martin strel 1 Dobra karma

Ločeni Martin Strel o novi poroki: 'Ni se še ...

lockdown, milano, karantena, prazna ulica Svet24.si

Pri nas razglasitev epidemije in "policijska ura,"...

sarec jansa maske sta pf Reporter.si

Zamaskiranca iz pekla spolitizirala epidemijo: ...

Bojana Beović Svet24.si

Bojana Beović: Po številu novookuženih v ...

20200110-00983419 Necenzurirano

Poraz Aleša Hojsa in zmaga za odstavljenega šefa...

Damjan Murko 2 Odkrito.si

Šokantno! Žgala sta se v gozdu!

Njena.si

Do lepo oblikovane ritke z brezplačnim treningom ...

Kako izbrati ustrezen kamin
| K.M.

Kako izbrati ustrezen kamin

Kamini so v zadnjih letih spet vse bolj priljubljeni., Shutterstock

V zadnjih letih so za potrebe ogrevanja spet vse bolj priljubljeni kamini, ki so na voljo tako v klasičnih starinskih oblikah kot tudi v modernih različicah. Vse pogosteje jih kupci izbirajo kot kos opreme z dvojno uporabnostjo – ogrevalno in dekorativno.

Ponudba kaminov je zelo raznolika, zato morate pri nakupu upoštevati tako osebne želje kot tudi uporabnost kamina in prostor, v katerega ga želite vključiti. 

Pomembno je, da pri izbiri kamina gledate na celoten strošek, ne zgolj na prvi strošek, ki ga plačate ponudniku za sam kamin in njegovo umestitev v prostor. Kakšni bodo stroški nakupa goriva, koliko boste s takšnim kaminom lahko privarčevali glede na ogrevanje celotnega doma, kakšni so stroški obnove in vzdrževanja ...

1. Odločiti se morate, kakšen namen želite doseči s kaminom. Bo njegov namen ogrevanje prostora, dekoracija ali kombinacija obeh funkcij? O tem se pogovorite tudi s ponudnikom.
2. Kamina ne kupujte, da boste z njim ogrevali več prostorov hkrati. Na ta način boste samo pregreli prostor, kjer se kamin nahaja, in na koncu z ogrevanjem zapravili več denarja in energije, kot je potrebno. 
3. Odločite se za način goriva, ki je odvisen od vaših subjektivnih želja in od samega stroška, ki ga goriva predstavljajo. Goriva so različna, saj lahko uporabljate drva, pelete, plin, bioetanol, kot tudi elektriko. 
4. Drva predstavljajo občutek domačnosti in skok v otroška leta, a hkrati zahtevajo kar nekaj dela. Peleti predstavljajo večje udobje in čistejši prostor. 
5. Upoštevajte tudi možnost prezračevalnega sistema. Najbolje je, da imate urejen zunanji dotok zraka prek dimnika, saj tako ne bo porabljal zraka iz prostora. Vseeno pa ne pozabite niti na klasično prezračevanje prostora.