profimedia-0840008601
Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v nekaj letih skopnela

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

TEST: Ste odvisni od všečkov?

14. 6. 2023; 02.00
Avtor: Vesna Meško
pexels-andrea-piacquadio-920378

Kakšen je vaš odnos do družbenih omrežij? foto: Pexels

Odvisnost od všečkov lahko zelo vpliva na vaše počutje, povzroča pa lahko tudi resne čustvene težave. Preverite, kako se kaže odvisnost od prejemanja potrditev na družbenem omrežju.

Če pogosto objavljate na družbenih omrežjih in vneto sledite odzivom svojih spletnih prijateljev, potem je prav, da preverite, kako tovrstno kratkočasenje vpliva na vašo samopodobo. Bodite iskreni in sami pri sebi razmislite, koliko vam pomeni odziv na objave, ki jih nizate na Facebooku, Instagramu in drugih platformah, ki predstavljajo ljube spletne kotičke za preživljanje prostega časa.

Morda niste vedeli, a tako kot odvisnost od alkohola, drog in iger, tudi hlastanje za všečki predstavlja odvisnost - tovrstna potrditev okolice namreč ustvarja prijetno čustveno stanje, po katerem posameznik vse bolj hrepeni. Seveda je lepo prejeti potrditev, pohvalo in druge izraze naklonjenosti in nič ni narobe, če se teh odzivov zgolj razveseliš. Slabo pa je, če hrepenenje po pozornosti vodi v stanje, ko ti potrditev okolice pomeni tako veliko, da prevzame krmilo nad tvojim življenjem. Znak za alarm se običajno pokaže v primerih, ko se oseba vznemiri, če po objavi ne prejme želenega odziva.

Pametni telefon foto: Dreamstime

Kako se vede oseba, ki je odvisna od všečkov?

  • Pogosto objavlja svoje fotografije, zlasti selfije.
  • Nenehno razmišlja, kje in kako bo posnela fotografijo, s katero bo pritegnila pozornost. Fotografiranju nameni veliko časa in truda.
  • Pogosto se za obisk krajev, dogodkov ali preproste aktivnosti odloči predvsem z mislijo na fotografijo, ki jo bo ovekovečila na spletu.
  • Po objavi vneto sledi odzivom – mrzlično spremlja število všečkov in prebira komentarje.
  • Preverjanje odzivov na objavo ji je pomembnejše od drugega dela.
  • Kadar prejme veliko všečkov, se počuti veselo, srečno in samozavestno.
  • Slab odziv sledilcev ji lahko zelo pokvari dan. Razmišlja o tem, da je prijatelji ne marajo.

 Če prenizko število všečkov vpliva na vaše počutje, če opažate, da ste zaradi tega slabovoljni, žalostni, jezni in da celo gojite zamero do tistih prijateljev, ki vam potrditve niso namenili, potem bi bilo dobro, da resno razmislite o načinih krepitve samopodobe. Ne pozabite na sledi, ki jih puščate za seboj v realnem svetu. To je tisto, kar šteje - ljudje, ki vas imajo radi prav takšne, kot ste in ljudje, ki so ob vas v dobrem in slabem in ne le tedaj, ko sije sonce.

Prijateljstvo foto: Profimedia

prejšnji članek
Do popolnega ličenja z navdušujočim kabuki čopičem
Moda&Lepota
Do popolnega ličenja z navdušujočim kabuki čopičem
naslednji članek
Presenetiti z okusnimi ribami
Kulinarika
Presenetiti z okusnimi ribami