stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Odnosi
 

To je razlog, da ljudje izkoriščajo dobre ljudi

6. 3. 2021; 04.00
Avtor: V.M.
ženska 1

Ne veste, zakaj se vam vse to dogaja? foto: Pexels

Se sprašujete, kaj delate narobe, da vaša dobrota ni cenjena, še manj pa poplačana? Spremenite način razmišljanja in pogled na svet. Lažje vam bo, pa čeprav resnica ne bo ravno prijetna za vaše uho …

Spadate med ljudi, ki so dobri, prijazni in vedno ustrežljivi? Trudite se ugoditi ljudem okoli sebe, naredite celo več kot se od vas pričakuje, ste nekonfliktni, pozorni, vedno na voljo, ko vas potrebujejo, medtem ko nase vedno znova pozabljate. Če svojo dobroto velikodušno razdajate, brez da bi v zameno pričakovali vsaj kanček hvaležnosti, potem nad okolico nemara niste razočarani. Če pa vašo dušo že pošteno razjedajo vprašanja, zakaj vendarle kljub vsem dobrim dejanjem ne žanjete sadov svoje prizadevnosti, potem je čas, da na svet pogledate brez rožnatih očal.

Vas skozi življenje vodi misel, da se dobro z dobrim vrača?

Ampak veste, nesmiselno je pričakovati, da tako razmišljajo vsi ljudje okoli vas. Če torej ne boste jasno izrazili svojih želja, misli in pričakovanj, boste vedno znova razočarani, saj vas okolica vidi kot nezahtevno osebo, ki je vedno na voljo, da ustreže, pomaga in ničesar ne pričakuje v zameno.

Za vse to, kar se vam dogaja, ste torej odgovorni vi sami in ne ljudje od katerih si želite priznanja, pohvale, hvaležnosti, pomoči v primerih, ko bi jo rabili sami ali nagrade za marljivo delo, v kolikor se razdajate na poslovnem področju.

Ljudje pač sprejemajo, kar jim tako velikodušno dajete, pogosto ne meneč se za vaše občutke in potrebe. O tem niti ne razmišljajo, medtem ko vi pričakujete, da bodo videli, kako dobri ste in ob enem vedeli, kaj si od njih želite. Slednje morda težje sprejmete, saj sami jasno izražate hvaležnost ob izkazani dobroti in je nikakor ne jemljete kot nekaj samoumevnega. A vedeti morate, da smo si ljudje zelo različni in da bomo drug drugega resnično razumeli le, če bodo meje jasno začrtane.

Ste siti tega, da vas ljudje izkoriščajo? foto: Pexels

Razlika med vami in osebami, ki jih okolica kuje med oblake

Zagotovo imate v vašem okolju odločno, samozavestno osebo, ki daje splošen vtis, kako pomembna je. Takšne osebe so cenjene in spoštovano, kajne? Njihov čas, pomoč in delo niso nikoli samoumevni, najmanj kar prejmejo, je izdatna zahvala ter spoštovanje. Če dobro razmislite, se morda ne morejo kosati z vašo prizadevnostjo, pa vendar so si na svoji poti prislužili ugled, medtem ko sami ostajate zgolj tista nepomembna oseba, ki je vedno na voljo. Razlika med njimi in vami je v tem, da dajo vsem jasno vedeti, kaj lahko naredijo, kaj ne in kaj za storjeno pričakujejo. Pri njih so pravila igre jasna, medtem ko v vas tlijo zgolj tiha pričakovanja.

Boleča resnica: Ljudje se do vas vedejo tako, kot jim dovolite

Verjamemo, da slednjega ni prijetno slišati, a dejstvo je, da se do vas ljudje vedejo natanko tako, kot jim dovolite. Da bi to spremenili, vam seveda ni potrebno kričati, kako pomembni ste. Prvi korak morate namreč narediti globoko v sebi. Pričnite se ceniti – sebe, svoj čas, svoje znanje, svoje delo, svoje lastnosti in sposobnosti, zaradi katerih se nenazadnje tudi drugi vedno znova obračajo na vas.

Ko boste sami nase gledali s spoštovanjem, vas bodo tako videli tudi drugi. Brez skrbi, še vedno ste lahko prijazna in dobra oseba, da pa se boste izognili izkoriščanju in nenehnim razočaranjem, bo potrebno več iskrene komunikacije, pa četudi boste ob tem izgubili naklonjenost okolice. Ljudje, ki jim niste samoumevni, bodo ostali, pred tistimi, ki so doslej le z odprtimi rokami sprejemali vašo dobroto, pa boste pač imeli mir. No, saj to niti ni tako zelo slabo, kajne?

Pričnite se ceniti.

Pričnite se ceniti. foto: Pexels

prejšnji članek
4 enostavne jutranje oblike telovadbe za boljši začetek dne
Zdravje
4 enostavne jutranje oblike telovadbe za boljši začetek dne
naslednji članek
S tem trikom boste rešili vsako juho
Kulinarika
S tem trikom boste rešili vsako juho