nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Dober spanec je najboljši začetek dneva

10. 2. 2016; 10.42
Avtor: Barbara Sršen
Dober spanec je najboljši začetek dneva
Na kaj moramo biti pozorni, ko se odločamo za nakup nove vzmetnice?

Spanje je pomemben dejavnik našega zdravja, saj potekajo v tem času procesi obnavljanja telesa oziroma.samozdravljenja. Dober spanec pomeni hkrati tudi zdrav počitek, brez zbujanj. Velikokrat pa se nam zgodi, da smo zjutraj bolj utrujeni kot zvečer. Eden od možnih razlogov za slabše spanje je nepravilno izbrano ležišče. Na kaj moramo biti pozorni, ko se odločamo za nakup nove vzmetnice?

Posteljo sestavlja oblikovan okvir, v katerega je vstavljen posteljni sistem iz dveh medsebojno prilegajočih se delov - posteljnega vložka in nanj položenega ležišča, na katerem spimo. Za posteljni vložek poznamo tudi izraz posteljno dno. Za sproščeno ležanje morata oba dela delovati skladno. Oba podpirata telo v njegovih občutljivih predelih, kot so glava, tilnik, ramena in medenica. Če si želimo dobro postlati, moramo izbrati dele posteljnega sistema glede na njuno medsebojno vplivanje in dopolnjevanje.

Čim tanjše je ležišče, tem pomembnejša je funkcija posteljnega vložka, ker mora slednji v tem primeru prevzeti del ugreza telesa. Debelejše ko je ležišče, manj pomemben (in manj učinkovit) je posteljni vložek. Ležišče z 20 cm debelim jedrom ne more sámo zagotoviti pričakovanega spalnega udobja. Napačno izbran posteljni vložek pa lahko izniči vse dobre lastnosti in prednosti ležišča. Le v usklajenem skupnem delovanju in medsebojnem dopolnjevanju ležišča in posteljnega vložka lahko vzpostavimo optimalno točkovno obremenitev telesa na površini ležišča, da je telo sproščeno, hrbtenica pa podprta v pravilnem položaju.

prejšnji članek
Ste poskusili že vse, prehlad pa še vedno vztraja?
Zdravje
Ste poskusili že vse, prehlad pa še vedno vztraja?
naslednji članek
Je to dokaz, da angeli resnično obstajajo?
Zdravje
Je to dokaz, da angeli resnično obstajajo?