Natasha Diddee
Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, zdaj je umrla

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Le najbolj zgodnji bodo videli sprektakel super krvave Lune!

18. 1. 2019; 12.30
Avtor: V.M. / STA
super krvava luna

Super krvava luna foto: Profimedia

V ponedeljek bo Luna zaradi mrka žarela v rdeči barvi, zato astronomi pojav imenujejo super krvava Luna. A za opazovanje dogajanja na nebu bo treba zgodaj vstati. Preverimo kdaj ...

Zakaj se pojavi krvava luna?

Krvava luna pa se pojavi, kadar imamo popoln Lunin mrk. Luna je takrat v senci Zemlje, zato se svetloba ne more odbijati od nje in bi pravzaprav morala biti nevidna. Kljub temu pa del Sončeve svetlobe v Zemljini atmosferi Luno vseeno doseže, pri čemer se večina modre svetlobe zaradi kisika in ozona v ozračju razprši, ostanejo pa večinoma odtenki rdeče barve. Od tod poimenovanje krvava.

Kdaj si lahko super krvavo luno ogledamo?

Za razliko od zadnjega popolnega Luninega mrka, ki smo ga lahko v Sloveniji opazovali julija lani, bo tokrat treba zgodaj vstati: ob 4.34 bo Luna vstopila v območje Zemljine sence, ob 5.41 se bo začel popoln mrk, ki bo trajal do 6.44, nato pa bo Luna spet počasi začela zapuščati Zemljino senco ter jo dokončno zapustila ob 7.51.

Luna bo videti večja

Ob zapuščanju zemljine sence bo Luna že zelo nizko nad obzorjem in bo izgledala večja kot običajno. Ta pojav je že dolgo znan kot optična prevara - a v ponedeljek zjutraj bo Luna dodatno še posebej blizu Zemlji, njen premer bo torej dejansko videti dobrih deset odstotkov večji kot običajno.

prejšnji članek
5 znakov, da se vam obetajo spremembe
Zdravje
5 znakov, da se vam obetajo spremembe
naslednji članek
Neverjetna poteza Luke Dončića
Svet slavnih
Neverjetna poteza Luke Dončića
#nasazenazenska
nasazenazenska