Naj blok stoji na Pavšičevi ulici
Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

S premikom urinih kazalcev na poletni čas bomo spali uro manj

26. 3. 2022; 09.30
Avtor: STA
66

ura foto: Pexels

Urine kazalce bomo v nedeljo ob 2. uri prestavili na 3. uro in tako prešli na poletni čas, premik ur pa nas bo prikrajšal za uro spanja.

Na zimski čas se bomo znova vrnili zadnjo nedeljo v oktobru. Po odločitvi EU, da naj bi uro nehali premikati, je po lanski odločitvi Evropske komisije znano, da jo bomo prestavljali še vsaj do leta 2026.

V Sloveniji smo začeli uro premikati leta 1983. Da vsako zadnjo nedeljo v oktobru uro premaknemo za eno uro nazaj in vsako zadnjo nedeljo v marcu za eno uro naprej, smo dokončno določili leta 2006.

V zadnjih letih je bilo sicer veliko razprav o tem, da bi prestavljanje ure prekinili, evropski poslanci pa so leta 2019 odločili, da bo premikanje ure ukinjeno leta 2021. Zaradi epidemije je to vprašanje ostalo v senci, evropska komisija pa je nato določila, da bomo uro prestavljali še vsaj do leta 2026.

Slovenska vlada je leta 2018 načeloma podprla predlog direktive za ukinitev premikanja ure, a pod pogojem, da se na ravni EU zagotovi mehanizem in ustrezen rok za koordiniran prehod na usklajen čas.

prejšnji članek
Patricija Pangeršič na Jamajki: Rekla sem da!
Zdravje
Patricija Pangeršič na Jamajki: Rekla sem da!
naslednji članek
MasterChef: Po Žanet tekmovanje zapustil še Timotej
Resničnostni šovi
MasterChef: Po Žanet tekmovanje zapustil še Timotej