stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Resničnostni šovi
 

Poroka na prvi pogled: Jerneja prehodila pekel do svobode

15. 3. 2024; 09.00
Avtor: V.M.
poroka-na-prvi-pogled, 3

Jerneja Ropas foto: Planet TV

Ko posilstvu sledijo odzivi okolice, da je spolno nasilje sramota, ki jo je bolje zadržati zase, se v človeški duši pričnejo razpirati krvaveče rane. Jerneja svetu razgalja brazgotine, ki so se zacelile, ko si je dovolila znova zaupati in verjeti - v ljudi, življenje in nenazadnje vase.

Planetova nevesta Jerneja Ropas, ki jo spoznavamo v 3. sezoni eksperimenta Poroka na prvi pogled, je bila v najstniških letih žrtev posilstva. Travmatična izkušnja je postala še večja, ker ob izraženi stiski ni bila deležna opore in razumevanja. Omemba spolnega nasilja je bila odklonilna, pospremljena z odzivi, ki so ji sporočali, da je o tem sramotno govoriti. Zatiranje čustev z begom pred bolečino je v nadaljnjih letih privedlo do razvoja nedostopne osebnosti, čeprav sta v njej tlela nežnost in hrepenenje po ljubezni. Kako močan je bil strah pred spuščanjem zavor, da bi znova zaupala in v partnerski odnos stopila brez zadržkov pokazati svojo ranljivo plat, je Jerneja razkrila v zapisu na družbenem omrežju. Objavljamo ga v celoti.

Jerneja Ropas foto: Planet TV

"Danes sem imela tekom dela monolog. Priznam, ko sem sama sebi priznala, kako zelo je ta dogodek name vplival, sem dobila solzne oči. 15 let sem si lagala in si metala pesek v oči, da ta dogodek name ni tako vplival. Pa še kako je vplival na vsa moja dejanja, odzive, reakcije, na življenje … na vse to je vplivalo. Nisem želela biti drugačna, nisem želela o tem govoriti in nisem želela, da bi name ljudje gledali drugače. Pa vendar sem imela ves čas občutek, da sem drugačna, po mnenju mnogih zakomplicirana in izbirčna. Trudila sem se biti močna in pozitivna, še vedno se. Kako naj bi drugi razumeli, ko pa še sama nisem?

Težave z zaupanjem, seveda, ko pa sem nekoč bila naivna in izhajala iz sebe, da so ljudje takšni, kot jaz, pa se je kmalu izkazalo, da temu ni tako. Biti močna in nedostopna je bil zame edini način, da bom preživela, drugače nisem znala. Kar je za nekoga šala, je zame močan občutek tesnobe, sploh, ko govorimo o spolnosti - sem se smejala seveda, ampak ob prvi priložnosti sem jo pobrisala na varno. Strah je bil vedno močnejši, raje sem naredila iz sebe totalno slabo osebo in neprimerno za razmerje, kot pa da bi se soočila s partnerskim odnosom. Ko sem slišala kdaj moškega reči: 'O tem ne govori, to je sramotno', je bilo zame srce parajoče - kot da sem si sama izbrala, da bo tako. Pa tega nisem slišala samo enkrat. Danes si končno spet dovolim biti ŽENSKA, nežna, čustvena in ranljiva, kljub temu da mi varnost še vedno pomeni največ, ne znam opisati kakšno olajšanje je, da se končno razumem tudi na tem področju. Hvaležna."

prejšnji članek
Magnifico napovedal največji koncert v karieri - vstopnice so že naprodaj
Svet slavnih
Magnifico napovedal največji koncert v karieri - vstopnice so že naprodaj
naslednji članek
Skrito v raju: 'Saškina' mati je znan obraz
Svet slavnih
Skrito v raju: 'Saškina' mati je znan obraz