favorskaya
Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala sojenja Navalnemu

jv_0
Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja T-2

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Velik uspeh Alme Rekić, njene kreacije bodo jedli v New Yorku

7. 12. 2020; 12.00
Avtor: K.M.
Alma Rekić

Alma Rekić foto: Pop TV

Slovenska kuharska mojstrica, ki jo je širša javnost spoznala tudi kot sodnico v šovu MasterChef, je sodelovala pri odprtju nove slovensko-ameriške restavracije v New Yorku, ki nosi slovensko ime Pekarna NXY.

Kljub pandemiji se je v New Yorku, natančneje na zahodni strani Manhattna ob aveniji Amsterdam odprla nova slovensko-ameriška restavracija Pekarna NYC. Gre za sploh prvi projekt, ki bo v enemu izmed najbolj obiskanih ameriških mest sploh ponujal slovensko kulinariko. "Gre za prijazen ameriški stisk roke, ki bo proslavil odkritje in uživanje slovenske kulture in hrane," so med drugim zapisali na spletni strani restavracije in dodali: "Meni Pekarne je bil skrbno razvit tako, da premišljeno združuje interpretacije klasične slovenske kulinarike in sezonsko "novoameriško" kulinariko, ki zagotavljata poznano izbiro za užitek v naših menijih."

Pri kreaciji ponudbe jedi s slovensko noto in sladic pa je sodelovala slovenska kuharska mojstrica Alma Rekić, o kateri so na spletni strani zapisali: "Našo ponudbo sladic je za Pekarno NYC ekskluzivno zasnovala in oblikovala vrhunska slovenska kuharica Alma Rekić. Kuharska mojstrica Alma je bila kuharska sodnica v televizijskem šovu MasterChef Slovenija in je bila članica slovenske kulinarične reprezentance. Svojo prvo kuharsko knjigo Torte je izdala 2016 in je zdaj v procesu prevoda, upamo, da bo končan in na razpolago v naslednjem letu."

Alma Rekić foto: M24

Kaj pa o sodelovanju pravi Alma Rekić?

"Do prvega kontakta je prišlo že januarja ali februarja 2019, potem smo se maja z Deanom O'Neillom dobili na Bledu, ko mi je predstavil koncept. Najprej sem dvomila in sem dvakrat sodelovanje tudi zavrnila, a me je nato prepričal. Nato smo skupaj začeli delati na razvoju samega koncepta, pisanju menuja, saj nisem zadolžena samo za vse sladice, ampak tudi za vse, kar je povezano s slovensko hrano, torej vse, kar se tiče slovenske kulinarike. Postavila sem normative, morala bi biti tudi na glavnem odprtju, ki pa ga zaenkrat še ni bilo, saj čakamo, da se stvari umirijo, karte imam še vedno neizkoriščene, saj smo tik pred zdajci odpovedali, saj bi moralo biti odprtje že aprila." Razkrila nam je še, da je načrt, da bo na dan uradnega velikega odprtja pripravila slovensko večerjo in da bo potem vsake nekaj mesecev odšla v New York in sodelovala kot gostujoča kuharica. Sicer pa trenutno tudi z glavnim kuharjem Kamalom Hoytejem sodeluje preko videoklicev. "Jedi bodo pripravljene na moderen in drugačen način, ne bo klasična 'kremšnita', ampak ustvarjena po drugačnem konceptu, ravno tako potica, ali štrudelj." Ima pa Alma v restavraciji, ki ima tudi svoj koktajl bar svoj koktajl s svojim imenom "Alma Rekić Dreams".

Sicer pa Alma poudarja, da ne gre zgolj za slovensko kulinariko, za katero je s svojimi kreacijami in idejami poskrbela ona, ampak da je koncept ponudbe širši. "Meni ni nek klasični meni, ampak izbor jedi, bo kotiček slovenske kuhinje, Kamal pa je zadolžen tudi za burger, karibsko hrano, morsko hrano, hkrati pa bo posebej ovrednoten tudi slovenski del."

Karim Merdjadi, Luka Jezeršek in Alma Rekić foto: Marko Delbello Ocepek

Kot že omenjeno, na čelu kuhinje ni slovenski kuharski mojster, temveč solastnik Pekarne NYC Kamal Hoyte iz karibskega države Sveti Vincencij in Grenadine, kjer je med odraščanjem vsak dan užival v sveži morski hrani. Restavracijo pa je sicer zasnoval inženir avstralskega rodu Dean O'Neill. "Dean je Avstralec z nekaj irske krvi, je pa poročen z osebo, ki pa ima neke daljne slovenske korenine. Slovenijo tudi obiskujeta, tudi pri meni sta bila maja lani in iz tega je nekako prišla ta povezava, predvsem pa tudi same Združene države Amerike nimajo slovenske restavracije. Zaradi tega si je nekako zamislil ta koncept, ker obiskujeta Slovenijo, žena ima slovensko kri ...," njegovo odločitev pojasnjuje Rekićeva, ki je za konce našega pogovora izrazila upanje, da se trenutna situacija, ki močno vpliva tudi na njen posel, čim prej umiri in dodala, da v tem prazničnem času svojo energijo usmerja tudi v dobrodelnost. 

prejšnji članek
Pozimi nujen za odrasle in otroke – D3
Zdravje
Pozimi nujen za odrasle in otroke – D3
naslednji članek
Dobrodelni znani Slovenci spodbujajo posvojitev živali
Svet slavnih
Dobrodelni znani Slovenci spodbujajo posvojitev živali