stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Lotos – cvet zmagoslavja

10. 6. 2023; 04.00
Avtor: K.S.
flowers-3276922_1920

Bel lotosov cvet simbolizira čistost misli, umirjenost človeške narave in duhovno popolnost. foto: Pixabay

Lotosov cvet je močno povezan s hinduizmom in naukom o nenehnem boju, s katerim se kot ljudje v življenju soočamo. Njegova rast je rast človeka, njegove duše.

Lotos lahko najdemo širom sveta in čeravno njegova zunanjost razkriva lepoto, je njegov začetek daleč od te. Rojen v temi in blatu ima vse prej kot idealno okolje za rast. Da pride do gladine jezera, nad katero na koncu zacveti v zmagoslavju, se mora soočiti z neštetimi ovirami, ki lahko njegovo rast zatrejo in ga nenazadnje tudi ohranijo v večni temi globin.

Ne glede na razmere, si lotos vztrajno utira pot na površje. Premaguje ovire in na koncu do površja dospe močan ter brez kančka blata na sebi. Njegov cvet je tisti, ki ne pozna temačnosti poti. Pozna le sonce, ki ga prebudi.

Lotosov cvet najpogosteje povezujejo ravno z budistično idejo razsvetljenja. foto: Dreamstime

Nič kaj čudno ni, da je tako lotosov cvet med budisti in spiritualisti precej priljubljena rastlina. Njegova življenjska zgodba je namreč še kako podobna naši. Verjetno je le redkim (če sploh katerim) dano življenje brez teme in boja. Večina se mora do svoje veličine še kako boriti. A veliko jih pade pod pritiskom. Veliko jih ostane v blatu, še več zgolj lebdi v umazani vodi kot cvetni popek.

Cvet predstavlja prebujenje, duhovno rast in razsvetljenje, njegova čistost pa čistost telesa, duha in misli. Lotos morda na prvi pogled deluje nedolžen in ranljiv, a v resnici premore veliko moč in fleksibilnost, zaradi katere nenazadnje prodre do površja in tam tudi obstane.

Kot je nekoč zapisala znana igralka Goldie Hawn, je lotosov cvet en najlepših rož sveta in kot začne svojo pot v blatu on, jo začnemo tudi mi. »Za rast in učenje moramo prvo imeti blato – ovire in trpljenje življenja« je zapisala in dodala, da je to tisto, kar nas v resnici povezuje. Vsi se soočamo z žalostjo, izgubo, boleznimi, umiranjem in smrtjo. A če želimo kot človeštvo doseči več znanja, prijaznosti in sočutja, moramo imeti enak namen, kot ga ima lotosov cvet – rasti, dokler ne dosežemo vrha in se odpirati en cvetni list za drugim.

A čeprav lotos radi povezujemo z budisti, so ga uporabljali že stari Egipčani. Zanje je bil ta simbol plodnosti, rojstva in čistosti, ker pa so njegovi cvetovi odprti le ob dotiku sončnih žarkov, so ga povezovali tudi z njim. Egipčanska knjiga mrtvih prav tako pravi, da se lahko oseba ob svoji smrti s pomočjo magičnih obredov tudi transformira v lotosov cvet.

Magijo lotosovega cveta so poznali že stari Egipčani. foto: Dreamstime

Hinduistična tradicija na drugi strani temno in blatno vodo, v kateri lotos raste, vidi kot osebo, ki premore določena znanja in modrosti, lotosov popek pa srce ali dušo, ki lahko zacveti in razkrije božansko resnico … če se nam le uspe rešiti človeških poželenj in navezav (na ljudi, predmete, situacije).

A čeprav imate morda v mislih le roza lotosove cvetove, v resnici obstajajo tudi drugi. Seveda, vsak s svojim pomenom:

  • Bel lotos: čistost misli, umirjenost človeške narave in duhovna popolnost
  • Roza lotos: zemeljski simbol Bude, razsvetljenje
  • Rdeč lotos: brezpogojna ljubezen, strast, prijaznost,sočustvovanje, radodarnost
  • Modri lotos: znanje, modrost, zmaga nad čutili, človeška zmaga nad lastnim umom in duhom (zaradi tega lahko spustimo materializem)
  • Vijolični lotos: plemenita osemčlena pot budizma
  • Roza lotos je najbolj čaščen cvet sveta, saj je povezan s samim Budo in tako z njim večkrat tudi upodobljen. foto: Pixabay

prejšnji članek
Robert Golob in izbranka Tina Gaber na finalu nogometne lige prvakov
Svet slavnih
Robert Golob in izbranka Tina Gaber na finalu nogometne lige prvakov
naslednji članek
Kako si pomagati pri kronični venski bolezni
Zdravje
Kako si pomagati pri kronični venski bolezni
#obraziavenija
obraziavenija