franci kek
Lady

Petru Vilfanu je dal banano

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Hujšanje po ajurvedi z dieto dr. Oza

3. 4. 2016; 08.45
Avtor: Marijana Mandić
uvodna

foto: Dreamstime

Ajurveda je polna trikov, ki ustvarjajo v telesu posebno ravnovesje, kar omogoča uravnavanje krvnega sladkorja, hitrejšo presnovo in izgorevanje maščob.

Starodavno indijsko medicino bomo odslej še bolj spoštovali, saj je sloviti dr. Oz svetu predstavil tudi njihovo zelo učinkovito in preprosto dieto. Piti morate veliko indijskega čaja, jemati indijske prehranske dodatke, si privoščiti obilno kosilo namesto obilne večerje in opazovati, kako kilogrami kopnijo. Tako preprosto je to! Ajurveda je namreč polna trikov, ki ustvarjajo v telesu posebno ravnovesje, kar omogoča uravnavanje krvnega sladkorja, hitrejšo presnovo in izgorevanje maščob.

Vitek pas kot stranski učinek

Tradicionalna indijska medicina uči, da je treba vse telesne organe oziroma sisteme spraviti v ravnovesje; če nam to uspe, sledi hujšanje samo po sebi. Indijski modreci nas, zavoljo teh ciljev, učijo tudi meditacije in joge, dr. Oz pa je prvi poudaril, da lahko mir v sebi in vitkost dosežemo tudi z zelo preprostim načinom življenja. Dovolj je, da upoštevamo nekaj osnovnih ajurvedskih pravil, in že bomo svoje življenje dvignili na višjo raven, številko na tehtnici pa na nižjo! In katera so ta zlata ajurvedska pravila?

- Popijte veliko ajurvedskega, shujševalnega čaja

Čajne vrečke niso potrebne. V petih skodelicah vrele vode zmešajte pol čajne žličke cele kumine, po pol žličke koriandra in lanenih semen, precedite in shranite v termosteklenici. Srkajte večkrat na dan po skodelico! Čaj vsebuje pravo bogastvo kemikalij, ki pomagajo telesu izločiti maščobo. Dokazano je, da kumina in koriander znižata raven hormonov, ki pospešujejo rejenje, lanena semena pa preprečujejo in zdravijo napihnjenost.

- Pazite, kdaj pojeste največ

Naravni ritem našega telesa je takšen, da terja največ kalorij sredi dneva. Se pravi, da si boste privoščili obilno kosilo, pravzaprav boste okoli poldneva pojedli polovico vseh dnevnih kalorij. Ajurveda dobro ve, da je takrat presnova najhitrejša, zato boste skoraj vse porabili za energijo. Nič ne bo narobe, če si boste za kosilo privoščili velik kos pice, pečen krompirček, dokler se boste trudili, da bosta zajtrk in večerja lahka. Še vedno dvomite?  Tudi nedavna nemška raziskava je potrdila, da hitreje in lažje shujšajo tisti posamezniki, ki večino kalorij zaužijejo pred tretjo uro popoldne.

- Vzemite ajurvedski prehranski dodatek

Triphala je ajurvedska mešanica, sestavljena iz treh sadežev: haritaki, amalaki in bibhitaki. To večzeliščno prehransko dopolnilo je eno glavnih v ajurvedi. Ne le, da vsebuje dvakrat toliko vitamina C kot pomarančni sok in je odlično sredstvo za krepitev imunskega sistema, pač pa pomaga predvsem pri urejanju prebave in izločanju. Zmanjšuje napenjanje, deluje kot odvajalo, dobro vpliva na oči in pomaga pri sladkorni bolezni. Blaži tudi težave z artritisom, čisti kri in, če poudarimo najpomembnejše: zelo pomaga pri hujšanju. Zelišče je stisnjeno v tablete, neto teža tablete je 700 mg. Po ajurvedski dieti jemljete po dve tableti triphale dvakrat na dan pred jedjo vsaj dva meseca, in uspeh je zagotovljen. Triphala je na voljo v spletni trgovini ajurvedskih prehranskih dodatkov.

Za koga je dieta najprimernejša?

Dr. Oz poudarja, da je dieta učinkovita pri vseh ljudeh, vendar najbolj pri osebah, ki se ne morejo znebiti maščobe na kritičnih delih telesa, bodisi na zadnjici, stegnih ali trebuhu.

prejšnji članek
O slovenski voditeljici na dan prišla takšna skrivnost!
Svet slavnih
O slovenski voditeljici na dan prišla takšna skrivnost!
naslednji članek
Takole bo spomin večen!
Zdravje
Takole bo spomin večen!