martin strel 1 Dobra karma

Ločeni Martin Strel o novi poroki: 'Ni se še ...

lockdown, milano, karantena, prazna ulica Svet24.si

Pri nas razglasitev epidemije in "policijska ura,"...

sarec jansa maske sta pf Reporter.si

Zamaskiranca iz pekla spolitizirala epidemijo: ...

Bojana Beović Svet24.si

Bojana Beović: Po številu novookuženih v ...

20200110-00983419 Necenzurirano

Poraz Aleša Hojsa in zmaga za odstavljenega šefa...

Damjan Murko 2 Odkrito.si

Šokantno! Žgala sta se v gozdu!

Najstnica.si

Modni favoriti, ki jih bomo to jesen kopirali od ...

Očistite dimnike in si preprečite nevšečnosti
| K.M.

Očistite dimnike in si preprečite nevšečnosti

Poskrbite tudi, da bo vaš dimnik ustrezen in redno vzdrževan., Shutterstock

Preden bo mraz pokazal zobe in boste svoj dom resnično morali stalno ogrevati, poskrbite za čiščenje dimnikov in peči. S tem lahko preprečite tudi hujše požare.

Če uporabljate peči na olje, drva ali pelete, je obisk dimnikarja pred uradno kurilno sezono nujen. Slabo vzdrževani ogrevalni sistemi močno obremenjujejo okolje, prav tako z neočiščenimi dimniki in pečmi tvegate nastanek požara ali zastrupitev s strupenimi plini. Pomembna pa je tudi redna obnova dimnika.

Zakaj dimnikar
Redno čiščeni dimniki omogočajo večjo požarno varnost vašega sistema, kot tudi boljši pretok zraka, ki omogoča boljšo učinkovitost izgorevanja in posledično podaljša življenjsko dobo kurilnih naprav. S tem si dolgoročno zmanjšate stroške ogrevanja. Če recimo kurite na trda goriva, je priporočljivo, da sistem očistite štirikrat letno, pri ogrevanju z biomaso pa dvakrat letno. 


Dimnikar bo poleg peči in dimnika očistil tudi zračnike in izmeril emisije dimnih plinov. Če kurite na drva ali premog, bo odstranil katranske obloge, pri plinskih pečeh preveril temperaturo izhodnih plinov in tlačne razlike. Pri pečeh na kurilno olje bo izmeril količino vbrizgavanja olja, vleko, tlačne razlike in količino nevarnih plinov.

Foto: Shutterstock - Obisk dimnikarja je pred uradno kurilno sezono nujen.

Ogrevamo se prek toplovoda
Če živite v stanovanju, ki se ogreva prek toplovoda, potrebujete prav tako pomoč dimnikarja. Enkrat letno je treba očistiti zračnike, ki skrbijo za zračnost prostorov, požarno in sanitarno varnost. Priporočljivo je, da se na tri leta pregledajo tudi rezervni dimniki, namenjeni uporabi, če pride do elementarnih in drugih nesreč.

Ne pozabite na čiščenje peči in kotlov
Ne pozabite na čiščenje celotnega kurilnega sistema. Javna dimnikarska služba vam lahko seveda pomaga tudi na tem področju, zato se tudi z njimi posvetujte o ustreznem vzdrževanju svoje naprave. Peči in kotli so lahko različno umazani, na kar vpliva predvsem izgorevanje lesa, biomase ali drugih kurilnih pripomočkov. Ob rednem čiščenju naprav je včasih že čiščenje z žično krtačo dovolj (prostor izgorevanja in kurišče), redno pa odstranite tudi pepel.