pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Njenih 5 minut
 

Zakaj ne smete piti vode?

5. 6. 2016; 09.30
Avtor: M.J.
voda, kozarec

Za zdravo prebavo med hranjenem popijte največ dva decilitra vode.

Pitje vode pred in med jedjo je navada, ki jo imamo mnogi. Nova spoznanja pa opozarjajo, da pitje vode med jedjo povzroči več škode kot koristi.

Zakaj ni dobro piti vode med jedjo? Nutricionistka Robyn Youkilis v svoji knjigi Go with your gut trdi, da ta navada škodi prebavi in pri absorpciji hranljivih stvari v organizem.

Youkilis priporoča, da se vode ne pije pol ure pred jedjo in uro po jedi. Če pa že morate piti vodo med jedjo, da bi lažje pogoltnili hrano, pijte majhne požirke. V nasprotnem primeru, če popijete večjo količino vode naenkrat, lahko pride do redčenja želodčne kisline, ki je ključna za pravilno razgradnjo hrane.

»Vode ni dobro piti med jedjo, saj ta navada škodi prebavi in absorpciji hranljivih snovi v organizem. Pitje vode med jedjo lahko povzroči več škode kot koristi. Prevelika količina tekočine lahko povzroči napetost, probleme s prebavo in preprečuje pravilno absorpcijo hranljivih snovi,« pravi nutricionistka Ali Miller.

Idealen pH v želodcu naj bi bil med 1 in 2, saj taka stopnja kislosti pomaga pri razgradnji beljakovin, spodbuja izločanje prebavnih encimov, pomaga pri absorpciji vitamina B12 in mehčanju hrane. Če pa med jedjo pijete tekočino, se ta proces upočasni in prihaja do napetosti in slabše prebave.

In kdaj je najbolje piti vodo?

Za zdravo prebavo med hranjenem popijte največ dva decilitra vode (majhni požirki). Med dnevom pa pijte vodo med obroki, s čimer boste pregnali lažno lahkoto, ki nastane kot posledica dehidracije.

Če želite svoji prebavi dobro, potem se lotite tudi tega:

Bolj prežvečite hrano.

Jejte kadar ste sproščeni.

Jejte več pekočih (gorčica) in kislih jedi.

»Te navade stimulirajo žolč in pretok encimov in tako ustvarjajo idealne pogoje za razgradnjo hrane in maksimalno absorpcijo hranljivih snovi,« dodaja Millerjeva.

Voda je obvezen pripomoček pri hujšanju, toda vedeti morate, koliko jo je potrebno popiti, da boste učinkoviti stopili odvečne kilograme.

prejšnji članek
Ko hrana postane kazen
Zdravje
Ko hrana postane kazen
naslednji članek
Rešite se slabih prehranskih navad
Zdravje
Rešite se slabih prehranskih navad