profimedia-0840008601
Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v nekaj letih skopnela

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako izbrati ustrezen kamin

12. 10. 2020; 04.00
Avtor: K.M.
Kamin

Kamini so v zadnjih letih spet vse bolj priljubljeni. foto: Shutterstock

V zadnjih letih so za potrebe ogrevanja spet vse bolj priljubljeni kamini, ki so na voljo tako v klasičnih starinskih oblikah kot tudi v modernih različicah. Vse pogosteje jih kupci izbirajo kot kos opreme z dvojno uporabnostjo – ogrevalno in dekorativno.

Ponudba kaminov je zelo raznolika, zato morate pri nakupu upoštevati tako osebne želje kot tudi uporabnost kamina in prostor, v katerega ga želite vključiti. 

Pomembno je, da pri izbiri kamina gledate na celoten strošek, ne zgolj na prvi strošek, ki ga plačate ponudniku za sam kamin in njegovo umestitev v prostor. Kakšni bodo stroški nakupa goriva, koliko boste s takšnim kaminom lahko privarčevali glede na ogrevanje celotnega doma, kakšni so stroški obnove in vzdrževanja ...

1. Odločiti se morate, kakšen namen želite doseči s kaminom. Bo njegov namen ogrevanje prostora, dekoracija ali kombinacija obeh funkcij? O tem se pogovorite tudi s ponudnikom.
2. Kamina ne kupujte, da boste z njim ogrevali več prostorov hkrati. Na ta način boste samo pregreli prostor, kjer se kamin nahaja, in na koncu z ogrevanjem zapravili več denarja in energije, kot je potrebno. 
3. Odločite se za način goriva, ki je odvisen od vaših subjektivnih želja in od samega stroška, ki ga goriva predstavljajo. Goriva so različna, saj lahko uporabljate drva, pelete, plin, bioetanol, kot tudi elektriko. 
4. Drva predstavljajo občutek domačnosti in skok v otroška leta, a hkrati zahtevajo kar nekaj dela. Peleti predstavljajo večje udobje in čistejši prostor. 
5. Upoštevajte tudi možnost prezračevalnega sistema. Najbolje je, da imate urejen zunanji dotok zraka prek dimnika, saj tako ne bo porabljal zraka iz prostora. Vseeno pa ne pozabite niti na klasično prezračevanje prostora.

prejšnji članek
Hana zapustila šov, gledalci razočarani
Svet slavnih
Hana zapustila šov, gledalci razočarani
naslednji članek
40 odstotkov Slovencev ne pozna niti enega simptoma pljučnega raka
Zdravje
40 odstotkov Slovencev ne pozna niti enega simptoma pljučnega raka
#obraziavenija
obraziavenija