nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Moj dom pod streho

9. 2. 2016; 10.43
Avtor: B. S.
Moj dom pod streho
Mansardno stanovanje ima številne prednosti in tudi opremimo ga lahko zelo funkcionalno.

Podstrešna stanovanja, predvsem nova ali prenovljena, so cenjena in iskana. Tudi njihova cena je višja, kot je cena enako velikega stanovanja v nadstropju. Mansardno stanovanje ima namreč številne prednosti in tudi opremimo ga lahko zelo funkcionalno.



Kaj ponuja stanovanje v mansardi?
Katere so prednosti bivanja pod streho: 
- Prostor je zračen, ker so stropi visoki zaradi poševnin.
- Stanovanje je svetlo (če le ima vgrajenih dovolj oken), ker ima zaradi poševne strešne površine dovolj prostora za velika okna.
- Ker so strešna okna obrnjena proti nebu, se stanovanje ves dan kopa v svetlobi.
- Na oknih ne potrebujete zaves, ker vas, razen ptic, nihče ne gleda.
- Strop v mansardnih stanovanjih ni raven, kar prostoru daje posebno zanimivo obliko.
- Če postavite posteljo, kavč ali kopalno kad pod strešno okno, boste lahko uživali ob pogledu na zvezdnato nebo.
- V mansardnih stanovanjih se vam ni treba bati, da bi vam nad glavo ropotali glasni sosedje.
- Tramovi ostrešja, ki v mansardnih stanovanjih pogosto ostanejo odkriti, so zanimivi tako z estetskega kot z uporabnega vidika. Nanje lahko na   primer obesite gugalnico ali viseče police.

Poleg dobre in pravilno narejene izolacije strehe je izbira oken eden glavnih poudarkov pri snovanju mansardnega stanovanja. Naši standardi glede osvetlitve prostorov so precej nizki: 20 odstotkov tlorisne površine prostora naj bi bilo steklenih površin. Drznite si več! Že 30 odstotkov steklenih površin bo precej spremenilo osvetljenost in izboljšalo počutje v podstrešnem stanovanju, saj je v svetlih prostorih bivanje prijetnejše. Skozi steklene površine tudi dodatno ogrevamo prostore v sončnih zimskih dneh.
Na trgu je velika izbira strešnih oken - glede na obliko, velikost, način odpiranja in zapiranja ter materiale. Kakovostna okna so tudi varna pred udarci z notranje in zunanje strani, ker je steklo na zunanji strani okna kaljeno, na notranji strani pa lepljeno. Priporočamo vam nakup oken z dobrimi izolacijskimi lastnostmi (trojna ali štirikratna zasteklitev) in protivlomno varnih strešnih oken.


Vrste strešnih oken
Če opremljate mansardo, lahko izbirate med klasičnimi strešnimi okni (imajo ročico spodaj in os odpiranja na sredini), panoramskimi okni in stenami, strešnim balkonom ali teraso in steklenimi kupolami za ravne strehe.

Upravljanje strešnih oken in senčil na daljavo


Bela kuhinja starinskega videza v zelo svetlem prostoru v mansardi. Če se odločite za vzidavo visokih strešnih oken, ki jih z roko ne morete odpreti, je smiselno, da kupite strešna okna z možnostjo daljinskega odpiranja.
Lahko nastavite čas odpiranja in zapiranja strešnega okna in tako se prostor zrači tudi, kadar vas ni doma. Priporočljivo je vgraditi tudi senzor za dež, da se bodo okna sama zaprla, ko bodo na šipe padle prve kapljice dežja. Okna in senčila lahko upravljate na električni in tudi na solarni pogon.

Senčila za strešna okna


Senčila so v prvi vrsti namenjena zaščiti pred sončno vročino in svetlobo ter pred toplotnimi izgubami v hladnih dneh, ob tem pa so tudi okras v prostoru. Izbirate lahko med notranjimi in/ali zunanjimi senčili. Notranja so pliseji, roloji in žaluzije, z njimi lahko prostor delno zasenčite ali popolnoma zatemnite. Zunanja pa so rolete (ki so tudi dobra protivlomna zaščita) in zunanje mrežasto senčilo proti vročini


Svetlobnik - naravna svetloba v prostorih brez oken
Veliko hiš ima kopalnice, hodnike in druge prostore, v katere dnevna svetloba vstopi le takrat, ko se odprejo vrata. S svetlobniki pa lahko »napeljemo« naravno svetlobo tudi v prostore brez oken. Element, speljan od strehe do stropa prostora, lahko osvetli še tako odmaknjen kotiček. 

prejšnji članek
S tem preprostim pripravkom boste pesticide v hipu odpravili!
Zdravje
S tem preprostim pripravkom boste pesticide v hipu odpravili!
naslednji članek
Za razigrane po srcu
Življenjski slog
Za razigrane po srcu