stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Njenih 5 minut
 

Sam svoj trener

24. 6. 2016; 05.30
Avtor: R. P.
uvodna

foto: Dreamstime

Vsakodnevno dozo gibanja lahko dobite tudi zastonj ali le z majhnimi stroški.

Članarine v športnih klubih, obiski centrov za fitnes, športna oprema … za vse to je treba seči v žep, in to nemalokrat kar globoko. Pravite, da niste med tistimi srečneži, ki si lahko privoščijo gibanje pod strokovnim nadzorom in v dragih telovadnih centrih? Nič zato - rekreaciji se vseeno ni treba odpovedati. Vsakodnevno dozo gibanja lahko dobite tudi zastonj ali le z majhnimi stroški.

 
1. Načrtujte
Najprej boste morali poskrbeti za motivacijo, saj lahko nad vadbo, pri kateri ste prepuščeni samim sebi, hitreje obupate. Povedano drugače, treninga z osebnim trenerjem zlepa ne boste hoteli zamuditi (saj ste ga drago plačali), medtem ko boste našli cel kup izgovorov, kadar trenirate sami. Pomembno je torej, da rekreacijo načrtujete vnaprej, da si zanjo naredite urnik in poskrbite, da vas pri njej nihče ne moti. Pomaga tudi, če si jo popestrite s priljubljeno glasbo, ki si jo zavrtite na svojem predvajalniku MP3.
Nasvet: K motivaciji veliko pripomore tudi računalnik in brezplačne športne aplikacije, ki si jih naložite nanj. Pomagajo vam z nasveti, idejami, vajami in pri spremljanju vašega napredka. Prav tako so vam na svetovnem spletu (na kanalu YouTube) na voljo videoposnetki s prikazi posameznih telovadnih vaj.
 
2. Vadba doma
Morda se kljub temu ne boste znali odločiti, kakšne vaje sploh delati. Osebnega trenerja ne bo v bližini, zato se zanesite na naslednje pravilo: pazite, da si vse večje mišične skupine vsaj enkrat na teden (in ne več kot trikrat na teden) krepite z vajami za moč. Poleg tega mora vaš telovadni program vsebovati od 30 do 60 minut zmerne aerobne vadbe od trikrat do petkrat na teden. Strokovnjaki priporočajo naslednje osnovne vaje, pri katerih ne potrebujete posebne opreme:



Počepi. Stojte pokončno, z nogami v širini ramen in rokami iztegnjenimi predse. Počepnite toliko, da so stegna vzporedno s tlemi, kolena pa nad konicami prstov na nogi. In se spet dvignite.
Delne sklece (s koleni na tleh).
Trebušnjaki na stolu. Sedite vzravnano, z rokami se oprimite sedala. Trebuh potisnite navznoter, stisnite mišice in iztegnjene noge dvignite tako visoko, da bodo vzporedne s tlemi. Vrnite se v izhodiščni položaj. Ponovite, kolikorkrat lahko.


3. Spremenite gospodinjske predmete v telovadno opremo
Vaš dom je lahko telovadnica. Vključite malo domišljije in presenečeni boste ugotovili, koliko vsakdanjih predmetov je lahko športnih pripomočkov. Tule je nekaj namigov!


Plastenke od pijač uporabite kot uteži: Za učvrščevanje bicepsov in tricepsov ne potrebujete profesionalnih uteži. Čisto dobre so tudi plastenke, napolnjene s tekočino. Prav tako so za krepitev mišic primerna razna vedra, ki jih napolnite z vodo (skalami, peskom) in jih držite v rokah, medtem ko izvajate počepe.
Najlonke so izvrsten elastični trak: Skoraj vsako vajo, za katero potrebujete elastični trak, lahko naredite tudi s starimi, strganimi najlonkami. Na primer: sedite na tla z iztegnjenimi nogami. Najlonke si zataknite za stopala in jih vlecite k sebi, kot bi veslali.
Papir za oblikovanje nog in rok: s polami papirja si pomagate pri drsnem izpadnem koraku. Pod eno nogo položite list papirja in naredite izpadni korak naprej. Ali pa vzemite dva lista, se spustite na vse štiri in lista položite pod dlani. Z rokami drsajte naprej in nazaj, tako si krepite celoten ramenski obroč in zgornji del hrbta.

4. TV-reklame spremenite v telovadni odmor
Namesto da ob reklamah, ki se vrtijo med filmom, smuknete v kuhinjo po prigrizke, raje telovadite. Za vsak reklamni blok si izberite drugačno aktivnost in jo izvajajte, dokler ga ni konec. Med prvimi reklamami lahko na primer delate počepe, ob drugem odmoru korakajte na mestu, ob tretjem delajte trebušnjake in tako naprej, dokler vse skupaj ne znese vsaj od 15 do 20 minut telovadbe.
 
5. Porabite malo, dobite veliko


Če imate kljub recesiji nekaj odvečnih evrov, ki bi jih porabili za lepo telo, smo za konec pripravili še seznam telovadne opreme, ki ponuja največ koristi za najmanj denarja:
-      komplet uteži
-      višinsko prilagodljiva klop za trebušnjake
-      Ogledalo, v katerem lahko spremljate svojo tehniko
-      uporni trakovi
-      DVD-ji s telovadnimi navodili
-      polžoga za vadbo ravnotežja
-      stopnička za step aerobiko

prejšnji članek
Seksi zvezdnica s celulitom in strijami
Svet slavnih
Seksi zvezdnica s celulitom in strijami
naslednji članek
Na dan je prišla nova resnica o zakonu Johnnyja Deppa
Svet slavnih
Na dan je prišla nova resnica o zakonu Johnnyja Deppa