Rusko veleposlaništvo
Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Preprečimo nasilje nad ženskami in deklicami

25. 11. 2020; 01.00
Avtor: STA / V.M.
nasilje v družini

Izkušnje Društva SOS telefon kažejo, da je nasilja v družini v Sloveniji čedalje več. foto: Shuttestock

Po nacionalni raziskavi je vsaka druga ženska od dopolnjenega 15. leta starosti že doživela eno od oblik nasilja. Obseg nasilja nad ženskami lahko zmanjša samo ozaveščena družba, poudarja varuh človekovih pravic Peter Svetina.

Nasilje nad ženskami in deklicami ni sprejemljivo, so ob današnjem mednarodnem dnevu za končanje nasilja nad ženskami jasni vsi po vrsti od Združenih narodov in Sveta Evrope do slovenskega varuha človekovih pravic in ministrstva za delo. Letošnje geslo je Pobarvajte svet oranžno s podnaslovom Podpri s sredstvi, odgovori, prepreči in zbiraj.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti se strinja, da gre za resen družbeni problem in eno od najhujših kršitev človekovih pravic. V letu izbruha novega koronavirusa je po njihovem mnenju še toliko bolj pomembno, da vse pristojne vladne institucije aktivno pristopijo k preprečevanju vseh oblik nasilja nad ženskami tudi v času epidemije.

Ženske pogosto ostajajo v nasilnem okolju zaradi občutka, da jim nihče ne more ali ne želi pomagati. foto: Arhiv Svet 24

Po njihovih zagotovilih ustrezni programi potekajo na daljavo. Varne hiše, krizni centri in materinski domovi tako delujejo naprej, le da upoštevajo preventivne ukrepe. Za preprečevanje dejavnikov tveganja za pojav nasilja pa so pripravili predlog javnega razpisa za pomoč najbolj ranljivim med epidemijo.

V okviru mednarodnih dni boja proti nasilju nad ženskami, ki se bodo začeli danes, ministrstvo znova namenja posebno pozornost spletnemu nasilju in nadlegovanju žensk in deklet.

Nasilja nad ženskami je med pandemijo več tudi v drugih evropskih državah.

Nasilja nad ženskami je med pandemijo več tudi v drugih evropskih državah. foto: Pixabay

prejšnji članek
Podjetnik Dejan: "Življenja brez robotov si ne predstavljam več"
Zdravje
Podjetnik Dejan: "Življenja brez robotov si ne predstavljam več"
naslednji članek
Pevka Alenka Godec žaluje
Svet slavnih
Pevka Alenka Godec žaluje