stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Njenih 5 minut
 

Poletne pasti za živila

8. 6. 2016; 02.30
Avtor: Monika Kubelj
uvodna

foto: Thinkstock

Topli dnevi, ki nas božajo v poletnih mesecih, prinesejo s seboj tudi nekaj težav. Opozorilo, ki ga je pametno upoštevati, je zagotovo previdnost pri shranjevanju hrane.

Visoke temperature pospešujejo zorenje sadja in zelenjave oziroma se živila zaradi njih hitreje pokvarijo. Tu je še nekaj nasvetov za čiščenje hladilnika in načrtno shranjevanje hrane v njem.

Vsa hrana je podvržena mikrobiološkim, kemičnim in fizičnim spremembam, poleg tega pa se hranilne vrednosti hrane spreminjajo zaradi različnih procesov. Zato je izredno pomembno, da preprečimo rast bakterij, to pa zagotovimo z ustreznim ravnanjem in shranjevanjem hrane. Večina bakterij se optimalno razvija pri temperaturi med 10 do 60 °C. Pri temperaturah nad 60–65 °C se v zadostnem času večina bakterij uniči. Poleti moramo biti zaradi visokih temperatur posebej pozorni na pravilno pripravo in shranjevanje hrane. Visoke temperature so namreč odlična podlaga za razvoj različnih mikroorganizmov, četudi živilo navzven ne kaže znakov pokvarjenosti.

Previdno s hrano v naravi

Ko smo na počitnicah ali na pikniku, je navadno težko zagotoviti ustrezno temperaturo za shranjevanje živil. Če bomo pozorni na pripravo hrane, se lahko izognemo boleznim in zastrupitvam. Pijačo in hrano shranjujte ločeno.



Bodite še posebno pozorni na ločeno shranjevanje surovega mesa in že pripravljene hrane. Na pol pripravljene hrane ni dobro prenašati naokoli. S takšnim načinom priprave namreč nismo uspeli v celoti uničiti bakterij, zato se njihovo razmnoževanje pod vplivom visokih temperatur nadaljuje.

Najbolje je, če imamo hrano s seboj na poti v hladilni torbi (ki žal seveda ne drži večno, nekaj časa pa že). Če je nimamo, lahko to rešimo tako, da natočimo vodo v plastenko, jo damo 24 ur prej v skrinjo in potem na dan odhoda vzamemo iz skrinje. Položimo jo v vrečko poleg živil, ki bodo zaradi tega dlje časa na hladnem. Ali pa s seboj vzamemo sadje in zelenjavo, sir, kruh, izognemo pa se stvarem, kot sta salama in meso.

Upoštevajte navodila za shranjevanje živil:

- Hrane ne hranite predolgo. Živilo zavrzite, če je videti pokvarjeno ali ima sumljiv vonj.

- Plesniva živila zavrzite v celoti, in ne samo površinsko plast.

- Odpadkov ne puščajte naokoli, saj se bodo tako bakterije razširile na živila, ki jih boste pripravljali pozneje.

prejšnji članek
Alergični na sonce?
Zdravje
Alergični na sonce?
naslednji članek
Slavna pevka bo po novem v javnosti zgoraj brez
Svet slavnih
Slavna pevka bo po novem v javnosti zgoraj brez
#obraziavenija
obraziavenija