stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Valencia - obmorsko mesto tisočerih zgodb

23. 8. 2019; 04.00
Avtor: Katja Kaja Mejač
Plaža v Valenciji

Plaža v Valencii foto: Katja Kaja Mejač

Domačini radi pravijo, da ima Valencia samo sedem deževnih dni v letu, čeprav vam ne bomo stoodstotno zagotovili, da vas dež ne bo ujel. Vseeno pa gre za sončno mesto, ki na eni strani ponuja neverjetno zgodovino v kontrastu z moderno arhitekturo, na drugi strani pa prečudovite brezmejne plaže. Poleg odličnega oddiha in navdiha, ki ga lahko ponesete tudi v svoj dom, pa to špansko mesto ponuja tudi neverjetno kulinariko, ki se zasidra v zavest vsakega, ki jo vsaj enkrat obišče.

Zgodovina - Valencia foto: Dreamstime

Pomaranče, nekdanja tržnica svile foto: Dreamstime

Pomaranče
Valencia je ena izmed največjih izvoznic pomaranč na svetu, zaradi geografske lege pa so njihove pomaranče tudi ene izmed najboljših. Zanimivo je, da je celotno mesto okrašeno s pomarančevci, katerih plodovi pa žal niso užitni. 

Fallas foto: Dreamstime

Fallas
Čisto vsak marec na ulicah mesta pripravijo festival Falles/Fallas, ki izvira že iz 18. stoletja, na njem pa se v sprevodih predstavljajo velike maske, ki jih pripravijo različna okrožja. Festival se zaključi z velikim zažigom vseh mask. Spada pod Unescovo zaščiteno kulturno dediščino in vsako leto privabi številne obiskovalce. 

Bikoborska arena foto: Dreamstime

Bikoborska arena


Arhitekti so navdih pri zasnovi mesta vedno iskali v že zgrajenih stavbah. Ravno zato bikoborska arena spominja na rimski kolosej. Bikoborbe prirejajo le še ob posebnih priložnostih. 

Zgodovina
Valencia ima bogato zgodovino, a ravno zaradi nje se najstarejše stavbe uvrščajo šele v 12. stoletje. Na fotografiji je trg s katedralo svete Marije in stolpom, ki ponuja neverjeten razgled nad mestom. 

Mesto umetnosti in znanosti foto: Dreamstime

Moderna arhitektura
»Mesto« umetnosti in znanosti je eden izmed najboljših primerov moderne arhitekture, ki povezuje staro mesto z morjem. 

Kaj obiskati?

Poleg središča mesta, v katerem lahko vsak dan odkrijete kakšno novo zgodbo, Valencia ponuja tudi številne druge zanimive možnosti za preživljanje prostega časa. 

Plaza Valencia foto: Katja Kaja Mejač

Plaža
Zagotovo ne moremo mimo obalne linije Valencie, ki na trenutke spominja celo na brezmejne plaže zaželenega Miamija. Užitek, sproščanje in brezskrbne morske aktivnosti. 

Oceanografija, Valencia foto: Katja Kaja Mejač

Oceanografija


Morski svet lahko odkrivate v največjem akvariju v Evropi. Stoji tik ob »mestu« umetnosti in znanosti. V njem lahko v živo vidite tudi belega kita belugo. 

Biopark foto: Katja Kaja Mejač

Biopark
Na 10 hektarjih se razprostira valencijski živalski vrt. V njem lahko odkrivate okolja, v kakršnih v realnem življenju živijo živali. Gre dobesedno za park, skozi katerega odkrivate živali in se z nekaterimi vrstami celo srečate iz oči v oči. 

Turia - Park Guliver foto: Dreamstime


Zelena pot Túria
Zaradi številnih poplav so reko Túrio prestavili, njeno staro strugo pa izsušili. Kljub temu zdaj ta predstavlja središče družabnega dogajanja. V stari strugi so namreč številni parki, športna igrišča, prostori za koncertne dogodke ... Najboljše pa je, da jo odkrivate s kolesom, saj povezuje Biopark na zahodu z morjem na vzhodu. 

Albufera in El Palmar
Naravna laguna Albubfera in kraj El Palmar predstavljata predel, od koder izvira tradicionalna paella. Riževa polja, številne restavracije, tradicionalne hiše (barracas) ponujajo odličen pobeg iz mesta ter hkrati stik s tradicijo španskega mesta in pokrajine. 

Kulinarika

Valencijska kulinarika temelji predvsem na riževih jedeh, priljubljenih prigrizkih in avtohtonih pijačah. 

Paella foto: Katja Kaja Mejač


Paella
Priljubljena španska jed v resnici izvira iz Valencie in ima antične korenine, njena moderna oblika pa izvira iz lagune Albufera na jugu mesta, kjer so številna riževa polja.

Horchata foto: Profimedia


Horchata (Orxata)
Iz tega dela Španije izvira tudi mednarodno priljubljena pijača horchata, ki je narejena iz gomoljne rastline, ki ji rečejo tudi zemeljski mandlji (chufa), vode in sladkorja. Vedno pa jo postrežejo dobro ohlajeno. 

Jamon serrano foto: Dreamstime


Španski pršut
Španije ne smete zapustiti, ne da bi poskusili enega izmed okusnih španskih pršutov oziroma sušene šunke (jamon serrano).

Tapas pinchos foto: Dreamstime


Tapas in pinchos
Tudi v Valencii je priljubljena španska navada prigrizkov, ki jih velikokrat postrežejo že ob naročilu pijače. Za ugodno ceno pa so na voljo tudi številni tapasi (manjše jedi, ki jih lahko pojeste že z enim ugrizom) in pinchosi (majhni obloženi kruhki, velikokrat začinjeni z olivnim oljem). 


Valencijska voda - Agua de Valencia

Sveže pomaranče, ki so na voljo v tem španskem mestu, so »krive« tudi za enega izmed najbolj priljubljenih koktajlov. V tradicionalnih lokalih ga sicer ne boste dobili, lahko pa si ga privoščite v številnih lokalih na glavnih trgih. 



Sestavine: 
200 ml sveže stisnjenega pomarančnega soka 
50 ml gina 
50 ml vodke 
700 ml španske polsuhe penine cava (ali katerekoli druge penine) 
po želji ščep sladkorja

Postopek:
V vrč vlijte pomarančni sok, dodajte penino, vodko in gin ter sladkor, če želite. 
Vse sestavine dobro premešajte, mešanico pa ohladite, preden jo postržete. 

Preprosto, osvežilno in okusno!

prejšnji članek
Slovenska voditeljica ne želi, da ostanejo prezrte
Svet slavnih
Slovenska voditeljica ne želi, da ostanejo prezrte
naslednji članek
Osvojil je Instagram, brez njega ne gredo več na pot!
Svet slavnih
Osvojil je Instagram, brez njega ne gredo več na pot!