Črne oči 1 Dobra karma

Skrivnostni otroci s črnimi očmi (3. del)

Rikki Neave Svet24.si

Je šestletnika zadavil 13-letnik? Golo truplo ...

angelca likovic pl2 Reporter.si

Angelca Likovič navija za Janšo: Janez naj čim ...

Državni zbor-Parlament Svet24.si

Se bo etika poslancev zaradi 12 členov kodeksa ...

86695155_10157860848386093_854939220525973504_o Necenzurirano

Zato bi se morali bati Orbana in njegovih ...

gaja1 Njena.si

Seksi slovenska pevka priznala, da je imela 85 ...

Iva Pahor Martelanc Njena.si

Umrla je mati Boruta Pahorja

Vaše sanje lahko razkrivajo morebitne bolezni
| snč

Vaše sanje lahko razkrivajo morebitne bolezni

Med spanjem se naše telo čisti toksinov, možgani sortirajo informacije, gradi se naš imunski sistem ..., Dreamstime

Priznani proučevalci sanj so si popolnoma enotni: sanje, še posebej če se ponavljajo, nam razkrivajo, katere bolezni pestijo naše telo.

Ko možgani med spanjem ne prejemajo informacij od zunaj, naj bi se osredotočali na informacije, ki jih pošiljajo posamezni deli telesa. Bolniki in ljudje, ki šele zbolevajo, si sanje zapomnijo pogosteje od zdravih ljudi.

Že rimski zdravnik Klavdij Galen je opisal primer pacienta, ki se mu je sanjalo, da se je njegova noga spremenila v kamnito. Čez nekaj časa je zbolel, paraliza je prizadela prav nogo, o kateri se mu je sanjalo, da je kamnita.

Še pred njim je Aristotel zapisal, da se »začetki bolezni in drugih nevšečnosti, ki bodo doletele telo (…), bolj očitno kažejo v sanjah kot v budnem stanju«.

ZNAK ZA ALARM

Sanje so namenjene predelovanju reči, ki se nam dogajajo v budnem stanju. Če ste že kdaj dlje časa opazovali svoje sanjske dogodivščine, ste gotovo opazili, da se nekatere sanje ponovijo večkrat. Včasih so za ponovitev glavni vzrok podobne okoliščine, v katerih ste se znašli – večer pred prvim dnem v šolo se vam lahko na primer sanja kaj zelo podobnega kot večer pred prvim dnem v novi službi. Da so ponavljajoče se sanje nekaj, na kar bi morali biti še posebno pozorni, menijo tudi sodobni psihologi: ti namreč trdijo, da naša podzavest z metodo ponavljanja zavesti sporoča tisto, kar je zares pomembno za nas. Strokovnjaki menijo, da nam ponavljajoče se sanje sporočajo, da se v resničnem življenju naš odziv v določenih okoliščinah ne spreminja – čeprav bi se moral spremeniti, saj je, če nas nanj opozarjajo sanje, za nas zelo mogoče škodljiv. Če na primer nekdo pogosto sanja, da je na delovnem mestu ugotovil, da je njegova torba polna plišastih igrač, si najbrž podzavestno očita, da jemlje svojo službo premalo resno: ko bo ozavestil težavo in odpravil neprijetne občutke, bodo najverjetneje izginile tudi sanje.

BOLEZEN?

Ruski strokovnjak dr. N. V. Kasatkin je ugotovil, da spremembo sanjanja navadno vselej povzroči bolezen. Ugotovil je, da ob bolezni sanjamo drugače, kot kadar smo zdravi. Sanje se lahko spremenijo popolnoma ali le deloma, skoraj vedno pa je zanje značilno, da se pojavijo večkrat. Pri nekaterih boleznih se sanje ponovijo večkrat v eni noči, pri daljši bolezni pa je po Kasatkinovih opažanjih značilno, da se sanje pojavljajo več noči zapovrstjo. Sanje, ki namigujejo na bolezen, so navadno žalostne. Kasatkin je iz praktičnih primerov sestavil seznam ponavljajočih se sanj, ki opozarjajo, da smo zboleli, in z njimi povezanih bolezni. Tudi Kasatkin meni, da se spremembe v sanjah zgodijo, preden zbolimo, koliko prej, pa je odvisno od posamezne bolezni. Po njegovem mnenju se pri angini sanje spremenijo eno noč prej, preden zbolimo, o kroničnem gastritisu začnemo sanjati mesec pred začetkom bolezni, nevroze pa nase opozorijo od tedna do nekaj mesecev prej. Na visok krvni tlak vas bodo sanje opozorile od dva do tri mesece pred začetkom bolezni. Eden najbolj znanih zahodnih sodobnih preučevalcev sanj, psiholog Robert Van de Castle, med drugim opisuje primer moškega, ki se mu je sanjalo, da so ga ustrelili z brzostrelko: krogle so ga zadele v predel prsi levo spodaj. Ko je šel na preiskave, so mu na levem pljučnem krilu odkrili majhen tumor, ki pa na srečo še ni imel metastaz.