stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Odnosi
 

5 najpogostejših razlogov za prepir s partnerjem

14. 1. 2024; 03.00
Avtor: Tina Guček/Bodi zdrava
PREPIR

foto: profimedia

Zakaj se prepirate vi?

Imate občutek, da ste s svojim partnerjem nenehno na bojni nogi in da se prerekata zaradi vedno istih stvari? Preberite, kateri so najpogostejši razlogi, zakaj se zakonci prepirajo, in kako prepire premagati.

1. SEKS. Idealno je, če se najdeta partnerja z vsaj približno enako stopnjo libida, a pogosto je tako, da si nekdo želi več seksa in bi se lahko posteljnim radostim predajal vsak dan, drugemu pa je popolnoma dovolj enkrat na teden ali pa še to ne. Če je tako že od začetka zveze, potem sta se s tem verjetno že nekako 'sprijaznila' in idealna rešitev v tem primeru je, da poskusita najti neko srednjo mero, ki bo obema vsaj približno ustrezala. Če pa je do tega prišlo nenadoma, potem morata ugotoviti, kaj je vzrok (morda rojstvo otroka, morda bolj stresna situacija v službi), in s pogovorom rešiti situacijo.


2. DENAR. Ne glede na to, kakšno je vaše finančno stanje (prepiri, povezani s financami, se namreč pojavljajo tako v družinah z boljšim kot v družinah s slabšim finančnim stanjem), je denar lahko vzrok za mnoge prepire – enemu se zdi, da drugi preveč zapravlja, drugi meni, da prvi preveč komplicira. Rešitev se skriva v komunikaciji in kompromisu, zlasti če imata denar na skupnem računu. Pogovorita se o tem, koliko ga lahko zapravita in za katere stvari, koliko pa je namenjenega tekočim stroškom ali varčevanju. Če vama ne uspe skleniti dogovora, imejta ločene račune in upravljajta vsak s svojim denarjem po svojih željah.
3. OTROCI. Ko sta sama, je vse veliko lažje kot takrat, ko v partnersko 'enačbo' vključimo otroke. Logično je, da se glede vzgoje kdaj ne bosta strinjala, a ključno in najpomembnejše pravilo, ki bi ga morala sprejeti, je, da se pred otroki ne prepirata. Če mama reče ne, naj jo oče podpre, ne glede na to, da se mu morda zdi ženin odziv preoster. In obratno, seveda. Zadevo predebatirajta zvečer, ko bodo otroci zaspali. Če si bosta nasprotovala pred otroki, se bodo ti kaj hitro naučili, da se da enega od staršev obrniti proti drugemu, in bodo to vse pogosteje uporabljali v svojo korist.


4. POSPRAVLJANJE. Ona bi rada imela vse kot iz škatlice, njega ne moti, če zvečer umazane nogavice ostanejo na tleh ob kavču. Ona bi rada sobotno dopoldne namenila čiščenju stanovanja, on bi se raje odpravil na družinski izlet. Drage dame, tu bo verjetno treba malo popustiti. Moja prijateljica je nekoč na to temo dejala: »Ko sem možu nergala, da naj pospravi to in ono, sem se v nekem trenutku zavedela, da sem kot tečna mama, ki svojemu otroku tečnari, da mora pospraviti sobo. In verjamem, da si noben moški ne želi seksati s svojo mamo! Takrat sem se zavedela, da s svojo obsedenostjo s čistočo škodim svojemu zakonu, in postala sem malce manj 'težaška'. Ugotovila sem, da se navsezadnje živi samo enkrat in da se ne bo podrl svet, če ne bo čisto vsak kotiček našega stanovanja pospravljen in urejen.«
5. STARE ZAMERE. Stare zamere so ena tistih stvari, ki so pogubne za vsako zvezo, zlasti če ste tiste vrste par, ki jih vedno znova pogreva. To je napaka, ki vas lahko stane dobrega razmerja. Stare zamere je treba enkrat za vselej razčistiti, nato pa jih pustiti v preteklosti, če ne želite, da bodo vedno znova načenjale vašo partnersko srečo.

prejšnji članek
Evropa je danes dobila novega kralja
Svet slavnih
Evropa je danes dobila novega kralja
naslednji članek
Kaj proti prehladu zares učinkuje?
Zdravje
Kaj proti prehladu zares učinkuje?
#nasazenazenska
nasazenazenska