stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Odnosi
 

Je vajine zveze konec?

28. 3. 2022; 04.00
Avtor: K. S.
profimedia-0351273800

nesrečen odnos foto: Profimedia

Večkrat ljudje v odnosih ostajajo še dolgo po tem, ko že pri sebi vedo, da ni smisla. Preberite si štiri jasne znake, da je čas za korak dalje.

Odnosi izpopolnjujejo, a v kolikor so odnosi s pravimi osebami. Vedno je potrebno vanje vložiti čas in tudi energijo… predvsem čustveno energijo. Med tem ko zveze, v katerih nismo srečni lahko v rani mladosti še zapustimo, z leti to postaja težje in težje. Raje si zakrijemo oči pred resnico, kot da bi se z njo soočili in naredili potrebne korake.

Preberite si v nadaljevanju 4 jasne znake, da je z odnosom nekaj hudo narobe in bi ga bilo treba ali zapustiti, ali pa temeljito spremeniti način delovanja v njem. Pri tem ne omenjano psihičnega in fizičnega nasilja, saj sklepamo, da se zavedate, da ne eno in ne drugo v ljubečem partnerskem odnosu NI sprejemljivo.

  1. Ni več veselja

Partnerski odnos ni za to, da bi se v njem počutili izkoriščane, neljubljene in na sploh nesrečen. Seveda eno je, če ste popolnoma odvisni od partnerja, drugo pa, če znate delovati kot individuum. Logično, prvi metuljčki ne morejo trajati večno in govorjenje izraza »ljubim te« sčasoma lahko tudi izgubi veljavo, če se ga nenehno uporablja.A tu govorimo o veselju in sreči, ki izhaja iz obojestranskega spoštovanja, sposobnost odpuščanja, občudovanje drug drugega, spodbujanje pri osebni ali poslovni rasti, obojestranska pomoč in drugo. Govorimo o dejanjih, ki vas osrečujejo. Če v odnosu občutite jezo, zamero, ljubosumje, osamljenost in partnerja ne samo da ne spoštujete ampak tudi ne podpirate, lahko da je čas za drastično spremembo.

  1. Partner vas ne spoštuje

Medsebojno spoštovanje je en od temeljnih gradnikov vsakega odnosa in brez tega v resnici zveza kot taka ne more dolgoročno obstati. Preko tega se ustvari tudi zaupanje, dajanje podpore. Nespoštljiv odnos je lahko precej direkten ali pa prikrit. Med najpogostejšimi pokazatelji tega so vsekakor zmerljivke, laži in varanje. V kolikor vaš partner počne karkoli od tega in se o tem še nista pogovorila, je vsekakor čas, da pristopite in razkrijete, kako se ob njegovih dejanjih počutite. Če po pogovoru še vedno nadaljuje s tem, je odnos smiselno in priporočljivo zapustiti. Seveda, na tem mestu je smiselno dodati, da enako velja tudi za vas. Če ste nespoštljivi do partnerja se spremenite ali ga zapustite.

  1. Preveč se trudite

Že res da odnosi potrebujejo delo, a to morata delati oba in ne le en od vaju. Gre se za idejo dajanje – sprejemanje ne pa da en samo daje, drug pa samo sprejema. Ko odnos tone, pride hitro do tega, da se eni polovici enostavno ne da ukvarjati s tem in se prenehajo trudit, kar pomeni, da druga dela po nepotrebnem za oba. Kot vedno, je tudi v tem primeru smiselno prvo speljati pogovor o nastalem in odnos zapustiti, če po tem še vedno ni sprememb.

  1. Vse se vrti okoli partnerja

Odnosi so različni, a v vsakem zdravem odnosu sta si partnerja enakovredna in enako velja za njune želje, cilje. Oba morata čutit, da sta pomembna in da lahko oba rasteta. Ne more se delati le na sanjah enega, saj lahko to v drugem hitro privede do zamer in splošnega zavidanja uspeha. Če se tudi sami soočate s tem, mu to povejte in poskušajte uvesti spremembe. Če tega ne sprejme, je čas, da greste dalje.

Slovo ni nikoli lahko, a večkrat nujno. Čeravno pišemo v tem primeru o stvareh, ki bi jih naj v slabem odnosu partner delal vam, lahko da ste po drugi strani ravni vi tisti, ki delate kaj od zgoraj omenjenega. Vzemite si čas in premislite. Zdrav in ljubeč partnerski odnos je nekaj, kar prinaša srečo, ne pa bolečine.

prejšnji članek
V Planici za naše orle navijali številni znani obrazi
Svet slavnih
V Planici za naše orle navijali številni znani obrazi
naslednji članek
Od danes možno oddati vlogo za biometrično osebno izkaznico
Zdravje
Od danes možno oddati vlogo za biometrično osebno izkaznico