Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Super je biti prvi!

2. 9. 2016; 05.54
Avtor: Saša Mesarič/Vklop
simon prelesnik m24

foto: M24

Simon Prelesnik, glavni urednik najbolj poslušanega radia v Sloveniji, Radia Aktual.

Svojo radijsko pot je Simon Prelesnik začel pred petnajstimi leti in zdaj ima radio pod kožo. »Obsede te, ne moreš brez njega,« pravi o življenju z medijem, ki tako voditeljem kot poslušalcem dopušča zgolj enkratno izkušnjo, brez popravcev. Pred dnevi so se na Radiu Aktual razveselili novice, da so se prebili na sam vrh najbolj poslušanih radiev v Sloveniji. A Simon opozarja, da se pravo težko delo šele začenja.

Biti najbolj poslušan radio v Sloveniji je priznanje, o katerem ste verjetno ustvarjalci Radia Aktual na neki način sanjali, se vam je tak uspeh zdel dosegljiv ali je to popolno presenečenje?


Seveda smo verjeli v uspeh! Če ne bi verjeli, potem se tega niti ne bi šli! Ne bi rekel, da je presenečenje, ker smo v zadnjem času dejansko videli, da nas poslušalci čedalje raje poslušajo in nas vzamejo za svoje. Je pa vsekakor super biti prvi.

Danes verjetno veste, kaj vas je pripeljalo do uspeha, katere odločitve so bile pomembne in so se izplačale, če ni skrivnost?
Ni skrivnost. Vsekakor je na prvem mestu glasba. Naš glasbeni urednik DJ Dady je res glasbeni guru in točno ve, kdaj in kam paše kakšna skladba. Zato gre velika zahvala njemu za ogromno truda, ki ga je vložil, da je Radio Aktual danes glasbeno tako opremljen, kot je. Kar pa se tiče programa kot celote, delamo na domačnosti pa različnih karakterjih voditeljev in jih ne uokvirjamo. Vsak mora biti drugačen.

Jasno je, da imate aktualovci svoje vizije in posebnosti radijskega programa. V čem ste drugačni od preostalih?


Mislim, da bi prej končal, če bi našteval, v čem smo si z drugimi programi podobni ali isti. (smeh) Vsaka radijska postaja ima svoje posebnosti, svoja interna pravila. Mi smo postavili svoja, ki so skupaj z glasbo prinesla odlične uspehe. Vsekakor pa hočemo biti radio, ki ga delajo navadni ljudje za ljudi.

Kaj pa vi osebno, kako je biti odgovorni urednik Radia Aktual?
Super! Delati s takšno ekipo, kot jo imamo na Radiu Aktual, je privilegij in čast. Res je veliko dela in včasih človeka kar prime obup, ko vidiš, koliko je še za postoriti, ampak z ekipo, kot jo imamo, je vse lažje in predvsem bolj zabavno! Smo majhna ekipa in še enkrat pohvala čisto vsakemu posebej!

Kako je radio postal del vašega vsakdanjega življenja in zakaj ste vzljubili ta medij? Vam je že kmalu zlezel pod kožo, kot pravijo?


Pravijo, da ko enkrat delaš na radiu, ga ne moreš več pustiti. In imajo prav. Radio te obsede! Sam delam na radiu že skoraj petnajst let in po določenem času sploh ne moreš več brez njega. Je pa radio tudi zelo drugačen od drugih medijev. Če mene vprašate, je radio najbolj zahteven medij. Na televiziji ima voditelj obrazno in telesno mimiko, v časopisju si lahko bralec dvakrat prebere kakšno stvar, če je ne razume, radio pa je samo glas in ena možnost. Imaš eno možnost, da stvari spelješ. Ni popravcev. Je zahteven medij, ki ni več zabava, ampak garanje. In tistim, ki so pridni, bo radio prej ali slej zlezel pod kožo, če ga bodo poizkusili.

Kako ste se pred dnevi odzvali na to novico in kaj pomeni za vašo ekipo?
Sprva sploh nisem dojel. In je bil moj odziv, po pravici: »Ja, ok. super. Gremo delat naprej.« Sem rabil kar nekaj ur, da se mi je dejansko vse skupaj uleglo. Kaj to pomeni za ekipo? Hja, upam, da vsaj za 30 odstotkov višje plače. (smeh)

Verjetno so se rezultatov razveselili tudi vaši poslušalci, so vam pripravili kakšno presenečenje?


Ja, dobili smo ogromno čestitk. Se mi zdi, da so nekateri poslušalci prej poznali rezultate kot jaz. Res je super imeti takšne poslušalce. Tako kot sem že nekajkrat povedal, lahko tudi zdaj. Naši poslušalci so isto, kot so navijači na nogometni tekmi. Dvanajsti igralec. Poslušalci nam povejo, kaj delamo prav, kaj narobe, kje smo slabi, kaj moramo popraviti, mi pa jih seveda v največji meri upoštevamo, saj konec koncev delamo program zanje. Tako da sem zelo ponosen tudi na vse naše poslušalce!

Če je ta uspeh neki uresničen cilj, kaj si kot urednik želite za naprej, kaj je naslednji korak?
Pravijo, da na vrh ni težko priti. Da se je težje na vrhu obdržati. Zato se za nas pravo delo šele začenja. Zdaj so pričakovanja poslušalcev še višja in na nas je, da jim damo tisto, kar od nas pričakujejo. Tako da verjemite, izzivov na radiu nikoli ne zmanjka!

prejšnji članek
Johnny Depp se vrača k svoji največji ljubezni?
Svet slavnih
Johnny Depp se vrača k svoji največji ljubezni?
naslednji članek
Kate ga je zvrnila in modrovala o težkih odločitvah
Svet slavnih
Kate ga je zvrnila in modrovala o težkih odločitvah