palestina
Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

panvita
Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno pri sanjskem poslu družine Polanič?

njena.si
njena.si njena.si
Njenih 5 minut
 

Kaj kuhati in kaj pojesti surovo

8. 6. 2016; 07.30
Avtor: U.K.
Vegetarijanstvo, sadje, zelenjava

foto: Wikipedia

Strokovnjakinja za prehrano Helen Bond je pred kratkim podala nekaj napotkov o prehrani, predvsem o tem, katero zelenjavo in sadje je pametno kuhati in katero pojesti surovo.

Ključ do zdravja je prav gotovo zdrava prehrana in v poplavi strokovnjakov, ki narekujejo vsemogoče diete, ki so lahko tudi nevarne, je težko najti res koristne informacije. Prav zato je Helen Bond izdala nekaj zanimivih nasvetov, ki nam lahko pomagajo skrbeti za zdravje. Bondova namreč meni, da moramo določeno zelenjavo kuhati, medtem ko bi morali drugo uživati surovo. A seveda, nujna je zmernost.

Paradižnik

Paradižnik je za zdravje dober kuhan in surov. Surov ima namreč veliko likopena, pigmenta, ki daje paradižniku značilno rdečo barvo. Ta naj bi preprečeval srčne bolezni in nekatere vrste raka. Kar se tiče likopena, je vsekakor bolje, če pojemo surov paradižnik, kuhana verzija pa po mnenju Bondove da telesu več vitamina C in beta karotena.

Najboljša je kombinacija kuhane in surove zelenjave.

Brokoli

Brokoli velja za tako imenovano super hrano, saj naj bi uničeval rakaste celice v telesu. Telesu da precej več koristnih snovi, če ga jemo surovega. V najslabšem primeru pa ga raje ne kuhajmo preveč. Toplota namreč uniči encim mirosinas, ki je ključen za nastanek sulforafana, ki uničuje rakave celice.

Korenje

Študije so pokazale, da ima kuhan korenček precej več beta karotena, ki se v telesu pretvori v vitamin A. Ta pa je ključnega pomena za funkcioniranje mnogih sistemov v telesu. Med drugim tudi za vid.

Špinača

Tudi špinača spada med super hrano. Polna je vitaminov A in C, kalcija, magnezija in tako naprej. Prav zaradi naštetega zelo dobro vpliva na naš imunski sistem. Večina nas špinačo kuha, s čimer sicer ni nič narobe, a tu in tam bi si jo morali privoščiti tudi surovo. Je namreč bogata s karotenom, ki se pri kuhanju uniči.

Brstični ohrovt

Najbolje je, da brstični ohrovt rahlo skuhamo. Ima ogromno vitamina C, B6 in folične kisline. Poleg tega vsebuje snovi, ki uničujejo rakave celice. Največ hranilnih snovi dobimo iz njih, če jih kuhamo približno pet minut.

Čeprav sadje in zelenjava lahko pomagata pri preprečevanju nekaterih bolezni, to niso čudežna zdravila. 

Rdeča paprika

Rdečo papriko bi morali jesti surovo, saj vsebuje veliko vitamina C, kar dvakrat več od pomaranče. Ker je vitamin C zelo nestabilen pri višji temperaturi, je bolje, da papriko pojemo surovo.

Zelje

Tudi zelje ima ogromno vitamina C, B in luteina, ki pomaga pri regeneraciji mišic. Najbolje je, da ga skuhamo, saj tako dobimo precej kalcija.

Helend Bond meni, da je najboljša kombinacija kuhane in surove zelenjave. Toplota sicer lahko vpliva na količino vitaminov, predvsem B in C, a s kuhanjem telo laže absorbira nekatere druge snovi, ki bi drugače šle skozi nas, zato je dobro uživati oboje. A treba je poudariti, da čeprav sadje in zelenjava lahko pomagata pri preprečevanju nekaterih bolezni, to niso čudežna zdravila. So samo sredstvo za ohranjanje zdravja, in če pretiravamo z neko sestavino, lahko napravimo več škode kot koristi.

prejšnji članek
O znani slovenski igralki povedal takšne podrobnosti!
Svet slavnih
O znani slovenski igralki povedal takšne podrobnosti!
naslednji članek
Tole je super ideja za zajtrk!
Kulinarika
Tole je super ideja za zajtrk!