petelin, Glööckler
Svet24.si

Gasilci kokota Glööcklerja rešili pred loncem

borut petek
Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil luksuzno vilo v Poreču

njena.si
njena.si njena.si
Resničnostni šovi
 

Poroka na prvi pogled: Vlasta herojka, mami rešila odpisano nogo!

13. 12. 2023; 08.00
Avtor: V.M.
vlasta

Vlasta foto: Planet TV

Vlasta Mažgon je preživljala bitko, ki je v javnosti ni obešala na velik zvon. Planetova nevesta doma skrbi za svojo drago mamo, ki jo je celo rešila pred že predvideno amputacijo noge.

Vlaste Mažgon njena mama Marija ne more prehvaliti. »Zlato hčerko imam. Malokdo ima takšno srečo. Ne vem, kaj bi brez nje. Tako lepo skrbi zame … še pa še, res jo moram pohvaliti. Karkoli potrebujem, ona vse uredi,« je pojasnila za revijo Jana 77-letna ženica, za katero Vlasta skrbi že nekaj let, še posebej pa se je izkazala, ko je po dvomesečni hospitalizaciji utrpela hudo obliko nekroze na peti.

»Tkivo na peti je odmrlo, iz rane je obilno tekel gnoj, hkrati pa je bil prisoten grozno neprijeten vonj. Jasno je bilo, da je stanje resno, zato smo mamo nemudoma odpeljali v bolnišnico, kjer sta bila načrtovana čiščenje in odstranitev odmrlih plasti. Potem pa je sledila prva pretresljiva informacija. Med oskrbo nekroze so namreč ugotovili, da je tkivo odmrlo vse do kosti. Ob tej ugotovitvi je bila mama deležna še enega šoka, zdravnica ji je povedala, da je stanje tako zelo napredovalo, da bo potrebna amputacija noge.«

Čeprav so bili ob tej informaciji vsi v šoku, tega, da bodo mami odrezali nogo, in to celo pod kolenom, Vlasta ni želela kar sprejeti. Še posebej nenavadno se ji je zdelo, da so se za poseg odločili, še preden bi situacijo sploh skušali rešiti. In tako se je za ta korak odločila sama - sklenila je namreč, da se bo usmerila v učenje oskrbe nekroz in iskanja sodobnejših pripomočkov za nego ran.

Marija in Vlasta Mažgon foto: Šimen Zupančič

»Ker se v javnem zdravstvu uporabljajo pretežno osnovni pripomočki, sem iskala učinkovitejše pristope, hkrati pa sem se intenzivneje posvetila negi. Glede na to, da je bila predvidena amputacija, nisva imeli česa izgubiti, in tako sem se lotila sanacije s sodobnimi oblogami za rane, ki sem jih kupila v trgovini z medicinskimi pripomočki. Obloge v obliki 'penic' so me prepričale zaradi številnih funkcij, s katerimi vplivajo na rano, in razlika se je pokazala takoj, že prvi dan. Ker postopek, po katerem so delali dotlej, ni prinesel izboljšanja, se mi je zdelo, da moram nekaj spremeniti. In sem,« pokima in na mizo položi paket sterilnih oblog za rane oziroma penic PolyMem, kot jih imenuje sama.

Kako je bila videti rana in kako je Vlasti uspelo v dveh mesecih mamo rešiti pred amputacijo noge, si lahko preberete TUKAJ.

prejšnji članek
Zvezda Botrov osvežila videz – oboževalci navdušeni
Svet slavnih
Zvezda Botrov osvežila videz – oboževalci navdušeni
naslednji članek
Meryl Streep največkrat nominirana igralka v zgodovini zlatih globusov
Svet slavnih
Meryl Streep največkrat nominirana igralka v zgodovini zlatih globusov
#obraziavenija
obraziavenija