stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Celovita prenova SNG Drama Ljubljana

30. 10. 2019; 03.00
Avtor: Teja Pelko
Celovita prenova SNG Drama Ljubljana 1

Historični del bo prenovljen v skladu s spomeniškovarstvenimi standardi, obstoječi prizidek pa bo porušen. Na njegovem mestu bodo zgradili novega, ki bo v enakih gabaritih kot obstoječi. foto: Bevk Perović Arhitekti

Začenja se dolgo pričakovana prenova ljubljanske Drame. Po zmagovalni arhitekturni rešitvi bo imela štiri odre: veliki oder z obstoječim številom okoli 430 sedežev, Malo dramo s 150 do 180 sedeži, Eksperimentalni oder z 80 sedeži in vadbeni oder. Gradbena dela naj bi se začela leta 2022. Sama gradnja naj bi trajala dve do tri leta. Projekt naj bi stal okoli 43 milijonov evrov.

V veljavni Načrt razvojnih programov 2019–2022 je vlada Republike Slovenije 18. junija 2019 uvrstila projekt Izvedba projektiranja in vodenje aktivnosti za pripravo projekta Celovita prenova SNG Drama Ljubljana. V torek, 2. julija 2019, je SNG Drama Ljubljana z birojem Bevk Perović arhitekti, ki so na javnem, anonimnem, odprtem, dvostopenjskem projektnem arhitekturnem natečaju predstavili zmagovito rešitev, podpisala pogodbo o pripravi projektne dokumentacije.

Ponovno bodo vzpostavili trg pred Dramo. foto: Bevk Perović Arhitekti

Po prenovi bo Drama razpolagala s štirimi odri - Velikim odrom, Malo Dramo ter eksperimentalnim in vadbenim odrom. foto: Bevk Perović Arhitekti


Ministrstvo za kulturo je v tem mandatu zagotovilo 3 milijone evrov sredstev za pripravo celotne projektne dokumentacije do stopnje projekta za izvedbo, vključno s pripravo ustrezne investicijske dokumentacije, projektne dokumentacije za odrsko tehniko, meritvami obstoječega objekta in konstrukcijsko analizo objekta. Fazi projektiranja, ki naj bi se zaključila do leta 2021, bo sledila pridobitev gradbenega dovoljena in predvidoma leta 2022 prva gradbeno-obrtniška prenovitvena dela.

Zmagovalna arhitekturna rešitev zagotavlja sodobno, funkcionalno in vsestransko prijazno zasnovane historične in nove prostore Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana, ki v isti zgradbi ustvarja že več kot stoletje. Potreba po sodobnih, varnih in za ustvarjalce in gledalce primernih prostorih se je pokazala že v prejšnjem stoletju. V šestdesetih letih je bil pripravljen prvi projekt celovite prenove stavbe Drame, vendar sta bila realizirana samo oba prizidka, med letoma 2001 in 2009 je potekalo projektiranje obnove po novi arhitekturni predlogi, ki pa je bilo zaradi neskladja z okoljem ustavljeno. Leta 2013 je ministrstvo za kulturo zaradi vse slabšega stanja gledališke stavbe na Erjavčevi 1 Drami naročilo pripravo projektne naloge za prenovo, s priporočili, da se upoštevajo sedanji višinski in tlorisni gabariti obstoječe stavbe.

Mala Drama, ki zdaj sprejme okoli 100 gledalcev, se bo s prenovo preselila v klet in bo lahko po novem sprejela do 200 gledalcev. foto: Bevk Perović Arhitekti

Vhod v osrednjo podzemno avlo, iz katere bo mogoče vstopati v vse štiri predvidene dvorane. foto: Bevk Perović Arhitekti


Na podlagi izdelane in na ministrstvu za kulturo potrjene projektne naloge je Drama leta 2016 v sodelovanju z ZAPS (Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije) pripravila arhitekturni natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve in za izbiro izdelovalca projektne dokumentacije za celovito prenovo SNG Drama Ljubljana. Marca 2017, ko je potekel rok za oddajo natečajnih nalog, je na naslov naročnika prispelo 13 anonimnih arhitekturnih rešitev. Mednarodna komisija v sestavi Igor Samobor, prof. Janez Koželj, univ. dipl. inž. arh., prof. mag. Peter Gabrijelčič, univ. dipl. inž. arh., Miroslav Benulič, univ. dipl. inž. arh., Milan Tomac, univ. dipl. inž. arh., prof. Gangoly, univ. dipl. inž. arh., Jadranka Grmek, univ. dipl. inž. arh., Rok Žnidaršič, univ. dipl. inž. arh., je na podlagi meril izbrala štiri naloge, ki jih je uvrstila v drugo stopnjo natečaja. Maja 2017 je komisija podelila prvo nagrado arhitekturnemu biroju Bevk Perović arhitekti. 

Po zmagovalni arhitekturni rešitvi bo celovito prenovljena Drama imela tri dvorane, ki bodo prijaznejše in udobnejše tako za obiskovalce kot za ustvarjalce: veliki oder z obstoječim številom okoli 430 sedežev, Malo dramo s 150 do 180 sedeži in Eksperimentalni oder z 80 sedeži. S prenovo bo Drama pridobila tudi ustrezen vadbeni oder za produkcijo velikega odra in nekaj manjših vadbenih prostorov. Uprava bo delovala v prostorih Nemške hiše, ki jih je Drama vse od otvoritve gledališča uporabljala za skladiščne prostore in slikarno, na lokacijo prenovljenega centralnega skladišča v Šentvidu bodo preseljene tehnične delavnice in centralna skladišča. Na ta način pridobljeni prostor in poglobitve pod objektom in ploščadjo bodo omogočili ureditev osrednjega slovenskega dramskega gledališča na način, ki bo ustrezal tako smernicam ministrstva za kulturo, zahtevam sodobne gledališke produkcije, zaposlenim in vsem zunanjim sodelavcem, ki ustvarjajo program Drame, ter obiskovalcem. Prenovljena zgradba Drame bo tudi energetsko učinkovitejša.

Prizidek bo imel od zunaj videz stilizirane gledališke zavese. foto: Bevk Perović Arhitekti



Za prenovitvena dela, ki obsegajo tudi tehnologijo treh uprizoritvenih in dveh vadbenih odrov, s selitvijo skladišč in novo tehnologijo skladiščenja, nadomestnim prizoriščem v času prenove, selitvijo uprave v Nemško hišo itd., je investicija ocenjena na 43,8 milijona evrov. Od tega je za gradbeno-obrtniška in restavratorska dela predvidenih 25,1 milijona evrov, za tehnološko sodobno opremo odrov in stavbe, opremo prostorov in nadomestne objekte pa 18,7 milijona evrov. Natančnejša ocena vrednosti prenove bo lahko podana šele ob dokončanem projektiranju.

Celovita prenova stavbe Drame je nadvse pomembna, saj bo s tem omogočeno nadaljnje uresničevanje umetnostnih in drugih poslanstev, ki so zapisana v ustanovitvenem aktu in v strateških načrtih. foto: Bevk Perović Arhitekti



Projektiranje bo zaključeno s pridobitvijo gradbenega dovoljenja, ki ga pričakujejo v začetku leta 2022, tako da bo po optimalnem scenariju zadnja predstava v zdajšnji zgradbi junija 2022, ob sklepu repertoarnega dela sezone 2021/22. Gradbeno-obrtniška dela bodo trajala predvidoma dve do tri leta. »Slavnostno odprtje prenovljene Drame optimistično predvidevamo septembra 2024, če bodo gradbena dela trajala dlje, pa septembra 2025. Do takrat bomo obiskovalce Drame vabili na začasno prizorišče, ki bo v centru Ljubljane v montažni zgradbi (podobno prakso uporabljajo pri prenovah primerljiva gledališča po svetu), dogovarjamo se tudi s Cankarjevim domom, že letos smo uredili prizorišče Fassbinderplac v Železniškem muzeju in tako dalje. Želja je, da bi umetniški programi Drame nemoteno potekali tudi med prenovo,« je poudaril ravnatelj Drame Igor Samobor. (foto: Bevk Perović Arhitekti)

prejšnji članek
Navduševala 'Pod eno streho', zdaj predstavlja svojo avtorsko delo
Svet slavnih
Navduševala 'Pod eno streho', zdaj predstavlja svojo avtorsko delo
naslednji članek
Vedenjske motnje v zgodnjem obdobju odraščanja mogoče zmanjšati
Zdravje
Vedenjske motnje v zgodnjem obdobju odraščanja mogoče zmanjšati