vročina 2023, vodnjak, otrok, voda
Svet24.si

Liter vode iz pipe je do tisočkrat cenejši od ustekleničene vode

1708511248-20240221105723-cr3a2893-1708511147678
Necenzurirano

SDS dela preiskovalno komisijo, v kateri bo srečala samo sebe

njena.si
njena.si njena.si
Odnosi
 

Vaginizem - krč ob vhodu v nožnico

14. 5. 2023; 02.00
Avtor: Mare Koren
VAGINIZEM

Bolečina med spolnim odnosom je pri ženskah kar precej pogosta. foto: dreamstime

Vaginizem je krč mišic medeničnega dna, zaradi česar je spolni odnos boleč oziroma nemogoč. Navadno gre za težavo živčnega izvora, ki jo je treba »pozdraviti«, predvsem pa se o njej pogovoriti.

Vaginizem, se pravi mišični krč na vhodu v nožnico, se sproži ob poskusu spolnega občevanja in prepreči spolnemu udu, da prodre v nožnico. To je videti tako, da se nožnica zapre in stisne skupaj ter nikakor noče popustiti. Večinoma je živčnega izvora in se pojavi zaradi različnih vrst strahov, povezanih s seksom. Lahko gre za strah pred spolnim odnosom, ki je lahko posledica kakšne neprijetne izkušnje. Pri prvem spolnem odnosu lahko zoženje vagine in bolečino povzroči neraztegnjena deviška kožica, resnejšo težavo pa predstavlja bolezensko stanje, imenovano vaginizem, pri katerem ženska med vaginalno penetracijo doživlja močne, nehotene in nenadzorovane vaginalne mišične krče, ki onemogočajo penetracijo. Vzrok so lahko travma od poroda ali operacije, endometrioza, kronična okužba urinalnega trakta ali psihološki vzroki.

Ni vsaka bolečina vaginizem

Vaginizem naj bi imelo od enega do šest odstotkov žensk, bolečina med spolnim odnosom pa je še precej pogostejša. A kljub temu ne gre vse metati v isti koš. Ginekolog je prvi in predvsem pravi naslov, da postavi diagnozo vaginizem. Ko namreč izključi vse fiziološke vzroke za nezmožnost spolnega odnosa, je potrebna nadaljnja psihoterapevtska obravnava.

Kaj lahko storite sami?

S partnerjem se o težavi pogovarjajte. Ne obremenjujte se s spolnostjo, pripravljeni boste, ko boste najmanj pričakovali. Moški, bodite nežni, presenetite svoje drage. Ženske pa poiščite psihično pomoč, če ne gre drugače. Včasih pomagajo antidepresivi.

Kaj je vaginizem?

Je stanje, pri katerem ženska med vaginalno penetracijo doživlja močne, nehotene in nenadzorovane vaginalne mišične krče, ki onemogočajo penetracijo.

PARČEK, PAR, TERAPIJA, SVETOVANJE

PARČEK, PAR, TERAPIJA, SVETOVANJE foto: dreamstime

prejšnji članek
Ste vedeli, da je vaše zdravje zapisano v krvi?
Zdravje
Ste vedeli, da je vaše zdravje zapisano v krvi?
naslednji članek
Ste za rabarbarine kolačke z vaniljevo kremo?
Kulinarika
Ste za rabarbarine kolačke z vaniljevo kremo?
#obraziavenija
obraziavenija