stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Triki, s katerimi boste privarčevali pri ogrevanju

8. 10. 2020; 01.00
Avtor: K.M.
radiator

ogrevanje, radiator Fotografija Pixabay foto: Pixabay

Zakorakali smo v obdobje, ko se bo pričela kurilna sezona, zdaj pa je čas, da poskrbimo za morebitne pomanjkljivosti svojega ogrevalnega sistema.

Za vas smo pripravili nekaj trikov, s katerimi boste privarčevali energijo in denar pri ogrevanju prostorov, ne glede na to, kateri ogrevalni sistem imate v svojemu domu. Ko želimo kakšen evro privarčevati, je pravilno ravnanje včasih še najpomembnejše. 



Upravljanje z ventili
Še vedno je največja težava pri varčevanju v tem, da ljudje prostore ogrevamo vedno, tudi po 24 ur na dan, in ne samo takrat, ko je potrebno. Zato uporabljajte termostatske ventile na radiatorjih, ne glede na to, ali živite v stanovanjski stavbi, bloku ali samostojni hiši. Če boste učinkovito zmanjševali ali večali samo segrevanje radiatorjev, boste učinkovito prihranili pri ogrevanju. 

Povečajte moč radiatorja
Trik naših babic za povečano moč radiatorjev je zaščitna odsevna folija iz dveh plasti, aluminijaste folije in nekaj milimetrov debelega izolacijskega materiala. To folijo nalepite na zid za radiatorjem, izolacija pa bo preprečila, da bi se toplota, ki jo radiator oddaja, izgubila v steno, folija pa bo energijo in toploto odbijala v prostor, ki ga ogrevate. 

Redni servis radiatorjev
Včasih so za pomanjkanje toplote oziroma izgubo energije krivi tudi stari radiatorji. Kdaj ste jih nazadnje pregledali pred kurilno sezono? Pomembno je predvsem, da uporabljate zračni ventil na radiatorju, ki ga počasi odvijte in s tem iz njega izpustite zrak, ki se je v njem z leti nabral. Če je v radiatorju zrak, tja ne more segreta voda, s tem pa je učinkovitost radiatorja slabša.

Cankova, les, polena, drva, kurjava, foto: Nataša Juhnov

Kakšna drva imate?
Če kurite na drva, bi za letošnjo zalogo kurjave morali že poskrbeti. Vlažnost vlage v lesu namreč ne sme presegati 20 odstotkov lesne mase, kar je v skladu z uredbo o izpustih iz malih in srednje velikih kurilnih naprav. Poleg tega, da kurjenje takšnega prevlažnega lesa prekomerno obremenjuje okolje, je slabši tudi izkoristek kurilne naprave, vlažna drva pa slabše izgorevajo. 

prejšnji članek
Če spite na trebuhu, se vam bo zgodilo to
Zdravje
Če spite na trebuhu, se vam bo zgodilo to
naslednji članek
Macaulay Culkin, je to najboljša možna maska?
Svet slavnih
Macaulay Culkin, je to najboljša možna maska?