atene saharski pesek
Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske prašne nevihte

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ali prisluškujejo Hajdinjaku

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Znate prepoznati čustvene manipulatorje?

15. 12. 2023; 03.00
Avtor: K.S.
profimedia-0277986765

Naučite se prepoznavati čustvene manipulatorje. foto: Profimedia

Imeti opravka z manipulatorjem ni nikoli enostavno. Tako je še kako pomembno, da jih pravočasno prepoznamo in se jih izognemo.

Verjetno ste že kdaj imeli opravka z osebo, ki vas je na koncu pogovora pustila povsem izžete in večkrat s prepričanjem, da ste za vse gorje sveta krivi vi. Čustveni manipulatorji so sposobni vsako stvar obrniti sebi v prid, pri tem pa škodovati osebi, ki ji stoji nasproti.

Se je kdaj kdo do vas grdo obnašal, na koncu pa je izpadlo, da ste se grdo obnašali ravno vi? Ja, tudi to je bil čustveni manipulator.

Seveda, vsi smo po svoje manipulatorji, a vsi vseeno zavoljo lastnih interesov ne prečkamo mej okusnega, kot to počno čustveni manipulatorji. Oni gredo korak dalje. Oni najdejo načine, da vas podredijo, vas nadzorujejo tako psihično kot emocionalno.

Kako jih torej prepoznati?

  1. Čustveni manipulatorji so mojstri pripovedovanja

Tem osebam boste verjeli absolutno vse. Sposobni so vam prodati najbolj neverjetno zgodbo, a kar je najbolj bizarno – zgodbi na koncu verjamejo tudi sami. Morda od tod tudi njihova prepričljivost.

Zlagali se vam bodo v sekundi, ko bodo od vas nekaj želeli. Poznajo vaš profil in tako točno vedo, na katero točko morajo pritisniti, da vas dobijo na svojo stran. Velikokrat boste pri njih opazili tudi, da z besedami pretiravajo. Govorijo v nedogled in včasih jih je skorajda težko ustaviti.

  1. Vedno vas bodo opominjali na uslugo

Kdaj delamo usluge? Ko nam je oseba v resnici dovolj blizu … ali pa je v igri nadrejeni, kateremu se želimo prikupiti. V obeh primerih verjetno ne bomo šli do osebe in nenehno opominjali na narejeno uslugo. A čustveni manipulator bo in to z velikim veseljem. Dajali vam bodo občutek, da jim nekaj dolgujete, pa četudi se je šlo za žlico sladkorja. A to ne bo naredil enkrat. Tudi ko boste uslugo »povrnili«, jo bo uporabljal še naprej. Kaj iz tega sledi? Ena njegova usluga pomeni za vas vsaj 10 vrnjenih. Obresti so kar visoke, mar ne?

  1. Za vse so vedno krivi drugi

Čustveni manipulatorji NE delajo napak in pika. Oni so rojeni za vlogo žrtve. Cel svet je proti njim in vsi jim delajo izključno krivico. Vsi si zlobni, vsi manipulativni, vsi nizkotni … oni pa ubogi reveži, ki se jim dogaja krivica. Nikar ne pričakujte, da bodo na nastalo pogledali bolj razumno in priznali, da imajo tudi sami prste vmes. Če se vam ne bodo zasmilili (ne pozabite, so mojstri pravljic), boste pa ob njih vsekakor izgubljali živce.

  1. Njihove težave so največje

Mislite, da so vaše težave velike? Počakajte, da spoznate čustvenega manipulatorja. Če ima kdo problem, je to on. Gre za naravno nagnjenost k iskanju sočutja, pozornosti in potrebo po igranju žrtve. Se vam dogaja, da nekdo vedno vsako temo obrne nase? Verjetno je čustveni manipulator.

  1. PAZITE! Vaše besede bodo uporabili proti vam

Glavna lastnost čustvenih manipulatorjev je obračanje besed. On bo naredil napako, na katero boste opozorili, na koncu pa se mu celo opravičevali. Obesil se bo na vsako malenkost in jo sčasoma izkoristil sebi v prid. Nenehno bo metal ene in iste stvari na plan, sploh v času, ko bo od vas zahteval uslugo. To je pogosto predvsem pri osebah, ki varajo. Ti so sposobni prevarano osebo prepričati, da je sama kriva za nastalo zmedo.

Po vsem prebranem vam je na misel skoraj zagotovo prišla vsaj ena oseba … a upam, da ne ravno vi sami. Če ste se v opisu našli, potem je vsekakor čas, da se spremenite, saj ljubljenim osebam povzročate gorje.

prejšnji članek
Občutki na stopalih kažejo, kaj se dogaja v našem telesu
Zdravje
Občutki na stopalih kažejo, kaj se dogaja v našem telesu
naslednji članek
Presenetite z darilom, ki osupne vsakega obdarovanca!
Življenjski slog
Presenetite z darilom, ki osupne vsakega obdarovanca!