stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako luna vpliva na naše spanje?

3. 4. 2016; 11.45
Avtor: A.P.
luna

foto: dk

Se vam zgodi, da imate probleme s spanjem, ko je na nebu polna luna? Luninim fazam se sledi že veliko let, posebno so pomembne v astrologiji.

Znanstveniki, ki so izvedi strogo kontrolirano raziskavo o spanju so prišli do neverjetnih rezultatov. Obstajajo spremembe v spanju tekom luninega ciklusa, ki traja 29,5 dni, spanec pa je bil slabši v času polne lune.

Osebe so imele idealne spanje pogoje, znanstveniki pa so merili čas, ki so ga potrebovali, da so zaspali, čas celotnega spanja, čas v globokem spanju in čas v bolj nemirnem spanju ali REM fazi.

Ko so znanstveniki analizirali dobljene rezultate in jih razporedili glede na lunin ciklus, so ugotovili, kako se spanec spreminja med različnimi fazami lune. Motnje spanja so se pojavile ob polni luni, saj so osebe potrebovale kar 5 minut dlje kot ponavadi, da so lahko zaspale. Čas globokega spanja je v času polnega meseca skrajšan, tudi kvaliteta je slabša.

Povezana med ciklusom lune in spancem prav gotovo obstaja. Znanstveniki trdijo, da vsi v sebi nosimo notranjo biološko uro, ki je povezana z luninim ciklusom. Cirkaldialni ritmi, ki regulirajo življenjske funkcije v organizmu, so povezani z luninim cirkalunarnim ritmom, ki traja 29,5 dni.

prejšnji članek
Noseča Oriana Girotto sedaj drugače ...
Svet slavnih
Noseča Oriana Girotto sedaj drugače ...
naslednji članek
Vid Valič o sestanku na Pop TV povedal, da ...
Svet slavnih
Vid Valič o sestanku na Pop TV povedal, da ...
#obraziavenija
obraziavenija