pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Resničnostni šovi
 

Ali pari ne smejo zapustiti eksperimenta?

4. 4. 2024; 09.00
Avtor: V.M.
poroka 3. sezona

Ženini in neveste 3. sezone eksperimenta Poroka na prvi pogled foto: sestavljena fotografija

Zakaj ostajajo v eksperimentu Poroka na prvi pogled tudi tisti pari, ki imajo velike težave in je jasno, da si niso všeč? Odgovor je takšen, da se boste morda nekoliko zamislili.

Prejeli smo kar nekaj sporočil, tekom katerih ste opozorili na nesoglasja med zakonci oddaje Poroka na prvi pogled in povprašali, zakaj vendarle ostajajo v eksperimentu. Po odgovor smo se obrnili na strokovnjake, ki so nam predstavili širško sliko.

Ne pozabite namreč, da so kandidati vstopili v eksperiment tudi s tem namenom, da se priučijo gradnje kvalitetnega partnerskega razmerja. Medtem ko postaja vedno bolj izrazit problem sodobnih partnerskih odnosov, da pari ob najmanjši oviri vržejo puško v koruzo, so tekom tega resničnostnega projekta postavljeni v situacije, ko se preprosto morajo soočiti in s konkretnimi dejanji oblikovati odnos.

»Vsi pari se med sabo prepirajo, pa vsi OSTAJAJO -  zakaj?«

»O odnosih se ne uči v teoriji, temveč s prakso. Mnogokrat nismo dobili dobre popotnice s strani staršev in družbe in se tako lažje zatekamo k tako imenovanim strategijam izgubljanja, med katere spada tudi to, da prerano odnehamo in obupamo. To je še posebej popularno v današnji kulturi *'svajpanja', kjer nam je, sicer navidezno, vse na dosegu roke,« strne misli strokovnjakinja in partnerska terapevtka Špela Gornik ter ob tem opomni na globljo plat eksperimenta, ki tudi gledalcem nudi veliko več, kot razvedrilo, če so le pripravljeni videti in slišati širšo sliko. »Oddaja zelo realistično prikaže, kako vsi vemo, kaj je prav in kaj narobe, ko pa nam nekdo pritisne na sprožilce, v ospredje prodrejo subkortikalni deli možganov, zaradi katerih delujemo drugače. To, da bi naši pari odnehali takoj, bi bilo metanje peska v oči. Človeka lahko zares spoznaš le tako, da živiš ali pa potuješ z njim.« 

Je torej eksperiment hkrati naložba v prihodnost? »Večkrat smo poudarili, naj udeleženci eksperimenta vztrajajo že zaradi tega, da bodo sami boljši v odnosih v prihodnje. Pomemben del odnosa so kompromisi in zato je ta eksperiment izvrstna priložnost, da se naučiš vsaj tega, če že ni toliko romantike, kot bi si jo želel,« je sklenila klepet strokovnjakinja in publicistka Sonja Javornik.

*Svajpanje - flirtanje na spoznavnih aplikacijah, brez resnega namena, da bi osebo tudi v živo spoznal.

Strokovnjaki eksperimenta Poroka na prvi pogled - Špela, Timotej in Sonja

Strokovnjaki eksperimenta Poroka na prvi pogled - Špela, Timotej in Sonja foto: Planet TV

prejšnji članek
Nenadna vrnitev spremenjene Mirjane v serijo Botri
Svet slavnih
Nenadna vrnitev spremenjene Mirjane v serijo Botri
naslednji članek
Delovna akcija: Kje med prenovo živijo družine?
Resničnostni šovi
Delovna akcija: Kje med prenovo živijo družine?