za pripravo marinad, solat in drugih kulinaričnih mojstrovin, pripravimo tako, da sveže dišavnice damo v manjše steklenice in jih zalijemo z olivnim ali kakšnim drugim oljem.

prejšnji članek
Kako narediti, da je hiša bolj domača?
Življenjski slog
Kako narediti, da je hiša bolj domača?
naslednji članek
Kaj ima osebna higiena z lepoto? Več, kot si mislite!
Moda&Lepota
Kaj ima osebna higiena z lepoto? Več, kot si mislite!
#nasazenazenska
nasazenazenska