Jure Pavlič z družino foto: sestavljena fotografija
V vasi Stahovica, skozi katero pelje pot proti Veliki Planini, si je dom ustvaril Jure Pavlič, človek, ki v srednji šoli ni vedel, kaj bi počel, zdaj, pri 34 letih, pa je spoznal, da ga najbolj veseli kuhanje. Za uspeh šteje tudi uvrstitev v letošnji kuharski šov MasterChef Slovenija, v katerem je veljal za največje presenečenje, saj je s trdim delom in pridnim učenjem prišel med najboljše tri tekmovalce. Avtomobile, ki jih je vrsto let popravljal, je že pustil ob strani in zamenjal poklic ter postal kuhar. Najsrečnejši pa je, kadar kuha za svojo družino.
»Od nekdaj sem rad jedel in pokušal kaj novega. Že kot otrok sem bil vesel, ko smo šli na kakšen izlet in praznovanje, kjer sem jedel, česar prej še nisem. Sčasoma sem želel kaj, kar mi je bilo najbolj všeč, pripraviti tudi sam,« pravi Jure Pavlič. »Še vedno se spomnim iz mladosti, ko smo bili na morju in smo jedli solato z morskimi sadeži. Pozneje se mi jo je zahotelo doma, pa sem jo naredil in uspela mi je. Moja ljubezen do kuhanja se je po tistem le še stopnjevala. A kljub temu se nisem odločil, da bi se vpisal v gostinsko šolo. V tistih srednješolskih letih sem se kar malo lovil. V prvem letniku sem bil na elektrotehniški šoli, pa mi ni bilo všeč. Potem sem se vpisal na ekonomsko gimnazijo in tam zdržal dve leti, a mi tudi to ni bilo všeč. Na koncu sem ugotovil, da me veseli delo mehanika, in sem se za to tudi izšolal. Bila je dobra izbira, saj sem to delo opravljal vse do pred nekaj meseci, ko sem odšel v MasterChef Slovenija. Prav ta šov pa je bil odločilen za mojo nadaljnjo poklicno pot.«
Seveda ob odhodu v kuharski šov ni bilo vse tako samoumevno, kot se zdaj bere, Jure se je pred novim začetkom moral najprej posvetovati z družino. »Družina mi pomeni vse na svetu. Otroka sta stara devet in šest let in to je obdobje, ko potrebujeta tudi očeta. Družina je nekaj najlepšega, kar se mi zgodilo v življenju. Pri 25 letih sem postal oče hčerki Kaji, tri leta pozneje je prišel še Luka, ki gre jeseni v prvi razred. Na srečo in moje veliko veselje me je družina podprla pri moji odločitvi za sodelovanje v MasterChefu in me celo spodbujala k temu. Ni bilo lahko, ker smo bili toliko časa ločeni. Žena je morala ta čas podpirati vse štiri vogale v hiši, za kar sem ji neizmerno hvaležen. Močno smo pogrešali drug drugega, a zavedali smo se, da je to le začasno,« hvaležno pojasni Jure, ki je imel v življenju že več izzivov, najsrečnejši pa je bil, ko sta si z ženo postavila svojo hišo. »Takrat sem bil odločen, da bom zgradil svoj dom, in na neki način sem sprejel drzno odločitev, ki pa je ne bom nikoli obžaloval. Aktivno sem sodeloval pri gradnji in veliko postoril tudi sam, čeprav zraven redne službe ni bilo vedno lahko. A če je želja dovolj velika, noben cilj ni nedosegljiv.«
Lahko pa mu ni bilo niti v MasterChefu, saj je v šov vstopil brez kulinaričnega znanja. »Od začetka je bilo res grozno in bil sem malo zmeden, a iz oddaje v oddajo sem bil boljši in dobival nov zagon. Nekje na polovici oddaje sem ugotovil, da se lahko kosam z najboljšimi in to mi je dalo zalet. Probleme mi je povzročala tako imenovana postavitev na krožnikih, a tista, ki me je popeljala v polfinale, je bila popolna in priznam, da sem ponosen na svoj uspeh. V boju za finale me je odneslo jabolko, a to je tekmovanje in zmagajo le najboljši. Želel sem si sicer, da bi se v finalu pomerila z Luko Pangosom, s katerim sva postala velika prijatelja, a mi to ni bilo dano. V kuharskem šovu nisem dobil samo novega znanja, temveč tudi prijatelje.«
Po končanem šovu je začel dobivati ponudbe za kuhanje pri ljudeh, ki so ga gledali v oddaji. »Kmalu je bilo tega toliko, da je padla odločitev. Pustil sem službo in avtomobile, odprl svoj s. p. in postal kuhar. Sprva me je mikalo, da bi se zaposlil v kakšni vrhunski restavraciji, kar je sicer možnost, da pridobiš nova znanja, a sem se odločil, da bom raje kuhal na prireditvah in pripravljal jedi za zasebne zabave. Skupaj z Luko in Lidijo Subašić nas že lahko vidite na različnih dogodkih, vesel pa sem, da smo našli skupni jezik tudi z domačo turistično organizacijo Visit Kamnik, s katero smo se odlično ujeli v sodelovanju pri projektu Okusi Kamnika.«
Jure letos počitka ne bo imel, saj je prepričan, da se mora železo kovati, dokler je vroče. »Upam, da si bom lahko vzel nekaj dni časa in družino odpeljal na morje, saj si to zasluži. Odkar sem samostojni podjetnik, je ta odločitev prinesla še nekaj dobrega. Delam namreč doma, zato sem lahko več z družino. Seveda pa bom tudi v prihodnje s hrano razvajal družino in še naprej za moje domače kuhal sam.«
Novica je bila objavljena v reviji Lady, št. 28.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.