pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Njenih 5 minut
 

Je brezžični internet nevaren?

10. 5. 2016; 12.30
Avtor: Sanja Lončar/Zarja
internet1
Ali je brezžični internet tvegan in ali se lahko pred tem zavarujemo?

Sinova sta dolgo pritiskala, naj napeljemo brezžični internet, saj jima tablici drugače nista delali. Zdaj, ko ga imamo, opažam, da slabše spim. Vsi pravijo, da si le umišljam, saj vedo, kako sem nasprotovala temu. Pravijo, da se bom morala navaditi na sodobno življenje, ki pač brez tega ni možno. Meni pa to ne da miru, in kadar otrok ter moža ni doma, ga vedno izklopim. Sem res paranoična? Zelo cenim vaše mnenje in bom zelo vesela, če boste napisali kaj več o tem, ali je brezžični internet tvegan in ali se lahko pred tem kako zavarujemo.

Ljudje smo narejeni tako, da tistega, česar ne vidimo, ne jemljemo resno. V to kategorijo sodi tudi neverjeten razmah elektromagnetnega smoga, ki mu človek v zgodovini ni bil nikoli izpostavljen. Gre za področje, kjer je razvoj tehnologije daleč pred dojemanjem o delovanju te tehnologije na človeka. In ker je v igri zelo veliko denarja, se tudi tu poskuša glas tistih, ki svarijo pred nevarnostjo, utišati in njihova mnenja zelo redko pridejo v javnost.

Zaskrbljeni znanstveniki

Presenetljivo je, koliko raziskav o brezžični telefoniji in brezžičnem internetu je bilo že narejenih, pa se njihovim ugotovitvam posveča zelo malo pozornosti. Od uvedbe brezžičnega interneta (1997) do danes so raziskovalci opravili na desetine raziskav in pokazale so, kako ta tehnologija vpliva na človeško zdravje. Izsledki so nedvoumni: wi-fi lahko vpliva na zdravje in delovanje možganov, še posebno so tem vplivom izpostavljeni otroci.

Slabši spanec in srčne motnje

Najpogostejše težave, ki jih povezujejo z brezžičnim internetom, so povezane s spancem. Znanstvena raziskava iz leta 2007 je preučevala vpliv delovanja nizkih frekvenc mobilne telefonije na spanec. Testirane osebe so izpostavili telefonskemu elektromagnetnemu sevanju, osebam v kontrolni skupini pa so dali telefone, ki niso oddajali tovrstnega sevanja. V skupini, ki je bila izpostavljena sevanju mobilnega telefona, je občutno več ljudi poročalo o težavah s spanjem. To so potrdili tudi posnetki njihovih možganskih valov. Znanstveniki so tako ugotovili, da brezžični internet onemogoča doseganje globljega spanca, zato se zbujamo čedalje bolj utrujeni. Pomanjkanje spanja pa lahko odpre vrata tudi večjim težavam, kot sta depresije in povišanje krvnega tlaka.

Težave se pomnožijo, če živimo v okolju, kjer je več takšnih oddajnikov (npr. pisarne, stavbe z več aktivnih oddajnikov ...).

Nekateri ljudje tudi čez dan čutijo, da jim srce močneje utripa, če so v prostoru z brezžičnim oddajnikom oziroma če so v dosegu sodobne mobilne telefonije. Raziskava, ki so jo opravili na 69 posameznikih, je pokazala, da ne gre le za subjektivno doživetje. Mnogi med njimi so doživeli fizični odziv na elektromagnetno valovanje. Največkrat je šlo za povišan srčni utrip, podoben tistemu med stresom.

Ženska težava?

Vaši domači pravijo, da ste preobčutljivi ali si umišljate, a zanimivo je, da tudi znanstveniki ugotavljajo, da smo ženske očitno občutljivejše za brezžično sevanje. Ali to pomeni, da nam bolje dela šesti čut ali kaj drugega, je težko sklepati, zanimivi pa so izsledki raziskave, v kateri so testirali prostovoljce - polovico žensk in polovico moških. Pri ženskah je prišlo do merljivega padca ravni energije in možganske aktivnosti. Vpliv na moške je bil manjši. Zakaj je tako, znanstveniki ne znajo pojasniti.

A čeprav takrat pri moških ni bilo zaznati vidnih težav, to ne pomeni, da jih ni bilo.

Ko so preučevali povezavo med mikrovalovnim sevanjem in zbranostjo – raziskava se je nanašala predvsem na vpliv sevanja sodobnih 4G-mobilnih telefonov –, so z uporabo magnetne resonance (MRI) ugotovili, da se pri osebah, ki so izpostavljene elektromagnetnemu sevanju, na več območjih v možganih zmanjša možganska aktivnost.

In če vam bodo moški še naprej razlagali, kako neškodljiva je njihova potreba, da so nenehno na spletu, bo mogoče zaleglo, če jih seznanite z vplivi sevanja wi-fi na njihovo spolnost. Že dolgo je znano, da toplota prenosnih računalnikov, ki jih številni med delom držijo v naročju, ubija spermije. Zdaj se je pokazalo, da toplota ni edina grožnja za moško plodnost. Raziskovalci so dokazali, da izpostavljenost brezžičnemu sevanju zmanjšuje gibljivost spermijev in povzroča trganje DNK.

Nosečnice pozor!

Drugo področje, pri katerem znanstveniki opozarjajo na velika tveganja, je razvoj fetusa in otrok. Raziskava iz leta 2004, opravljena na živalih, je pokazala povezavo med izpostavljenostjo brezžičnemu sevanju in zapoznelim razvojem ledvic pri fetusu. Te izsledke je potrdila tudi avstrijska raziskava leta 2009.
Motnje v sintezi beljakovin so bile tolikšne, da so avtorji posebej omenili, da je "to še posebno pomembno za tkiva, ki še rastejo, torej pri otrocih in mladih osebah. Posledično bo ta populacija dovzetnejša za tovrstne motnje". Ali krajše: če je fetus, dojenček ali otrok v razvoju, izpostavljen sevanju wi-fi, je v večji nevarnosti za razvojne poškodbe.

Švedski institut Karolinska je leta 2011 izdal opozorilo za nosečnice, v katerem je mogoče prebrati, da naj se nosečnice izogibajo uporabi brezžičnih tehnologij in se ne zadržujejo v bližini njihovih uporabnikov, da so veljavni standardi za radijsko in mikrovalovno valovanje brezžične tehnologije so popolnoma neustrezni in da se varnostni standardi ne zmenijo za razvoj fetusa.

Kako se zaščititi?

To, da imate brezžični oddajnik v hiši, ne pomeni, da morate biti nenehno izpostavljeni "kuhanju v mikrovalovki". Oddajnik je modro prižigati le takrat, ko potrebujete omrežje.
Zagotovo pa je modro imeti odklopljeno postajo, kadar spite. Da je ne boste pozabili izklopiti, za nekaj evrov kupite električni "timer" in ga programirajte, da vam avtomatično izklaplja oddajnik ob želeni uri.

Kadar grem sama uživat, popit kapučino ali na pogovor s prijatelji v kakšen lokal, tam oznako, da imajo "wi-fi free", berem kot znak, da je bolje poiskati kakšen drug lokal.

prejšnji članek
Kako supermodeli skrbijo za svojo postavo?
Moda&Lepota
Kako supermodeli skrbijo za svojo postavo?
naslednji članek
Njena skrivnost je – garanje!
Moda&Lepota
Njena skrivnost je – garanje!
#obraziavenija
obraziavenija