mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

1701778337-dsc9818-01-1701778319724
Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je absolutno sporno"

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Pevec Modrijanov je moral zaradi očeta takoj domov!

31. 8. 2016; 07.56
Avtor: Simona Furlan/Vklop
DSC_2427
Modrijani so začeli nastopati že pri štirinajstih. Pri nastopih jim je pomagal oče Švab in iz tistega časa izhajajo tudi stroga pravila.

Lani je ni bilo, Noči Modrijanov, ker fantje zanjo preprosto niso imeli časa. Letos bo, in sicer oktobra. Vstopnice za dva večera, naslovljena Življenje je ljubezen, so znova pošle s svetlobno hitrostjo.

Modrijani nikoli niso bili tipičen narodnozabavni ansambel, čeprav uradno spadajo v to kategorijo in so tudi redno zmagovali na festivalu Slovenska polka in valček, dokler so še sodelovali na njem. Vse od začetka, to je leta 2000, so bolj podobni rockovski skupini. Na začetku so bili dejansko najstniška zasedba, saj so bratranca Švab, Blaž in Rok, ter brata Oset, Peter in Franjo, začeli nastopati že pri štirinajstih. Pri nastopih, organizaciji, prevozih … jim je pomagal oče Švab, iz tistega časa izhajajo tudi stroga pravila, ki se jih fantje, četudi že veliko starejši in slavni, še vedno strogo držijo. Nič alkohola, po nastopu pa takoj domov. Red in disciplina in hkrati popoln odrski »odklop«. Občinstvo ve, da jih z Modrijani čaka nora zabava. Vedno, ni pomembno, ali igrajo pred 20 tisoč ali pa 200 gledalci.

Fantiči, ki so se takrat oblekli v narodno nošo in »žgali« od Avsenikov in Slaka do Rolling Stonesov, so bili seveda atrakcija. Ki bi hitro potonila v povprečje ali pozabo, če ne bi zvesto sledili in nadgrajevali svojega koncepta. Torej totalen žur, vendar premišljen in glasbeno korekten oziroma profesionalen. Blaž Švab, ne le pevec, ampak pravi frontman skupine, zato ne mara primerjav niti z Avseniki niti s Slaki, še bolj odločno pa nasprotuje tistim, ki pravijo, da Modrijani pomenijo konec tradicionalne slovenske narodnozabavne glasbe.


Ne, niso je uničili, vsekakor pa so jo spremenili. Njihov vpliv nanjo se gotovo pozna tudi zaradi Blaževega medijskega pojavljanja, Slovenski pozdrav na nacionalni televiziji je gotovo oddaja, ki kroji trenutno podobo te glasbene zvrsti. Najbrž ni pretirano reči, da prav zaradi Modrijanov ta pri večini Slovencev ne velja več za »govejo«. S podeželja si je utrla pot v urbana okolja. Če so študentje nekoč žurirali v ritmu punka in rocka, to zdaj počnejo ob glasnem prepevanju bržčas največje uspešnice Modrijanov Ti moja rožica. Eden tistih, ki je med prvimi prepoznal njihov vpliv, je bil Jan Plestenjak. Legenda pravi, da ga Rok Švab sploh ni poznal, ko jih je poklical s ponudbo za sodelovanje, pa mu je le odrezavo rekel, da se bodo zmenili s fanti. Kako obojestransko uspešno je bilo potem njihovo sodelovanje, se ve.

Priljubljenosti Modrijanov (še) ni videti konca, za nastop na veselici, na primer, jih morate še vedno rezervirati od dve do tri leta vnaprej. Ja, po Modrijanih v slovenski glasbi, pa ne samo narodnozabavni, ni nič več tako, kot je bilo.

prejšnji članek
Znani slovenski gostilničar izgubil bitko z boleznijo
Zdravje
Znani slovenski gostilničar izgubil bitko z boleznijo
naslednji članek
Ko vam zmanjka idej za zajtrk
Kulinarika
Ko vam zmanjka idej za zajtrk
#obraziavenija
obraziavenija