Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Odkrivamo najboljše foto kotičke Slovenije: Krajinski park Strunjan, edinstven košček narave

11. 7. 2019; 08.00
Avtor: Oglasno sporočilo
IMG_20190618_182516

Odkrivamo najboljše foto kotičke Slovenije: Krajinski park Strunjan, edinstven košček narave. foto: Jaka Ivančič

Slovenija je dežela, ki kljub svoji majhnosti človeku ponuja prav vse, kar mu srce poželi. V vsakodnevnem hitenju se njena lepota morda za trenutek izgubi, a ko jo v objektiv tako skrbno ujame profesionalec, ki Slovenijo odkriva s široko odprtimi očmi, se zgodi čarovnija ...

V novi seriji najboljših foto kotičkov Slovenije je priznani fotograf Jaka Ivančič v objektiv telefona Huawei P30 Pro ujel le nekaj le-teh in nas preko njih navdal s hvaležnostjo, da prav temu lahko rečemo naša domovina. Zakaj bi življenje preživeli v neprestanem čakanju na lepe trenutke, če si jih lahko kadarkoli privoščite?

Odkrivamo najboljše foto kotičke Slovenije: Krajinski park Strunjan, edinstven košček narave. foto: Mitja Bokun

Dih jemajoči razgled

Jaka Ivančič je znan po dih jemajočih fotografijah najlepših razgledov. Eden od biserov Slovenije, ki ga je tokrat zajel s svojim telefonom Huawei P30 Pro, je Krajinski park Strunjan, ki spada pod manjše slovenske parke, a kljub temu med najbolj raznolike.

Huawei P30 Pro ima kamero s štirimi objektivi. Pod njih je podpisan zdaj že ustaljen Huawei partner Leica. foto: Jaka Ivančič

Krajinski park Strunjan je edinstven, ohranjen košček narave Tržaškega zaliva, ki se razkriva skozi podobe, ki jih že tisočletja ustvarja morje. Kažejo se v naravni in kulturni dediščini, ki jima je morje dalo življenje, domačini pa pomen. 7 km dolg in 429 kvadratnih kilometrov velik polotok prav vsakega obiskovalca očara zaradi čudovite obale in morja, stoletne dediščine, svoje biotske raznolikosti in bogate zgodovine.

Popolno ujete naravne lepote Krajinskega parka Strunjan

V celotni dobi fotografije se nikoli ni toliko fotografiralo in govorilo o temi, kot je pokrajina, saj gledalcem ponuja svet na dlani - približa tuje kraje in svet! In zato tudi gre, da na spominsko kartico spravite zanimive naravne lepote, ki jih boste ponosno pokazali prijateljem. Tokrat se je fotograf Jaka Ivančič za popolno ujet trenutek odločil za nastavitev Wide Angle telefona Huawei P30 Pro. »Ultra širokokotni objektiv vam bo pomagal zajeti širšo perspektivo v bolj utesnjenih prostorih, prav tako pa tudi na prostem, če boste želeli na fotografijo spraviti veliko skupino ljudi, ali pa v tem primeru več pokrajine.«

Huawei P30 Pro ima širokokotni objektiv z ekstremno široko goriščnico 2.4mm (ekv.35mm 16mm), svetlobno močjo f/2.2 in 20M točkovnim tipalom. foto: Jaka Ivančič

Te goriščnice do sedaj nismo imeli v fot-ofonih. Vsak fotograf jo bo z veseljem izkoristil v pokrajinski fotografiji, pravi Jaka Ivančič.

Bogata kulturna in gospodarska dediščina

Krajinski park Strunjan je bil ustanovljen leta 1989, šele leta 2004 pa so ga uradno razglasili. Pred tem je bil Strunjan znan predvsem po pridelavi zelenjave in sadja in uspešnem pomorskem trgovanju s Trstom.

Krajinski park Strunjan se ponosi z bogato kulturno in gospodarsko dediščino. foto: Jaka Ivančič

Ugodne naravne danosti, kot so prijetna morska klima in rodovitna prst, še zlasti pa prijetna zavetrna lega, so človeku omogočile naselitev in razvoj kulture ter gospodarstva na tem območju. Skozi čas se je tako na polotoku razvijalo ribištvo in solinarstvo, vse bolj pa tudi terasno kmetovanje. Po tem Strunjan slovi še danes.

Lepote, ki jih riše narava

Najznačilnejši del parka je 80 m visok strunjanski klif, pod katerim se razprostira dvestometrski pas morja. Prepadne stene in obala ob vznožju klifa so v celoti prepuščene naravi – morje, dež in veter neustavljivo preoblikujejo plasti kamnin in jim vsak dan rišejo nove poteze.

Krajinski park Strunjan v sebi skriva marsikaj zanimivega, kar je vredno raziskati in si ogledati. foto: Jaka Ivančič

Večini najzanimivejši in najzabavnejši del ogleda pa je čudovita plaža, ki še posebej v poletnih mesecih poskrbi, da je izlet Strunjana nepozaben. Dostop do nje je z vrha klifa sicer možen samo na določenih mestih, a so vse poti označene na zemljevidih. Kopališče v vsej svoji pestrosti izpolnjuje vse kriterije na področju kakovosti vode, varnosti, okoljske ozaveščenosti in storitev.

S pametnim telefonom do osupljivih fotografij

S pametnimi telefoni lahko vsak hitro fotografira neko zanimivost, a le redko so te slike dejansko osupljive in posebne. Zato Jaka Ivančič predstavlja nekaj pravil, ki jih lahko pri fotografiranju upoštevate in bo vaša fotografija zato izgledala veliko bolje.
Fotografija bo bolj zanimiva, če glavni objekt postavite na stran in ne v center fotografije. Morda se vam to pravilo zdi nekoliko nenavadno, ampak ne smemo pozabiti, da v primeru, ko fotografiramo naravo, bomo v objektiv zajeli tudi druge stvari v ozadju.

Za lažjo razdelitev fotografije lahko tudi na telefonu Huawei P30 Pro vklopite nastavitev mrežnih črt. foto: Jaka Ivančič

Drugo pravilo o tem, kako fotografirati naravo, je pravilo tretjine oziroma razdelitev ozadja v tri enakomerne dele. Fotoaparat postavimo tako, da bo ta enakomerno zajel nebo, gore in nižino. Simetrija na fotografiji bo tako privabila več pogledov. Za lažjo razdelitev fotografije lahko tudi v aplikaciji kamere na telefonu Huawei P30 Pro vklopite nastavitev mrežnih črt.

Tretje pravilo o tem, kako fotografirati naravo, je kompozicija celotne fotografije. Uporabite celotno ozadje, da bo vaša fotografija še bolj izstopala. Če želite, na primer, fotografirati drevo in se za tem skriva potok, poiščite takšno pozicijo, da boste zajeli tako potok kot drevo.

Tako si boste toplo poletno sonce in šumenje morja ali pa utrip krajev pričarali tudi v hladnih sivih dnevih.

Odkrijte neodkrito s Huawei P30 Pro in se prijavite na fotografsko tekmovanje InFocus!

Huawei ceni ljubitelje fotografije in obetavne talente. Zato se prijavite na tekmovanje Huawei InFocus Awards 2019. Tekmovanje bo potekalo v šestih kategorijah, petih fotografskih #Strast, Obrazi, Hojla, življenje!, Storyboard, Korak dlje in eni video kategoriji Življenje sedaj. Tekmovanje Huawei InFocus je namenjeno uporabnikom naprav Huawei, ki lahko svoja dela oddajo preko spletne strani tekmovanja, od 24. junija 2019 dalje.

Kaj lahko osvojite?

Zmagovalec nagrade Grand Prix bo prejel 10.000 evrov, prenosni računalnik Huawei MateBook 13, pametno uro Watch GT, bon v vrednosti 250 dolarjev za TripAdvisor. Obenem bo TripAdvisor zmagovalno fotografijo teden dni objavil na svojih spletnih straneh na domenah Švedske, Poljske, Danske, Avstrije, Norveške, Finske, Češke, Grčije, Madžarske, Izraele, Srbije, Slovaške in Turčije.

Zmagovalci kategorije bodo prejeli 2.000 evrov, prenosni računalnik Huawei MateBook 13, pametni telefon Huawei P30 Pro, pametno uro Watch GT in bon v vrednosti 250 dolarjev za TripAdvisor.

Drugo uvrščeni v vsaki kategoriji bodo prejeli pametni telefon Huawei P30 Pro.

Tretje uvrščeni v vsaki kategoriji bodo prejeli pametni telefon Huawei P30.

Zmagovalec publike pa bo prejel pametni telefon Huawei P30 Pro in pametno uro Watch GT. 

Preverite tudi predstavitev najboljšega foto kotička >>> Debeli Rtič. 

prejšnji članek
Ste slišali, kaj so storili Franku Bajcu?!
Svet slavnih
Ste slišali, kaj so storili Franku Bajcu?!
naslednji članek
Zakaj je Špela namesto torte prejela jabolko?
Svet slavnih
Zakaj je Špela namesto torte prejela jabolko?