Odnosi
 

Ali je krvavitev po spolnem odnosu normalna?

9. 7. 2024; 15.00
Avtor: P.K.
zaskrbljena ženska

Zaskrbljena ženska foto: Shutterstock

Zakaj se pojavlja in kaj storiti?

Krvavitev med ali po spolnem odnosu je pogost pojav in ni vedno razlog za zaskrbljenost. Do 9% žensk je že doživelo vaginalno krvavitev po seksu, ki ni povezana z menstruacijo. To stanje imenujemo tudi postkoitalna krvavitev. Približno 50% tistih, ki poiščejo pomoč zaradi postkoitalne krvavitve, nima jasnega vzroka, in približno 60% primerov se spontano izboljša v šestih mesecih. Kateri pa so najbolj pogosti vzroki za krvavitev med ali po spolnem odnosu? Čeprav mnogi vzroki niso resni, je priporočljivo obvestiti svojega zdravnika, če opazite krvavitev izven običajnega menstrualnega cikla.

Spolno prenosljive okužbe

Spolno prenosljive okužbe (SPO), kot so klamidija in gonoreja, so povezane z vaginalnimi simptomi, kot so medenične bolečine, srbenje, pekoč občutek, izcedek iz nožnice ter pogosto in boleče uriniranje. Vsaka SPO ima svoje simptome, vendar lahko vnetje zaradi katerekoli okužbe povzroči vaginalno krvavitev.2 Na primer: Trihomonijaza je povzročena s parazitom enoceličarjem. Izcedek iz materničnega vratu in krvavenje iz materničnega vratu sta dva najpogostejša simptoma bolezni. Sifilis in genitalni herpes povzročata odprte rane, ki lahko krvavijo ob razdražitvi. Rane se pogosto pojavijo zunaj (zunanje) spolovila, lahko pa se razvijejo tudi znotraj nožnice. Rane so lahko brez bolečin in morda neopažene, dokler ne začnejo krvaviti.

SPO mora diagnosticirati zdravstveni delavec. Pogovorili se bodo o vaši spolni anamnezi in opravili nekaj testov za preverjanje SPO. Zdravljenje SPO je odvisno od vzroka. Na primer, morda boste potrebovali antibiotike ali protivirusna zdravila.3

SPO lahko preprečite z uporabo varnega spola in cepljenjem proti nekaterim okužbam, kot sta humani papiloma virus (HPV) in hepatitis B.

Vaginalna krvavitev: Kaj povzroča simptome izven menstruacije?

Benigne rasti na materničnem vratu (maternični polipi) ali maternici (maternični ali endometrijski polipi) so pogosti vzroki za krvavitev med ali po seksu. Maternični polipi se običajno razvijejo pri ljudeh, starih od 40 do 50 let, ki so imele več nosečnosti. Polipi so običajno rdeči ali vijoličasti s cevasto strukturo, ki vsebuje veliko kapilar, ki lahko krvavijo ob dotiku.

prejšnji članek
Z ognjičevimi cvetovi nad sončne opekline, težave z dlesnimi, ureznine
Zdravje
Z ognjičevimi cvetovi nad sončne opekline, težave z dlesnimi, ureznine
naslednji članek
Kako zalivamo paradižnik na vročih urbanih površinah?
Življenjski slog
Kako zalivamo paradižnik na vročih urbanih površinah?

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.